Sinergii între fondurile proiectelelor de cercetare din Europa – experiența IntelCentru
Dotarea obținută prin finanțarea proiectului va permite abordarea unor domenii de cercetare prioritare la nivel european (biotehnologii, nanotehnologii), accesarea programelor CDI europene și mondiale, dezvoltarea de parteneriate cu universități naționale și europene, parteneriate care vor facilita obținerea de rezultate performante atât în activitatea de cercetare, cât și în atragerea de fonduri pentru cercetare din programul Orizont Europa.
BioNanoTech-Suport, Centru suport pentru proiecte Orizont 2020
Obiectivul general al proiectului BioNanoTech este de a crea un centru suport capabil să îmbunătățească participarea în proiectele de cooperare europeană la Orizont 2020/Europa în domeniul științei materialelor: eco-nano-tehnologii și materiale avansate (inclusiv nanomateriale, nanomedicină etc.). Aceste subiecte fac parte din domeniile Strategii de Specilizare Inteligentă pentru următoarea perioadă de programare și reprezintă totodată și o componentă de bază în cadrul programului de cercetare Orizont Europa.
Pentru a-și atinge țelul ambițios, proiectul BioNanoTech Suport conține mai multe obiective specifice care presupun, pe lângă crearea centrului, și realizarea unei rețele de cooperare națională și internațională care să îmbunătățească participarea instituțiilor din regiunea NE a României la Orizont 2020/Orizont Europa). Consultanță și sprijin în formularea de propuneri și gestionarea proiectelor în cadrul Programului-Cadru european reprezintă un alt obiectiv de bază în cadrul activității centrului.
Dr. Teodora Rusu, coordonatorul centrului, are o vastă experiență în ceea ce privește programul de cercetare european, atât ca beneficiar cât și ca evaluator, și împreună cu echipa pe care o coordoneză este convinsă că centrul BioNanoTech Suport va aduce o contribuție importantă la îmbunătățirea participării românești în cadrul noului program european Orizont Europa, care va începe în 2021.
Tot în cadrul proiectului se implementeză și o platformă web (www.bionanotech.ro/) care va găzdui informații despre competiții lansate, secțiune de consultanță on-line, facilitate de căutare parteneri, secțiune cu documente utile etc. În contextul pandemiei realizarea acestei platforme web dedicate se dovedește a fi un instrument extrem de util.
În cadrul proiectului se va realiza și o bază de date cu potențiali participanți din regiunea de NE a României și nu numai, precum și un compendiu (manual) cu cele mai frecvente întrebări și răspunsuri cu privire la participarea la programul Orizont 2020/Orizont Europa, pornind de la solicitările primite de la beneficiarii proiectului.
Cele două proiecte, finanțate prin Acțiunea: Crearea de sinergii cu acțiunile de CDI ale Programului-Cadru ORIZONT 2020 al Uniunii Europene și alte programe CDI internaționale, reprezintă o provocare pentru IntelCentru, dar totodată şi o mare oportunitate, care va consolida poziția Centrului atât în c
Tags: Cercetare, proiecte europene, Orizont 2020, Orizont Europa, Institut Chimie Macromoleculara Petru Poni, IntelCentru
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)