Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Un crez și o zbatere

19 Martie 2021



Este fără îndoială că „plecarea” lui Dan Dascălu dintre noi este o mare durere şi o mare amărăciune pentru noi, marea familie a electroniștilor români. Aflasem că este suferind în spital, dar nu credeam că moartea necruţătoare ni-l va răpi atât de repede.

Mă obișnuisem să-l „văd” mereu, extrem de activ în extrem de multele acțiuni inițiate de el, în cadrul asociației ASTEGI, în cadrul investiţiilor strategice în nanotehnologie în România, în cadrul Comisiei de Știința și Tehnologia Microsistemelor şi multor altor organisme şi acţiuni.

Şi-a impus un stil de viaţă extrem de activ intelectual, de coordonare şi mai ales de animare a colegilor mai tineri. Își expunea cu cea mai dezarmantă naturaleţe și cumsecădenie gândurile sale, cu gesturi şi mai ales cu cuvinte alese.

Dan Dascălu nu a făcut niciun fel de politică, dar a avut o „şiră a spinării” deosebit de dreaptă şi nu a făcut concesii principiilor proprii, care l-au călăuzit o viaţă, dar şi-a făcut din politica ştiinţei în sens larg şi în special din domeniul cercetării de fizica corpului solid, de micro şi nano-electronică, un crez pentru care s-a luptat şi s-a zbătut neîncetat, până la sfârşit.

Avea harul acela rarisim să-şi facă din cei din jurul lui, colaboratori şi prieteni. Nu cred că există mulţi dintre colegi sau cunoştinţe care să nu-i poarte o reală şi frumoasă admiraţie pentru obiectivitatea sa. După cum nu cred să fie mulţi care să nu-i recunoască un sfat, un îndemn, o încurajare sau un ajutor concret dat la nevoie.

Îi plăcea să scrie şi a scris deosebit de frumos şi de mult. Atât ca profesor, cât şi în calitate de cercetător, Dan Dascălu a avut un rol însemnat în formarea şi educarea mai multor generații de ingineri electroniști şi nu numai.

Eu unul sunt convins că-şi va găsi locul potrivit în istoria electronicii românești şi mai ales în memoria noastră, a celor care i-am fost prieteni, colegi de credință comună în electronică, în general, şi, în special, în domeniul micro şi nano-electronicii şi a ei dăinuitoare frumusețe.
Dumnezeu să îl ierte şi să îl odihnească în pace!



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite