Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Articole

Minciuna si ipocrizie

19 Martie 2021Declaratie domnul Ministru Ciprian Teleman pe 26 februarie 2021 (sursa: https://www.edupedu.ro/video-sentimentul-e-ca-nimanui-nu-i-pasa-de-cercetare-ministrul-ciprian-teleman-dupa-audierile-din-comisia-pentru-stiinta-si-tehnologie-din-parlament-2-miliarde-de-euro-din-pnrr-ar-co):
“Sentimentul e că nimănui nu-i pasă de cercetare” – ministrul Ciprian Teleman după audierile din Comisia pentru știință și tehnologie din Parlament / 2 miliarde de euro din PNRR ar “compensa” bugetul de 0,14% din PIB pentru cercetare
Deci, la aceea data, domnul Ministru spera la 2 miliarde de euro pentru cercetare prin PNRR. Intre timp, a fost aprobat si promulgat, sub forma de lege, bugetul de stat pentru 2021. La Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii (MCID, https://mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/buget2021/Anexa_3/Ministerul_Cercetarii_Inovarii_Digitalizarii.pdf), vedem un buget de circa 1,917 miliarde lei, in crestere cu circa 170 milioane fata de anul 2020. Mai ca iti tresalta inima de bucurie, dar cand vezi proiectia bugetara pentru anii urmatori, revii brusc la alte sentimente: 1,542 miliarde buget previzionat pentru 2024. Unde sunt cei 1 % din PIB, cheltuieli publice pentru cercetare, promise in Programul de Guvernare (pagina 147, https://gov.ro/fisiere/pagini_fisiere/Program_de_guvernare_2020_2024.pdf)?
Partea proasta este ca suma reala care merge in cercetare este de doar 1,156 milioane lei, impartita 50-50 intre finantarea proiectelor PN3 si Program Nucleu+instalatii de interes national.
Ok, atata poate statul, asa ca iti pui speranta in PNRR. Numai ca azi a venit si supriza. In documentul pus in dezbatere publica, toata partea de Cercetare, Dezvoltare, Inovare se rezuma la 4 actiuni mari si late (pagina 42, cu detalii la pagina 107-108 https://mfe.gov.ro/wp-content/uploads/2021/03/fbb96bfc995d7d06e758d714fcf08a90.pdf). Acestea sunt:

Componenta III.4 Cercetare, Dezvoltare și Inovare
- Reformarea politicilor investiționale în activități de CDI, pe baza unui sistem de granturi competitive, cu accent pe impactul rezultatelor;
- Reorganizarea Institutelor Naționale de Cercetare și Dezvoltare și reformarea metodologiei de evaluare a calității cercetării în INCD-uri și a agendei lor strategice de cercetare;
- Activarea unui program de finanțare de excelență pentru universități pe baza unui sistem de subvenții competitive;
- Crearea unui sistem de granturi pentru cercetare și dezvoltare în domenii de nișă cum ar fi acumulatorii de litiu, hidrogen verde, microelectronică, economie circulară pe bază de lână sau textile, bancă de gene vegetale, medicină genomică.

Bugetul alocat: 510 milioane euro
Ce sare in ochi imedtiat este diminuarea de 4 ori (!!!) a sumei mentionate acu 3 saptamani de catre domnul Ministru Teleman.
Ce sare in ochi a doua oara este ca, din ditamai sistemul de cercetare romanesc, care cuprinde universitati fara numar, academii care mai de care mai “performante”, plus alte si alte organizatii de cercetare publice si private, au iesit tapi ispasitori doar INCD-urile. Ele vor fi singurele reformate. Nimic despre centrele de cercetare din universitati, nimic despre institutele Academiei Romane sau ale altor academii. Deducem ca acestea sunt atat de performante incat nu mai trebuie supuse evaluarii si reformei. Performanta se traduce in 45 % absolventi analfabeti functionali, asta produce sistemul de educatie in frunte cu marile noastre universitati clasate la coada ierarhiilor international e (vezi https://www.edupedu.ro/13-universitati-romanesti-incluse-in-clasamentul-times-higher-al-universitatilor-din-tari-cu-economii-emergente-doar-trei-figureaza-in-jumatatea-superioara-a-rankingului-majoritatea-la-coada, cu sublinierea ca acest clasament se refera numai la universitatile din economiile emergente, nu si la cele din tarile dezvoltate).
Ce mai vedem:
- Investitii pe baza de granturi, cu accent pe impactul rezultatelor. Care rezultate? Si cu infrastructurile deja functionale, realizate prin proiecte POS-CCE si POC ce facem? Le lasam balta, chiar daca dovedesc ca pot produce rezultate, inclusiv de interes pentru mediul privat?
- Finantare de excelenta pentru universitati pe baza de subventii competitive. Care excelenta? Cum va fi evaluata excelenta in universitati din moment ce numai INCD-urile vor fi evaluate si reformate? Si cum vine aia „subventie competitiva”? Nu sunt specialist, dar mi se pare ca subventia inseamna alocare direct de la buget, unde este competitia? Sa fie vorba de sistemul competitional gandit a fi guvernat de viitorul Consiliu Independent al Cercetarii? Cert este ca cine a avut muschi (vezi presiunea pusa de presedintele Consiliului National al Rectorilor asupra guvernantilor pentru a asigura finantarea cercetarii din universitati), se pare ca a reusit sa obtina ce a vrut.
- Granturi pentru cercetatori, dar nu oricum, ci pentru domenii de nisa. Nu am idee ce inseamna hidrogen verde, stiam ca hidrogenul este un gaz incolor si inodor, nici pe departe verde, dar poate se refera la metoda de obtinere, sa fie nepoluanta. Cea mai tare este economia circulara pe baza de lână sau textile, ce mai, aici ar trebui sa fie manager domnul Gigi Becali, ca se pricepe la oi. La o privire mai atenta se observa ca temele de nișă nu sunt alese la intamplare, ci sunt cu dedicatie catre anumite organizatii de cercetare care, pur „intamplator” se ocupa cu baterii, hidrogen, microelectronica, textile sau genomica. Nu spui care, se pot indentifica din lista de pe site-ul MCID (https://www.research.gov.ro/ro/articol/4514/sistemul-de-cercetare-institute-na-ionale-de-cercetare-dezvoltare-in-coordonare#INCD-MCI).
Alte realizari deosebite ale fostei si actualei guvernari: inca nu au aparut HG-urile de organizare si functionare la noile ministere (in cazul MCID se aude ca HG-ul a fost blocat la Finanate pentru ca nu au iesit secretarii de stat care trebuie); nu avem strategie natioanala CDI si nici plan CDI, deci nu se pot organiza competitii; nu stim care sunt specializarile inteligente, nu avem roadmap de infrastructura, deci nu se pot accesa nici fondurile structurale. Intrebarea este, ce face Guvernul?
Apare din ce in ce mai evidenta minciuna din Programul de Guvernare. Si nu numai pentru cercetare. Devine evidenta dubla masura, dublul standard al noii puteri. Incet-incet, inlocuim ciuma rosie a PSD cu ciuma galben-portocalie a PNL-USRPLUS (a se vedea toate stirile din presa privind bataia pe posturile din administratia publica centrala si din administratiile locale, celebra „ciolaniada”). Pacat de toti cei care chiar au sperat la o schimbare radicala de viziune. Dar ce sperante sa ne mai facem cand, dupa mai bine de 6 ani de la alegerile din 2014, inca nu avem un proiect concret de tara? Nu stim incotro mergem, nu avem infrastructura, nu avem industrie cu valoare adugata mare, copii si tineri ne pleaca unde vad cu ochii, nu oferim nici o perspectiva investitorilor, suntem buni doar la studii de fezabilitate si strategii pe care nu le pune nimeni in aplicare. Dumnezeu sa ne ajute, ca de la politicienii nostri nu mai avem ce astepta!Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite