Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Un Dascăl la înălțimea numelui

19 Martie 2021






Orientarea şi educarea cercetătorilor din IMT de către prof. Dan Dascălu au fost în acest sens, fapt ce a permis institutului implicarea în foarte multe proiecte în cadrul Programelor Cadru ale Comisie Europene (FP4, FP6, FP7, H2020, ENIAC, ECSEL), toate obţinute prin competiţie internaţională.

De asemenea, şi-a dat seama de importanța dezvoltării domeniului nanotehnologiilor, acesta devenind o prioritate a institutului. Cercetările abordate au permis publicarea a numeroase lucrări ale specialiştilor din IMT în cele mai prestigioase jurnale internaţionale din domeniul dispozitivelor electronice, microundelor, fizicii aplicate, nanotehnologiilor.

Domnul profesor a reprezentat cu succes România la Comisia Europeană, pentru domeniul nanotehnologiilor. A fost o personalitate maracantă, poate cea mai vizibilă din Europa de Est în domniul micro şi nanotehnologiilor. A fost un adept al cercetării colaborative în cadrul Programelor Cadru ale Comisie Europene, ceea ce a condus la o vizibilitate internaţională reamarcabilă a institutului (IMT). Dacă în anii ’90 cercetătorii din IMT aveau nevoie de acces la facilităţile altora, din ţări europene avansate, domnul profesor Dan Dascălu a reuşit, printr-o politică/strategie atentă de investiţii, să transforme IMT într-un institut atractiv şi prin dotări (echipamente de procesare şi caracterizare „starea artei”, funcţionale), aducând în România numeroşi experţi străini - tineri masteranzi şi doctoranzi din numeroase ţări europene, din Canada, Asia, America, Africa de Sud - pentru a folosi facilităţile moderne ale institutului. Tot cu ajutorul acestor dotări s-au realizat numeroase lucrări de maserat şi doctorat, în colaborare cu Facultate de Electronică Telelcomunicatii şi Tehnologia Informaţiei, Facultatea de Inginerie Mecanică şi Mecatronică din UPB şi Facultatea de Fizică a Univesității Bucureşti.



Este foarte trist ce s-a întâmplat. Este greu să poată fi înlocuit… Chiar şi în săptămânile din urmă era deosebit de activ şi „se lupta” cu Strategia cercetării, în care trebuiau impuse domeniile esenţiale, legate de semiconductori. Pot spune că a avut bucuria să vadă cum noua orientare europeană şi românească este aceea de a da din nou credit microelectronicii.

O viaţă tumultoasă, ca un fluviu puternic, care străbate lumea, care hrăneşte malurile şi locuitorii lor şi îi îndreaptă către mare, o viaţă care rămâne atât de delicată încât coardele sufletului său au vibrat cu bucurie la sunetele muzicii unui concert, la frumuseţile naturii, la munţi şi înălţimile lor pe care le colinda, având gingăşia să se aplece cu foarte multă dragoste asupra copiilor şi a nepoţilor… despre care povestea cu mândrie, atâtdedes.
Domnul profesor Dascălu nu trebuia să dispară atât de brusc… Îmi pare foate rău, nu voi mai primi mesaje, e-mail-uri, telefoane… dar cred că sufletul domnului profesor Dan Dascălu va rămâne etern.n



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite