Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Rezultate notabile INCDFM pe frontul materialelor funcționale avansate și al dezvoltării de biosenzori

18 Iunie 2021




A doua activitate administrativă a avut ca obiectiv dezvoltarea echipei de cercetare. Au fost ocupate două poziții de post-doc de către dr. Mădălina Bârsan și dr. Adrian Enache, cercetători experimentați cu pregătire internațională în domeniul bioelectrochimiei și biosenzorilor, și două de doctorand de către m.sc. Ricardo Jose Branco Leote și dr. Daniel Crișan, tineri licențiați în Chimie la universități de prestigiu din străinătate.

Provocări și dificultăți
Una dintre provocări a fost sincronizarea planului cercetare cu cel al achizițiilor. Au fost întâmpinate întârzieri la achiziția de echipamente, consumabile și reactivi de laborator, dar și în ocuparea celor patru poziții disponibile în cadrul proiectului (angajarea celor doi doctoranzi s-a făcut în al treilea an de implementare). Un alt inconvenient a fost neeligibilitatea taxelor de participare la conferințe.
Probabil cea mai mare provocare a fost dată de raportările trimestriale, un termen foarte scurt având în vedere complexitatea proiectului și care a consumat foarte mult timp (dacă ne gândim la cele 20 de rapoarte și la un termen de 1 săptămâna per raport rezulta aproximativ 5 luni care ar fi putut fi folosite pentru activități de cercetare). Aici trebuie să remarc ajutorul fundamental al doamnei Ec. Dumitra Agachi la elaborarea componentei economice din rapoartele de progres.
Nu în ultimul rând, activitatea de cercetare a fost la rândul ei afectată de situația generată de pandemie chiar dacă a fost aprobată o prelungire cu 9 luni a termenului de finalizare. Având in vedere toate aceste considerente, impresia mea este că astfel de proiecte ar trebui implementate pe o perioada de timp mai îndelungată, de cinci, chiar șase ani.

Rezultate
Principalele rezultate științifice obținute până la această dată sunt: 26 de lucrări indexate în baza de date Web of Science, dintre care 8 cu factor de impact mai mare ca 5; 6 cereri de brevet depuse la OSIM, aprox. 10 proiecte naționale și 3 internaționale, dintre care 5 au obținut finanțare în valoare de peste 600 000 Euro. Un număr de aprox. 12 articole și 2 brevet de invenție se află în faza de redactare.

Cercetări concretizate în:
Tehnologii de:
– imobilizare a biomoleculelor: i) prin nanoparticule magnetice, ii) cu referire la ADN, prin grupări tiofosfat;
– fabricarea unor senzori purtabili pentru determinarea de biomarkeri în transpirație;
– screening de inhibitori ai proteazomului 20S și/sau ai piruvat-kinazei;
– fabricare de array-uri de anticorpi și peptide pentru detecția de antigene și biomarkeri.
Metode de:
– sinteză de dendrimeri cu conținut ridicat de hidrazide;
– detecție electrochimică în flux pentru probe multiple, printr-un dispozitiv
automatizat.
(Bio)Senzori pentru:
– determinarea de electroliți, de glucoză, de acid uric în transpirație;
– cuantificarea de ADN/ARN;
– detecția de proteazom 20S;
– screening-ul de inhibitori ai proteazomului 20S și ai piruvat-kinazei;
– detecția de prion prin intermediul aptamerilor (aptasenzor);
– detecția leucemiei mieloide cronice (genosenzor);
– detecția de grupări carbonil în urma leziunilor oxidative în proteine;
– oxigen și identificarea de agoniști ai stresului oxidativ în culturi celulare.

Potențial
Implementarea proiectului a dus într-un mod particular la dezvoltarea activitaților de cercetare din cadrul INCDFM, atât prin îmbunătățirea infrastructurii, cât și prin studii privind dezvoltarea de noi biosenzori. Rezultatele implementării proiectului au condus la deschiderea de noi linii și direcții de cercetare și se are în vedere intensificarea fructificării acestora prin, cel puțin, depunerea de noi proiecte de cercetare la concursuri naționale și internaționale dar și, poate, prin crearea unui strat-up. Nu în ultimul rând este de remarcat că implementarea acestui proiect a deschis posibilitatea de colaborări naționale și internaționale, atât în cadrul INCDFM, cât și în afara acestuia, permițând pe de altă parte și creșterea resursei umane.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite