Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

FotoPlasMat: noul centru INFLPR care transformă știința în tehnologii așteptate de industrie

19 Martie 2021




Cred că cea mai importantă caracteristică a C400 FotoPlasMat este aceea că pentru pentru fiecare rezultat potenţial transferabil obţinut în cadrul centrului în diverse domenii de specializare inteligentă sau strategice, pe baza cercetărilor fundamentale desfăşurate în INFLPR, se pot determina caracteristicile de inovare ale respectivului produs de cercetare cu acurateţe foarte mare. Astfel, în proiectul POC 153/2016 au fost luate în considerare următoarele ipoteze de lucru pentru dezvoltarea acestui centru:
- companiile tip IMM reprezintă motorul promovării rezultatelor inovării, iar cerinţele acestora de inovare pot fi deservite în sfera materialelor fotonice avansate, nano-materialelor şi nanostructurilor realizate prin tehnici laser şi plasmă, acoperiri optice, protective, dure pentru funcţionare în condiţii extreme, dispozitive senzoristice şi biomateriale şi tehnologii pentru sănătate.
- pentru a răspunde cât mai bine acestor cerinţe avute de IMM-urile naţionale, este necesar să fie oferite infomatii suplimentare despre produsele de cercetare obţinute în centru, astfel încât compania IMM parteneră să estimeze cât mai exact potenţialele pieţe de desfacere, costurile de producţie, resursa umană şi calificarea necesară, etc.

Astfel, pe lângă construcţia şi dotarea clădirii C400 FotoPlasMat, care dispune de un complex de camere curate ISO7 de 200 m2, cu posibilitate de ISO6 (40m2), au fost integrate în proiectul POC 153/2016 şi sunt în curs de operaţionalizare sisteme tehnologice unice în ţară, necesare pentru a îndeplini cerinţele enunțate:
- tehnologie de procesare de materiale prin tehnici laser/plasmă la standard industrial de 200 mm (8”): Pulsed Laser Deposition (PLD), magnetron sputtering, evaporare cu fascicul de electroni.
- tehnologie de sinteză de ceramici pentru medii active laser şi aplicaţii electronice la standard industrial.
- tehnologie de producere şi testare biomateriale la standard industrial.
- echipamente de caracterizare proprietăţi fizico-chimice dedicate: High Resolution-Transmission Electron Microscopy (HR-TEM), sisteme de raze X, sisteme deanaliză optică, electrică, suprafaţă, etc.
- tehnologie de integrare în dispozitive de test funcţionale şi prototipare la standard industrial de 200 mm (8”): FIB (focused ion beam), PL (photolithography), EBL (electron beam lithography), sisteme de testare senzori, etc.

Prin operaţionalizarea acestui lanţ complet de cercetare la standard industrial, vom putea răspunde la necesităţile de inovare ale companiilor private naţionale şi nu numai, cu acurateţe foarte mare şi mai ales cu încrederea că se va scurta foarte mult timpul necesar transferului tehnologic şi obţinerii de către compania parteneră a produsului final comercial.

Din punct de vedere al infrastructurii de cercetare-dezvoltare, centrul C400 FotoPlasMat dispune de:
- complex de camere curate ISO7 de 200 m2, cu posibilitate de ISO6 (40m2).
- 84 de instalaţii, echipamente şi instrumente independente de cercetare, dintre care 23 de echipamente în valoare de peste 100.000 euro.
- 7 aplicaţii informatice şi licenţe.

Din punct de vedere organizatoric, C400 FotoPlasMat va conţine 4 laboratoare principale şi 5 laboratoare şi ateliere suport, premisele de funcţionare ale acestora şi interconectarea fiind testată anterior în alte departamente ale INFLPR, cum ar şi Secţia Laseri, CETAL, etc.



Premisele de funcţionare şi dezvoltare pentru fiecare laborator în parte sunt următoarele:
♦ Laboratorul 1 Sinteză - Procesare – Funcționalizare, condus de dr. Bogdana Mitu:
- Facilitarea transferului tehnologic plecând de la cercetări şi tehnologii de laborator realizate în INFLPR în domeniul sintezei de straturi subţiri şi ceramici transparente.
- Grad de noutate naţional: sisteme de depunere de straturi subţiri la standard industrial de 200 mm (8 inch), sisteme de producere ceramici la standard industrial.
♦ Laborator 2 Analiză, Caracterizare, Testare, condus de dr. Valentin Ion:
- Misiunea este aceea de a caracteriza proprietăţile materialelor procesate cu laser/plasmă/radiaţie, a dispozitivelor obţinute în cadrul laboratoarelor institutului şi oferirea de servicii de testare/caracterizare către agenţi economici sau către instituţii (universităţi / institute cercetare) care nu deţin capabilităţi performante de testare.
♦ Laboratorul 3 Biologie, condus de dr. Valentina Dincă:
- Facilitate pentru evaluarea de biomateriale, suprafeţe modificate prin tehnici diverse, compuşi sintetizaţi în INFLPR, laboratoare partenere, etc;
♦ Laborator 4 Prototipare, condus de dr. Mihai Zamfir:
- Laborator indispensabil pentru realizarea de transfer tehnologic plecând de la cercetări şi tehnologii de laborator în domeniul „Eco-Nano-Tehnologii și Materiale Avansate”.
- Grad de noutate naţional: sisteme de litografie optică sau cu fascicul de electroni la standard industrial de până la 200 mm (8 inch), sisteme de procesare cu fascicul de ioni standard industrial.



Pe termen scurt, unul dintre atuurile de care centrul beneficiază de la început este capabilitatea de procesare fotonică/plasmă pe arie mare, echipamentele achiziţionate permiţând procesarea de materiale avansate cu laser şi plasmă pe arii de până la 20 cm (8”), iar în zona proceselor la presiune atmosferică la peste 50 cm.

Din punct de vedere al echipelor de cercetare, au fost deja formate pentru fiecare laborator echipe de cercetare, însă suntem încă în proces de recrutate personal specializat nou. Un număr de încă 23 de cercetători şi ingineri din INFLPR şi personal nou urmează să se alăture acestor echipe de cercetare, distribuţia pe fiecare laborator fiind variabilă. Este îmbucurător faptul că am reuşit să recrutăm atât cercetători din ţară, cât şi din străinătate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite