Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Un luptător al afirmării științei românești

19 Martie 2021



Dispariţia neaşteptată a academicianului Dan Dascălu în 10 februarie 2021 i-a îndurerat pe toţi cei care l-au cunoscut. În asemenea momente, de tristeţe şi regret, mintea te poartă cu ani în urmă, la momentele în care l-ai cunoscut, i-ai fost alături, ai învăţat din experienţa sa, v-aţi bucurat împreună de succese comune.



Academicianul Dan Dascălu a fost directorul fondator (1991) al Centrului de Microtehnologie, care a funcţionat începând cu anul 1993 sub denumirea de Institutul de Microtehnologii, şi, din 1996, sub denumirea de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologii (IMT), al cărui director general a fost până în iunie 2011. A lăsat opera sa de suflet într-o poziţie de excepţie pe plan european – Comisia Europeană situa institutul pe primul loc în România pe lista entităţilor cu cea mai bună participare la programele europene, în fruntea celor 46 de institute naţionale, cu o infrastructură modernă, de ultima oră, prima facilitate „deschisă” în domeniul micro- și nanofabricaţiei din estul Europei. A continuat să fie implicat în activităţile institutului până la dispariţia sa, în calitate de coordonator al unor centre pe care le-a creat şi dezvoltat în cadrul lui.

A fost un specialist de primă mărime în domeniul dispozitivelor electronice, a promovat şi coordonat manifestări ştiinţifice naţionale cu participare internaţională, organizate în domeniu, a iniţiat fondarea unor reţele de cercetare la nivel naţional, reţele a căror funcţionare a presupus inclusiv asigurarea accesului liber al participanţilor la baza experimentală de care dispunea IMT.

Prin toate demersurile sale a promovat cu tenacitate şcoala românească de micro- şi nanotehnologii în plan european, a organizat sistematic vizite ale unor înalţi reprezentanţi ai Comisiei Europene în România. Urmare a contactelor directe cu cercetătorii români aceştia au devenit conştienţi de realizările şi potenţialul centrelor româneşti care activau în domeniu.

Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”, pe care l-am condus între anii 2000 – 2014, a susţinut şi a participat în calitate de partener la iniţiativele academicianului Dascălu, a fost co-organizator al unora dintre manifestările coordonate de domnia sa. Eu însumi i-am fost alături în adevărate „bătălii” susţinute de argumente, în care, în cadrul unor reuniuni de consorţii/proiecte europene în domeniul micro/nanotehnologiilor, solicitam includerea mai multor participanţi români, acceptarea lor în calitate de parteneri cu drepturi depline în diferite programe, implicarea unor entităţi de cercetare din România în acţiuni organizate la nivel european. De multe ori am avut succes şi România s-a afirmat, treptat, în analizele Comisiei Europene drept partener serios şi competent în micro- şi nanotehnologii, ca şi în domenii conexe.

Îi datorăm multe academicianului DanDascălu: invitaţi străini greu accesibili care ne-au vizitat institutele, buletinele de informare periodică pe care le-a iniţiat şi susţinut sistematic, care ofereau date de interes la zi, seriile de volume editate după fiecare eveniment ştiinţific organizat de domnia sa, o parte din reţelele pe care le-a creat şi care sunt încă active.

Îi vom simţi, fără îndoială, lipsa. A fost un om activ, cu judecată lucidă, profesor şi cercetător, promotor al ideilor inovatoare, deschizător de drumuri, un om care a construit într-o epocă apăsată de lipsuri de mijloace şi interes, un luptător pentru afirmarea şi consolidarea imaginii ştiinţei româneşti în plan european.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite