Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Romsys iese in fata

23 Octombrie 2006



Deloc surprinzator, daca avem in vedere evolutia fireasca a unei afaceri de la o firma mica la companie insemnata, Romsys iese din conul de umbra adoptat in ultimii ani si anunta o schimbare de strategie. Mai mult decat o simpla schimbare de sediu, despre care voi aminti insa in final, compania anunta intrarea intr-o etapa „corporativa” cu o strategie bine definita patrundere pe piata internationala, intr-o prima etapa vest-europeana. Ca nu este doar o strategie declarativa o denota investitiile facute in resurse umane de calitate, atat prin aducerea unor manageri romani cu experienta indelungata in piata vestica precum Mihai Ionescu, ca Director Dezvoltare dar si prin cooptarea unui manager de origine britanica pentru gestionarea proiectelor externe. Abordarea pietei europene va avea loc mai ales prin proiecte de integrare de aplicatii atat in domeniul public cat si in cel privat. Un avantaj, din acest punct de vedere, ar fi si faptul ca in vest 80% din banii publici sunt alocati aplicatiilor. Atuurile Romsys vor fi parteneriatele dezvoltate pana acum, precum cel cu Lockheed Martin, proiectele concrete in care compania a fost implicata (mai ales cele din mediul NATO dar si cele din sectorul medical) si nu in ultimul rand capabilitatile tehnice si calificarea resurselor umane dar si eficienta din punct de vedere al costurilor a unei firme romanesti.


Marius_CojanuRomsys este una dintre companiile cu vechime din industria romaneasca de IT, care a dezvoltat proiecte de anvergura atat in sectorul public cat si in cel privat. Conform declaratiilor oficiale cifra de afaceri a companiei provine intr-un procent de 80% din mediul privat si 20% din cel public. Compania este detinuta de Marius Cojanu (foto), care ne-a declarat ca desi a avut mai multe oferte de cumparare, atat de la investitori strategici cat si financiari, nu a considerat oportuna instrainarea afacerii. Mai mult, compania a avut o rata de profit foarte buna ceea ce a permis sustinerea unei dezvoltari constante fara aport extern de capital. Nici pentru proiectele urmatoare acest capital nu este necesar, iar Marius Cojanu exclude orice forma de asociere cu un investitor precum si o posibila listare la Bursa, cel putin pentru urmatorii 2-3 ani. Declaratia este una fireasca daca avem in vedere ca profitul companiei la nivelul anului 2005 a fost de 11 milioane dolari.


Simultan cu anuntarea noii strategii, Romsys a anuntat si schimbarea sediului. Noua locatie se afla in modernul Bucharest Business Center, unde Romsys va ocupa doua etaje cu o suprafata de aproape 2000 de metri patrati. Dincolo de functionalitatea noului spatiu aceasta mutare reprezinta si o recunoastere a meritelor echipei dar si un plus de imagine.


Gabriel Vasile



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite