Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Realitatea augmentată, în sprijinul aplicațiilor spațiale și terestre

19 Martie 2021




De la jocuri la arheologie
Am fost uimit să aflu ce perspective există. Fiindcă latura educativă se îmbină plăcut cu timpul liber, m-am gândit să încep cu jocurile pe calculator. Datorită tehnologiei de care facem vorbire, poți să te transpui într-o zonă în care îți construiești propriul univers (cum ar fi la Minesweeper), să ai senzația că te afli în mijlocul unei invazii extraterestre (Clandestin Anomaly) sau că joci în mod real un obișnuit puzzle.

Lăsând la o parte zona de divertisment, aplicațiile tehnologiei AR-VR dezvoltate la ISS pot fi folosite într-un număr mare de domenii, unde pot salva vieți și economisi bani.

În proiectarea și fabricarea echipamentelor industriale, de exemplu, derularea unui program 3D, cu indicațiile de rigoare pentru pentru asamblarea lor, ar reduce semnificativ numărul de rebuturi.

În arhitectură, vederea de ansamblu a clădirii care trebuie construită și măsurarea paramentrilor care trebuie folosiți în ceea ce privește materialele folosite ușurează în mod considerabil munca și elimină potențiale erori care pot duce la accidente grave. Și muncitorii din construcții pot vedea exact cum trebuie să arate lucrările pe care le au de făcut în 3D și pot fi avertizați de sistem dacă greșesc atunci când fac ceva anume.

În științele spațiale lucrurile despre care vorbim sunt deja folosite. Ele sunt utilizate atât la antrenamentul astronauților, cât și în misiuni. Cu ajutorul unui kit AR-VR, în spațiu pot fi reparate cu o mult mai mare acuratețe și în timp mult mai rapid unele echipamente care nu-și mai fac bine treaba. Lucrul este esențial, întrucât în Cosmos orice eroare poate costa vieți umane. Încă din 2015, pe Stația Spațială Internațională sunt utilizate tehnologii de tipul HoloLens.

În domeniul medical, utilizarea poate fi făcută atât pentru familiarizarea studenților cu anumite tipuri de prodeceduri, cât și de către chirurgii care sunt nevoiți să găsească soluții rapide în timpul unor operații, de exemplu.

În antrenamentul militarilor, o trăire virtuală a unei viitoare misiuni poate fi capitală. Combatanții pot ajunge pe teren știind deja ce au de făcut practic, nu doar bazându-se pe niște hărți sau informații comunicate verbal.

În domeniul artei plastice, un tur virtual al unui muzeu, vizionarea 3D a unor sculpturi sau tablouri îți pot lăsa senzația că ai văzut aievea niște colecții aflate, poate, la mii de kilometri distanță. Mai ales în condiții de pandemie, când deplasările se fac anevoios, tehnologia AR-VR poate suplini nevoia de turism cultural.

Și în vânzări utilizarea AR-VR poate fi aplicată cu succes. Atât cumpărătorul poate să vadă cu mare acuratețe performanțele și modul de utilizare al mărfurilor pe care vrea să le cumpere, cât și comerciantul poate să arate mult mai clar calitățiile lucrurilor pe care vrea să le vândă.

Vom încheia cu arheologia, un domeniu sensibil, unde unele greșeli pot distruge artefacte unice sau inestimabile. În cazul în care sunt descoperite, de exemplu la săpături, antichități incomplete sau parțial distruse, restaurarea lor se va face cu mult mai multă precizie cu ajutorul noii tehnologii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite