Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Universitatea de Vest din Timișoara lansează o nouă platformă strategică: HUB de AI pentru stimularea cercetării și inovării

20 Aprilie 2021Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a lansat pe 12 aprilie o platformă de cercetare, inovare și dezvoltare care va avea rolul de ecosistem de cunoaștere și educație bazat pe rețele și algoritmi de Inteligență Artificială. În cadrul platformei se va pilota dezvoltarea de aplicații de Inteligență Artificială (AI) prin care UVT va deveni un HUB pentru stimularea cercetării și dezvoltării educaționale în acest domeniu, în regiunea Banatului, cu o perspectivă națională și europeană, HUB care va purta denumirea de „Timișoara Research in Artificial Intelligence Network (TRAIN)”.„Inteligența Artificială este o direcție de învățământ și cercetare cu tradiție în Facultatea de Matematică și Informatică(FMI) din UVT. Peste 27 de generații de specialiști în informatică au absolvit programul de studii de masterat în Inteligența Artificială. Această continuitate este asigurată de colectivul Departamentului de Informatică, în care, în prezent, o treime dintre cadrele didactice sunt specializate în inteligența artificială. Subiectele din domeniul Inteligenței Artificiale au consacrat colectivul de cercetare de la FMI ca pe un grup avansat de cercetare în tematicile sistemelor multi-agenți, sistemelor expert, meta-euristicilor, rețelelor neuronale, calculului natural, explorării datelor, optimizărilor multicriteriale. Alte subiecte intens invocate astăzi în dezbaterile publice - precum Big Data, Machine Learning, Deep Learning - sunt subiectele asupra cărora se apleacă astăzi colectivul de cercetare din UVT, în proiectele aflate în derulare, cu finanțare națională sau europeană, lucrând în cooperare cu colegi din alte domenii, la aplicații practice mai ales, precum este cel din domeniul geografiei informatice. Această tradiție ne-a condus până la acest stadiu și ne determină să fim optimiști și ambițioși pentru viitor, în acest nou format orientat spre stimularea cercetării și inovării din Inteligența Artificială”, afirmă prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT.

Evenimentul lansării proiectului este un pas semnificativ pe care Universitatea de Vest din Timișoara îl face către companiile din regiune, mai ales către cele interesate de Inteligența Artificială, cărora le sunt prezentate competențele disponibile și soluțiile ce pot veni în întâmpinarea nevoilor acestora, atât în ceea ce privește absolvenții, cât și pentru rezolvarea unor probleme deschise din domeniul AI.
După o etapă de elaborare conceptuală și dezvoltare euristică, UVT a lansat public noua sa platformă de cercetare și inovare – dezvoltată de un colectiv al Facultății de Matematică și Informatică condus de conf. univ. dr. Darian Onchiș - prin care va construi un ecosistem de cunoaștere și educație pe bază de rețele și algoritmi de Inteligență Artificială. În afară de colegii cercetători din Facultatea de Matematică și Informatică din UVT, pentru dezvoltarea acestei platforme sunt invitați să se alăture echipei mulți alți experți, specialiști și practicieni ai rețelelor și algoritmilor de Inteligență Artificială.

În compania Max Planck
Evenimentul de lansare a beneficiat de prezența profesorului Bernhard Schölkopf, director al institutului Max Planck pentru Sisteme Inteligente din Tübingen, Germania, unul dintre cei mai influenți cercetători în domeniul Inteligenței Artificiale din Europa. Lucrările sale, pentru care a primit numeroase premii prestigioase, cum este „Körber European Science Prize” sau „German AI Award” (pentru care a fost și inclus în ISI Highly Cited Researchers), sunt repere ale domeniului învățării automate, atât teoretice cât și aplicative. De asemenea, domnia sa este chairman al Laboratorului European pentru Învățare și Sisteme Inteligente (ELLIS). Un alt invitat special al conferinței a fost profesorul Pedro Real, de la Universitatea din Sevilla. Cei doi profesori au transmis mesaje plenare în cadrul conferinței desfășurată online.

Au fost prezenți în conferință și au adresat mesaje celor care au participat la această conferință reprezentanți ai partenerilor semnificativi din mediul de afaceri și ai instituțiilor partenere tradiționale: Valentin Mureșan (Consilier personal al primarului Municipiului Timișoara, domeniul SmartCity și Digitalizare), Sabin Totorean (Global Enterprise & Public Sector Sales Director, Nokia), Sorin Maxim (Director general ADR Vest), Cătălina Dodu (Global CyberSecurity Services PreSales Director, Atos IT Solutions and Services), Raul Horhat (General Manager, Cmed), Ștefan Iarca (cofondator XVision, beneficiar al unei finanțari prin proiectele cu fonduri nerambursabile implementate de UVT și dedicate sprijinirii Antreprenoriatului și Start-upurilor).
Prin participarea cât mai largă a partenerilor, colaboratorilor și centrelor asociate, UVT preconizează că Platforma „TRAIN” va deveni un centru puternic de creație tehnologică și inventică și va propulsa un ecosistem de cunoaștere și educație în arhitectura AI, un țel fixat dintr-un început foarte sus, pe măsura dinamicii universității.nParerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite