Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Ministrul Ciprian Teleman: „Schimbând paradigma de project management, în 2026 România va fi inteligentă digital”

20 Aprilie 2021




Nu suntem performanţi la absorbţia fondurilor europene şi nici la operaţionalizarea proiectelor şi a strategiilor în timp util. În PNRR se merge cu termene clare, iar banii vor veni după încheierea fiecărei etape în parte. Dacă nu vom respecta foaia de parcurs riscăm să ne trezim cu realitatea care ne însoţeşte în călătoriile prin România: multe case şi drumuri neterminate, nefuncţionale, bani şi speranţe irosite. Putem inversa cursul?
Aceasta este versiunea gri a PNRR. Din diverse motive e posibil ca unele lucruri să nu se încheie. Poate dispărea furnizorul, de exemplu…Va depinde de responsabilitatea celor implicaţi să ducă lucrurile la bun sfârşit şi de felul în care etapele vor fi definite. Planificarea va juca însă un rol esenţial şi aici trebuie schimbată paradigmă. Până acum în România s-a petrecut mult timp cu implementarea şi foarte puţin cu planificarea. Dacă echilibrăm această balanţă avem şanse să schimbăm cursul defavorabil. Japonezii planifică totul în cel mai mic detaliu şi reuşesc să execute apoi în timp record. Pot termina o stradă în trei zile, dar au stat două săptămâni pe teren şi au măsurat… Aceasta este abordarea pe care trebuie să o avem şi noi. Cel puţin în ministerul pe care îl conduc planificăm totul cu mare atenţie, luând în calcul cât mai multe detalii înainte de a începe proiectele din PNRR.

Indicele economiei și societății digitale (DESI) 2020: România pe locul 26 din 28. Pe ce loc vă propuneţi să fim la finalul mandatului dumneavoastră? Care sunt principalii indicatori pe care vă propuneți să îi îmbunătăţiţi?
Ştim unde stăm bine, ştim unde începem să pierdem teren şi cum putem creşte competențele digitale, zonă unde scârţâim foarte tare. De aceea am propus în PNRR un buget care să ne ţină deasupra mediei din punct de vedere al conectivităţii şi care să asigure şi dezvoltarea celorlalte componente digitale, resprectiv administraţie digitalizată, e-health, mediu digitalizat. Eu nu văd graficul DESI neapărat ca pe o competiţie cu celelalte ţări. M-aş uita unde suntem, de ce stagnăm şi cum putem creşte pe fiecare componentă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite