Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Centrul Operational SST din Romania testeaza capacitatea de sprijin pentru servicii de mentenanta pe orbita si eliminare activa a deseurilor spatiale

08 Aprilie 2021



In data de 30 martie 2021, telescopul Berthelot T04 al Institutului Astronomic al Academiei Romane a derulat o campanie de observare a doua obiecte spatiale situate pe orbite geosincrone, care s-au apropiat la mai putin de 20 km unul de celalalt.

Telescopul face parte din reteaua nationala de senzori ce livreaza date in Centrul Operational de supraveghere si urmarire spatiala (COSST) din Romania, coordonat de Agentia Spatiala Romana (ROSA).

Monitorizarea deseurilor spatiale si eliminarea acestora cu mijloace active (Active Debris Removal / ADR ) este o preocupare de noutate si actualitate, care presupune lansarea pe orbita a unor platforme satelitare, dedicate colectarii elementelor de infrastructura spatiala nefunctionala. Aceasta tehnica necesita urmarirea obiectelor de interes situate la mii de kilometri prin senzori amplasati in spatiu sau la sol, care furnizeaza date in mod operativ entitatilor implicate in procesul de cuplare a structurii captatoare cu deseurile spatiale.

Aceeasi tehnica de observare, la distante mari, a obiectelor spatiale care urmeaza sa intre in contact, este necesara si pentru un alt serviciu in plina dezvoltare – serviciul de mentenanta orbitala (On-Orbit Servicing) – care urmareste cresterea duratei de viata a satelitilor sau remedierii unor defectiuni, prin furnizarea de resurse si asistenta, asigurate cu ajutorul unor sisteme satelitare dedicate pentru mentenanta orbitala.

In Romania se fac eforturi pentru participarea la dezvoltarea si furnizarea de servicii de mentinere si crestere a rezilientei infrastructurii spatiale, prin dezvoltarea unor senzori de diverse categorii si integrarea acestora intr-o retea dedicata supravegherii si urmaririi spatiului (SST).

In acest context, unul dintre telescoapele din reteaua SST din Romania (telescopul Berthelot T04), in data de 30 martie 2021, incepand cu ora 18:27 [UTC], a facut observatii asupra a doua obiecte situate pe orbite geosincrone, la o altitudine de aproximativ 35800 km. Distanta estimata minim observabila dintre cele doua obiecte, conform imaginilor de mai jos, a fost de aproximativ 20 km. Imaginile receptionate au fost prelucrate in mod automat de componenta de procesare a COSST, detectand cele doua obiecte si determinand pozitiile succesive ale acestora.


Detectii succesive automate ale obiectelor spatiale apropiate - Credit: GMV Romania


Telescopul Berthelot T04 se afla in comuna General Berthelot, judetul Hunedoara si apartine Institutului Astronomic al Academiei Romane (IAAR), acesta fiind componenta a retelei nationale de senzori ce livreaza date in Centrul Operational SST din Romania, coordonat de Agentia Spatiala Romana (ROSA).

Acest exemplu confirma capabilitatile de observare, procesare si coordonare ale COSST intr-un domeniu de o deosebita importanta pentru asigurarea sigurantei si sustenabilitatii activitatilor spatiale. In paralel cu preocuparile pe plan intern mentionate, amintim ca Romania, alaturi de alte 6 tari europene, participa in consortiu la furnizarea de servicii de asigurare a sustenabilitatii infrastructurii satelitare critice pentru Europa prin capabilitati de tip SST.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite