Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

If time is money, run Vista

23 Octombrie 2006



O persoana importanta de la Microsoft afirma intr-o discutie, post conferinta de presa, ca Microsoft lanseaza de fiecare data cele mai bune produse. Daca intr-un limbaj simplu aceasta inseamna ca Millenium a fost mai bun decat 98 si XP a fost mai bun decat Millenium, dupa ce am testat cateva din functionalitatile Windows Vista, as spune ca pentru Microsoft, lansarea noului OS o sa fie cel mai important pas dupa Windows 95.


VistaMai mult decat un simplu sistem de operare, Vista trebuie privit intr-un context mai larg, acela de platforma care integreaza functii complexe de cautare si arhivare, acces securizat la resurse, redare multimedia etc, context care include si aplicatii complementare ca Office 2007 sau Exchange 2007. Demersul Microsoft de dezvoltare a acestei suite de produse s-a bazat pe necesitatea de a creste productivitatea intr-o lume wireless (vanzarile de portabile tind sa egaleze vanzarile de desktopuri, iar hotspoturile devin locuri comune) si pe cerinta reala ca informatia trebuie sa fie disponibila dar controlabila. Poate si din dorinta de a raspunde acestor doua cerinte conforme trendurilor din industrie procesul de finalizare ( dezvoltare, testate si aducere pe piata) a Windows Vista a suferit o serie de amanari binecunoscute. Un oficial Microsoft declara de curand ca oamenii sunt de fapt centrul unei organizatii iar complexitatea acesteia se bazeaza pe modul in care acestia colaboreaza. Pe genul acesta de concepte s-a dezvoltat seria de aplicatii Vista, Office 2007, Exchange 2007 care impreuna aduc schimbari importante in modul in care oamenii produc, administreaza, transmit si impart informatia. Este vorba de „information worker” sau „knowledge worker”, lucratorul cunoasterii, care, desi suna a titlu de Paulo Coelho, reprezinta imagine reala a multora dintre noi. Conectati la retea, tastam mai bine si mai repede decat am scrie cu pixul, inconjurati de echipamente mobile, primim, compilam si livram informatii.


Alaturi de aceste inovatii la nivel de logica intrinseca a produsului, celelate noutati sunt functionalitati vechi, neutilizate dar scoase fata ( toata lumea recunoaste ca atat in Windows cat si in Office sunt o serie de functionalitati extrem de utile dar prea putin cunoscute) sau simple elemente de decor. Astfel schimbarea interfetei grafice, noua dar nu diferita, este un aspect mai putin important pt ca in 2-3 zile devine obisuinta, poate cu exceptia celor care cunosc foarte bine produsele precedente. Chiar si celebrul Solitaire vine cu o haina noua.


Avantaje premium


Daca vorbim de mediul business, cu Vista Microsoft si-a propus sa aduca valoare prin abordarea distincta a celor doua categorii de utilizatori: utilizatorii obisnuiti si personalul IT. Alaturi de ideea de mobilitate, pentru primii, s-a plecat de la premisa ca nu accesul la informatii este relevant ci gasirea informatiilor relevante. Capacitatile mari de stocare disponibile astazi si circulatia intensa a documentelor electronice contribuie la adunarea unui numar impresionant de informatii sub cele mai diverse forme. Vechi sau noi, utile sau inutile aceste documente transforma orice cautare intr-un exercitiu de perspicacitate. Ce tip de fisier era, unde l-am salvat, numele exact nu mi-l mai amintesc, era pe C sau pe D? Nu v-ati pus niciodata intrebarea cum de este atat de usor sa cauti printre milioane de pagini web dar atat de dificil pe propriul PC? Chiar daca initiativa WindowsFuture Storage nu a fost finalizata, Vista a facut multi pasi inainte in privinta facilitatilor de cautare. Ce e drept si instrumente precum Google Desktop Search au facut o presiune destul de mare. Vista Search va cauta in funtie de ceea ce se lucreaza in mod curent si va arata orice tip de informatie care se potriveste criteriului indicat: aplicatii, fisiere si chiar emailuri, iar nivelul de parametrizare este mult mai ridicat. Pentru obtinerea celor mai bune rezultate Microsoft a cautat inclusiv paternuri la clienti privind organizarea si stocarea documentelor. Un avantaj important pentru mobilitate este si conceptul de mesajerie unificata care aduce la un numitor comun voce, email si fax, un concept regasit atat in Vista cat si in Exchange Server 2007.


Pentru personalul IT focusul Microsoft a fost necesitatea de a creste securitatea si de a reduce costurile de implementare, administrare sau de rezolvare a unor probleme. La nivel de administrare Vista ofera un maxim de flexibilitate, prin group policy sunt disponibile peste 400 de reguli privind drepturile de acces care pot urmari si controla inclusiv instalare de memory stick-uri in porturile USB. Pentru IT managerii care administreaza retele de portabile, Vista aduce o serie de avantaje incontestabile. Unul dintre cele mai importante este BitLocker un instrument pentru securizarea datelor. Nu as putea da o statistica exacta dar un numar mare de laptopuri se pierd sau sunt furate in fiecare an, evident impreuna cu datele aferente, unele personale altele importante pentru companie. Bit Locker Drive Encription face ca toate aceste informatii sa nu poata si citite decat de proprietar. Aplicatia cripteaza toata informatia cu exceptia unui sector de boot. Sistemul decripteaza informatia la start up pe baza unei parole si a unui USB stick codat. Evident nu va apara de hoti sau de neglijenta dar cel putin informatiile nu vor ajunge pe maini nepotrivite.


Timpul ca valoare


Asteptarile Microsoft privind migrarea la Vista sunt destul de optimiste. Chiar daca versiunile beta descarcate pentru testare sunt de ordinal milioanelor s-a discutat mult in ultima perioada despre justificarea la nivel de business a unui upgrade la Vista, mai ales in spatiul American si vest european unde orice cheltuiala trebuie sa aiba o justificare la nivel de return of the investment. De unde provine valoare adaugata a unui sistem de operare ca Windows Vista? Raspunsul e simplu si se gaseste in dictonul american “time is money”. Timpul inseamna bani si in Romania, chiar daca nu la fel de evident ca in spatiul american, si din pacate banii nu se pot transforma prea usor in timp. Daca recunoastem valoarea acestui dicton vom intelege ca valoarea adusa de Vista este scurtare timpului de lucru, una dintre resursele cele mai greu de procurat. Majoritatea uneltelor din Vista aduc un castig de timp si sub orice forma se regaseste acest timp castigat (de la un numar suplimentar de actiuni finalizate intr-o zi, la un timp suplimentar de documentare sau creatia pana la timp liber pur si simplu, acesta nu poate fi decat spre folosul oricarei companii. Mai mult decat atat sunt asteptate aplicatii ale partenerilor care sa duca plusvaloarea la un nivel si mai ridicat. Poate in Romania timpul acesta castigat nu este transformat automat in bani si inteles ca valoare tangibila pentru ca suntem mai putin orientati catre business case-urile cu ROI si TCO dar cu siguranta va fi apreciat de toata lumea.


Acum in complianta cu reglementarile europene Windows Vista asteapta iesirea la rampa. Nu va fi mult de asteptat in noiembrie este disponibil pentru licentierea de volum prin partneri si din ianuarie 2007 pentru retail.


Vista va fi disponibil in 6 versiuni de licentiere



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite