Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Export romanesc de know-how in sectorul IT

23 Octombrie 2006Participarea Siveco Romania la implementarea sistemului informatic integrat pentru Fondul National de Asigurari de Sanatate din Bulgaria este o premiera pentru industria romaneasca de IT. Experienta acumulata in proiecte complexe derulate in sectorul public romanesc, inclusiv cel de informatizare a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, la care s-au adaugat aptitudinile manageriale potrivite au facut ca SIVECO sa fie acceptata in cadrul proiectului coordonat de compania franceza BULL impreuna cu Maccabi Healthcare Services din Israel.


Irina_SocolImplementarea sistemului NHIF (National Health Insurance Fond) face parte din proiectul „Reforma sectorului sanatatii”, finantat de catre Banca Mondiala, printr-un credit acordat guvernului Bulgariei. Licitatia pentru implementarea sistemului informatic integrat NHIF a avut loc potrivit procedurilor internationale, precizate de Banca Mondiala. La licitatie au participat sase companii, iar rapoartele finale au fost analizate de doua comisii care au facut inclusiv o inspectie in Romania si Israel. Documentul a fost pregatit de experti ai Bancii Mondiale si de juristi bulgari astfel incat sa se asigure o maxima protectie a intereselor Ministerului Sanatatii si ale Fondului National de Asigurari de Sanatate.


Irina Socol, director general al SIVECO Romania


Un nou model de export


In ultimii ani numerosi consultanti internationali au afirmat ca sansa companiilor romanesti de IT de a trece peste tavalugul aderarii la Uniunea Europeana este sa se implice in activitati regionale, iar participarea Siveco la acest proiect reprezinta o dovada a competentei si maturizarii gandirii de management.


Pentru orice companie participarea la un astfel de proiect este un motiv de mandrie, un mare castig de experienta si un plus de imagine. Doamna Irina Socol, Director General al SIVECO Romania, considera ca acest proiect marcheaza o schimbare in exportul romanesc de IT: „La export, firmele romanesti au facut pana acum vanzari “de cutii” sau de servicii de outsourcing - aceasta fiind prima data cand se exporta know-how in domeniul proiectelor IT. Speram ca acesta este primul dintr-o serie de anunturi pe care urmeaza sa le facem privind participarea noastra la licitatii internationale pe proiecte care intra in aria noastra de competenta (eHealth, eLearning, eCustoms, eGovernment).”


Stuctura proiectului


Obiectul proiectului NHIF il reprezinta implementarea si integrarea a doua componente interconectate – sistemul de planificare si distribuire a resurselor financiare si sistemul de management al reclamatiilor. Aceste sisteme vor fi asistate de aplicatii de suport. Prima componenta functionala, Kernel 1, reprezinta un sistem back – office standard, care acopera toate operatiunile administrative in cadrul Fondului National al Asigurarilor de Sanatate si al departamentelor sale regionale. Kernel 1 va fi utilizat in activitatile de gestiune, contabilitate si control al bugetului, operatiuni contabile, controlul si supravegherea datoriilor si a platilor etc. Aceasta componenta va gestiona si controla resursele Fondului National de Asigurari de Sanatate si ale departamentelor sale regionale, aceste activitati urmand a se derula printr-o constanta comunicare intre sediile centrale si departamente. Aceasta va conduce la un mai bun control general si la un management mai eficient al fondurilor institutiei.


A doua componenta, Kernel 2, reprezinta un sistem de management al activitatii specifice. El genereaza si controleaza: inregistrari ale furnizorilor de servicii medicale si farmaceutice din sectorul sanatatii (doctori, medici dentisti, spitale, farmacii etc), inregistrari ale persoanelor cu asigurari de sanatate, ale contractelor intre agenti si persoanele cu asigurari de sanatate, ale medicamentelor. Kernel 2 va supraveghea activitatile actorilor din sectorul sanatatii in scopul garantarii calitatii serviciilor adresate persoanelor asigurate, precum si a platilor pentru furnizorii de servicii medicale si farmaceutice din sectorul sanatatii, din partea Fondului National de Asigurari de Sanatate. Totodata, Kernel 2 va fi utilizat si pentru obtinerea de previziuni si analize statistice.


Cele doua componente de baza ale sistemului vor fi asistate de diferite aplicatii de suport, acestea cuprinzand activitati precum controlul financiar intern, auditul medical, gestiunea reclamatiilor, etc.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite