Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

In memoriam academician Dan Dascălu

19 Martie 2021



Pe data de 10 februarie a.c. , academicianul Dan Dascălu, principalul colaborator al revistei Market Watch în ultimii 20 de ani și cel mai bun analist al sistemului de Cercetare-Dezvoltare-Inovare din România, a trecut în neființă. Academicianul Dan Dascălu a fost membru titular al Academiei Române, profesor emerit, fondator și director – între 1993 si 2011 – al Institutului Național de Microtehnologie, IMT din București.



S-a născut pe 5 aprilie 1942, în Craiova, și a urmat Școala Generală Nr. 50 (Bd. Panduri) din București, unde învățătorul său i-a deschis gustul pentru matematică. A urmat apoi Liceul Nr. 1 Nicolae Bălcescu (Colegiul Național Sfântul Sava), cu colegi selectați de către diriginte (prof. Caloianu) într-un fel de clasă specială de matematică. Performanța acestor elevi a fost dovedită repetat la Olimpiadele de Matematică.

După absolvirea liceului (1960) a oscilat între Facultatea de Fizică de la Universitate și Facultatea de Electronică de la Politehnică, alegând-o în final pe cea de a doua. A fost repartizat (1965) la Institutul de Fizică Atomică (IFA) de la Măgurele, dar în final repartiția i-a fost modificată pentru Institutul Politehnic București (IPB) de către Prof. Mihai Drăgănescu, la vremea respectivă Decanul Facultății de Electronică și Telecomunicații (schimb de locuri între doi absolvenți). A funcționat fără întrerupere în Facultatea de Electronică, fiind și după pensionare activ în calitate de profesor emerit. A fost titularul cursului de Dispozitive, Circuite electronice fundamentale şi Microsenzori. A creat (1973) şi condus laboratorul de cercetare pentru „Dispozitive semiconductoare de microunde” la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, UPB. Din 1990 a fost conducător de doctorat. A condus între 2011 - 2013 un proiect de studii post doctorale, în micro şi nanotehnologii, finanţat din fonduri structurale, cu 35 de bursieri.

Dan Dascălu a început doctoratul în 1967 și și-a susținut teza în 1970, după un stagiu de cercetare la Universitatea din Birmingham, Anglia. A fost primul doctorat finalizat din școala de dispozitive semiconductoare a profesorului Mihai Drăgănescu, șeful Catedrei de Dispozitive, Circuite și Aparate Electronice, ulterior Președinte al Academiei Române. Prof. Drăgănescu l-a îndrumat pe Dan Dascălu încă din studenție, fiind și conducătorul proiectului de diplomă. Din acea perioadă datează primele rezultate științifice originale, publicate mai întâi în țară, apoi în străinătate. Foto 1 prezintă un grup de cadre didactice din Facultatea de Electronică și Telecomunicații a IPB. De la stânga la dreapta: Prof. Adrian Rusu, care a preluat conducerea Catedrei de specialitate în 1990, Prof. Teodorescu, prodecan al Facultății, Prof. Adelaida Mateescu, Decan al Facultății, Prof. Dan Dascălu, Prof. Andrei Țugulea (ulterior Membru al Academiei Române), Prof. Gh. Brezeanu, în prezent șeful Școlii Doctorale a Facultății, Dr. Constantin Bulucea, la început asistent universitar, apoi Director al ICCE (Institutul de Cercetări pentru Componente Electronice), în prezent Membru de Onoare al Academiei Române.



Fotografiile 2, 3 și 4
reprezintă trei monografii publicate în Editura Academiei (1972-1977), ultimele două direct în limba engleză (totalizând circa 1000 pagini), fiind primele cărți de dispozitive semiconductoare publicate în străinătate de autori români. Principalele rezultate teoretice originale sunt sintetizate în monografia a cărei copertă apare în Foto 3, volum care a primit Premiul Traian Vuia al Academiei Române pentru anul 1974, sub titlul Dispozitive neconvenționale de microunde, deoarece lucrarea premiată mai cuprinde realizarea modelului experimental al diodei IMPATT (prima diodă generatoare de microunde realizată în țară).



În Foto 5 apare colectivul premiat. De la stânga la dreapta: Dr. ing. Nicolae Marin (cel care a implementat ulterior în fabricație dioda IMPATT, la IPRS-Băneasa), Dr. ing. I. Costea (IPB), Dan Dascălu, Gh. Brezeanu (menționat anterior), Dr. ing. Andrei Mihnea (ICCE).

O altă echipă de colaborare Politehnică – IPRS-Băneasa a fost formată din Dr. Ing. Petru Dan, Dan Dascălu, Gh. Brezeanu și Viorel Banu, de data aceasta pe linia contactului metal-semiconductor utilizat în industrie. Și rezultatele acestei cercetări experimentale s-au valorificat printr-o monografie apărută în Editura Academiei (1984) a cărei copertă apare în Foto 6.

Între timp diodele IMPATT, care intraseră în fabricație de serie la IPRS-Băneasa, au fost folosite de un colectiv condus de Dan Dascălu pentru realizarea primelor radiorelee digitale de microunde concepute și realizate în țară, așa numitele sisteme Delta. Un echipament de transmisie Delta, cu antena sa parabolică, apare în Foto 7, în timp ce Foto 8 reprezintă o imagine a laboratorului din Politehnică, care ilustrează cât de fericiți sunt Dan Dascălu (stânga) și colegii mai tineri din colectivul de dispozitive și echipamente de microunde, deoarece utilizează pentru prima oară aparatură electronică proprie (toate celelalte dotări erau împrumutate) – este vorba de aparate de uz general obținute prin donație internațională, după cutremurul din 1977. De altfel, aspectele anecdotice abundă în cercetarea desfășurată de acest colectiv. Dan Dascălu, care s-a orientat spre cercetarea industrială după ce nu a mai avut aprobare să părăsească țara, a aflat acum câțiva ani că diodele IMPATT erau destinate unor radiolocatoare care trebuiau să-i detecteze pe cei care ar fi încercat să treacă ilegal frontiera. Până la urmă, aceste echipamente nu au mai ajuns în dotarea grănicerilor români, dar stațiile emisie-recepție, precum cea din Foto 8, au jucat involuntar un rol în protecția regimului ceaușist. Într-adevăr, în noiembrie 1989, fasciculul de microunde a unei astfel de legături radio bruia recepția de pe satelit a unor posturilor TV străine care erau ascultate clandestin. Funcționarea echipamentelor Delta a trebuit oprită la cererea guvernului de atunci!



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite