Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Corporate Governance, Risk Management & Compliance triada ce va ghidona „dezvoltarea corporaţiei“ īn următorii ani

28 Iunie 2004




România a fost prima ţară din Europa Centrală şi de Est care a găzduit un eveniment„Corporate Governance" de mare anvergură. In cadrul acestuia, participanţii, manageri ai unor mari organizaţii, au conştientizat provocările legate de guvernarea corporatistă, precumşi problemele pe care le implicaalinierea la standardele şi politicile în vigoare.


Conceptul de „corporate governance“ implică următoarele elemente:
- responsabilitatea managerilor pentru acurateţea informaţiilor din rapoartele financiare;
- transparenţa auditului intern şi a proceselor de business;
- termene limită foarte strânse pentru raportarea financiară;
- comunicare şi transparenţă totală asupra rezultatelor financiare.


Conformitatea cu noile standarde si reguli de guvernare a companiilor afecteaza multe aspecte legate de operatiunile curente dintr-o organizaþie: politici, proceduri de lucru interne, cultura companiei si cel mai semnificativ—sistemele informatice. Pe plan internaþional, ca urmare a marilor scandaluri corporatiste care au condus la criza de încredere a investitorilor în acestea, noile concepþii de guvernare corporatistã au devenit un subiect pregnant. Un studiu recent realizat de Economist Intelligence Unit indicã faptul cã peste 46% dintre directorii executivi considera guvernarea corporatista ca una dintre primele trei prioritati, iar pentru 14% dintre acestia adoptarea unor solutii Corporate Governance reprezinta cea mai importanta prioritate.


Guvernarea corporatista este un concept relativ nou pentru România si nu neaparat în ceea ce priveste controalele la nivel de aplicatie, ci conceptul mai larg al managementului riscului si al echilibrului care trebuie gasit intre resursele societatii pentru a adauga valoare pentru toti cei interesati (clienti, actionari, etc.) „Corporate Governance înseamna mai mult decât prelevarea formei asupra fondului,” a afirmat Christoph Vanderstricht—Director PricewaterhouseCoopers, în cadrul prezentãrii „Beyond Corporate Governance”. „Consultantii nostri ofera suport organizatiilor care creeaza valoare prin optimizarea costurilor si a riscurilor si integrarea strategica a valorii în procesele de afaceri, în scopul realizarii unei infrastructuri etice si operationale pentru administrarea eficienta a afacerilor.”


Managementul celor mai multe organizaþii priveste conceptul de corporate governance, risk management & compliance în mod separat, însa aceasta abordare are ca rezultat practici neperformante în stabilirea strategiilor de afaceri. „Pentru ca o companie sa fie în conformitate cu cerintele standardelor si regulamentelor de guvernare corporatista trebuie sa identifice si sa reduca riscurile si sa stabileasca cele mai bune practici de business pentru un avantaj competitiv al companiei, abordând cele trei elemente dintr-o perspectiva holista, integratoare” ne-a precizat Elena Micu, ERP Sales Consultant la Oracle România.


Chiar daca aceste concepte nu au fost folosite pâna acum pe scara larga în practicile companiilor românesti, cerintele legislative, fiscale si standardele internationale de contabilitate impun politici si proceduri obligatorii pentru furnizarea de informatii financiare reale într-un timp cât mai scurt. Petru Rares, General Manager Banca Româneasca ne-a subliniat faptul ca în România „cultura conducerii corporatiste este destul de nouã, bãncile fiind pionierii în aplicarea regulilor ei moderne. Acest fapt este favorizat si de reglementãrile BNR privind organizarea controlului intern, a administrãrii riscului si a dezvoltãrii functionarii auditului în banci. In mod sigur triada care va ghidona dezvoltarea corporatiei în urmatorii ani este formata din corporate governance, risk management & compliance”.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite