Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

O nouă recunoaștere internațională pentru academicianul Gheorghe Păun și pentru matematica românească

13 Mai 2021



Cea mai recentă clasificare oficială a domeniilor matematicii conține, în premieră, sintagma membrane computing, al cărei autor este acad. Gheorghe Păun. Menționarea apare în ediția revizuită a Mathematics Subject Classification 2020 (MSC2020), catalog care a fost publicat de Mathematical Reviews și de zbMATH Open.

Mathematical Reviews este o publicație a American Mathematical Society. Detalii la adresa https://www.ams.org/mr-database. zbMATH Open este o publicație editată de European Mathematical Society, Heidelberg Academy of Sciences and Humanities, și FIZ Karlsruhe. Amănunte la adresa https://zbmath.org.

„68Q07 Biologically inspired models of computation (DNA computing, membrane computing, etc.)“ – p. 119, MSC2020


La conturarea teoriei DNA computing au contribuit acad. Gheorghe Păun, Grzegorz Rozenberg, din Olanda, și Arto Salomaa, din Finlanda. Matematicianul și informaticianul român acad. Gheorghe Păun este autorul sintagmei membrane computing. „Este pentru prima dată când cele două cuvinte apar explicit în clasificarea American Mathematical Society, precedenta clasificare fiind din 2010“, ne-a declarat acad. Gheorghe Păun.

Mathematics Subject Classification 2020 este disponibilă la adresa https://mathscinet.ams.org/msnhtml/msc2020.pdf.
Detalii despre MSC2020 sunt disponibile și pe situl web al European Mathematical Society la adresa https://doi.org/10.4171/NEWS/115/2.

În clasificarea MSC2020 mai sunt menționate și domeniile inițiate de matematicianul și poetul Dan Barbilian, membru post-mortem al Academiei Române [51C05, Ring geometry (Hjelmslev, Barbilian, etc.), pagina 91] și de ing. Vasile-Mihai Popov, membru corespondent al Academiei Române (93D10, Popov-type stability of feedback systems, pagina 146).


Acad. Gheorghe Păun, președinte de onoare al International Membrane Computing Society, este inițiatorul (în anul 1998) calculului cu membrane (membrane computing, MC), ramură a calculului natural. Modelele de calcul (celular) cu membrane se numesc P sisteme (P systems), de la numele său.

Calculul cu membrane este o ramură a calculului natural: „Calculul natural este definit ca domeniu al informaticii, cu două obiective: să se inspire de la natură în folosul informaticii - suporturi de date, operații cu date, arhitecturi de calculatoare, la modul cel mai general - și invers, să furnizeze noi instrumente celor care studiază natura cu alte mijloace“, a precizat acad. Păun într-un interviu acordat în 2018 Biroului de comunicare și imagine al Academiei Române. Interviul intitulat „După douăzeci de ani de la inițierea calcului celular – dialog cu acad. Gheorghe Păun“ este disponibil la adresa https://academiaromana.ro/mediaAR/interv2018/int2018-0222-GhPaun/pag_media_interviuri_acad_2018_0222GhP.htm



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite