Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Digitalizarea României, o reformă în stilul meşterului Manole

19 Martie 2021



„Vom demara un proces major de digitalizare a statului care va schimba total modul de interacțiune cu cetățeanul și va crea o cetățenie digitală.” Aceasta este esenţa strategiei de digitalizare cuprinsă în mult aşteptată actualizare a Planului Național de Redresare și Reziliență, prezentată zilele trecute în Parlament. Un viitor cu şanse mici să devină prezent, dacă ne raportăm la ultimele două decenii. De unde scepticismul?Din raportul dezechilibrat dintre „vom face” şi „iată cum vom face”, dintre strategie şi planuri de acţiune.

În PNRR, pilonul 2 (Transformare Digitală) prevede: cloud guvernamental și sisteme digitale interconectate în administrația publică și cetățenie digitală, România Educată - digitalizarea educației, broadband și 5G. În subsidiar ar fi vorba despre creșterea interoperabilității serviciilor publice digitale și optimizarea operațiunilor guvernamentale în beneficiul cetățenilor (vom urmări implementarea principiului că cetățenii nu mai trebuie să care hârtii cu informații de la o instituție la alta), susținerea reformei fiscale prin digitalizarea ANAF, digitalizarea în domenii sectoriale importante precum educația, sănătatea, justiția sau munca. Deja vu?

Mai mult, dacă analizăm documentele oficiale vom găsi aceleași cuvinte cheie ca în ultimii 20 de ani:#opensource, #interoperabilitate, #smartcity, #digitalidentity… dar nimic mai coerent despre operaţionalizarea obiectivelor asumate. După discuţii în comitete şi comiții ne-am lămurit că viziunea noastră în ceea ce priveşte reforma în domeniul digitalizării este una care se pliază pe obiectivele UE. Proiectele din anii trecuţi, Sistem Informatic pentru registrele de sănătate - RegIntermed​ (67 de milioane lei), Platforma Software Centralizată pentru Identificare Digitală – PSCID (99 de milioane lei), Sistem Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC (184 milioane) nu mergeau în aceeaşi direcţie europeană, nu contau tot pentru digitalizare? Nu ar trebui integrate în planul major?

România nu face performanţă la absorbţia fondurilor europene, procentul fiind pe la 38,9% pe direcţia de coeziune. Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), cel mai mare instrument financiar creat de Uniunea Europeană în afara cadrului financiar multianual, funcţionează diferit faţă de fondurile de coeziune. Se bazează doar pe rezultatele obținute şi implică stabilirea unor repere pentru evaluarea/măsurarea progresului şi încasarea banilor. Riscul este să ne jucăm de-a digitalizarea, iar la final să nu primim mare lucru.

Tot la nivel de joacă pare să fie şi anunţul despre „parteneriatul pentru digitalizarea sectorului public”, semnat între Autoritatea pentru Digitalizarea Românieişi Code4Romania. ONG-ul va dezvolta produse digitale, le va ceda gratuit către ADR, iardeaici vor ajunge la instituțiile publice. Pare atât desimplu, încât oamenii se întreabă pe forumuri dacă mai avem nevoie de banii europeni. Acţiunea pare săfie în siajul proiectului GovITHub, iniţiat de guvernul Cioloș în 2016, şi care a strâns peste 1000 de activiştidispuşi să contribuie benevol la proiecte open-source de guvernare electronică. În mod evident, suntem o ţară a extremelor păguboase şi trecem de la proiecte gradioase (vezi eRomania, care a înghiţit 15‑20 milioane euro) la digitalizarea cu voluntari.

Market Watch scrie despre informatizarea sectoruluipublic de la începutul anilor 2000. Suntemîn 2021 şi iarăşi avem bani pentru tehnologie şi digitalizare. Acum sunt nu mai puţin de4 miliarde de euro, după cum scria zilele trecute în social media ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. OctavianOprea, preşedintele ADR din ianuarie, vorbește despre unhubde interoperabilitate care să integreze sistemeleIT deja existente, dar mai ales despre un demers care ar putea forţa organizaţiile publice să se mute în cloud şi să schimbe informaţii, într-un orizont de cinciani. Un asemenea pachet legislativ ar putea fişansa ieşiriidinbucla unei reformepe care o începem înfiecare ansau mandat, cu ajutorul unui Meşter Manole dispusla sacrificiul politic necesar finalizăriiacestui proiect naţional.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite