Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca: Admiterea 2021, adaptată noii paradigme din învățământul superior

18 Iunie 2021



Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) formează oameni, caractere şi profesionişti cu o cultură tehnică şi umanista vastă, conectaţi la cât mai multe domenii şi frontiere ale cunoaşterii. La începutul unui nou an universitar, oferta Admiterii 2021 continuă să îmbogățească această strategie și să o armonizeze în raport cu principalele tendințe și schimbări prin care trece în ultima perioadă învățământul superior la nivel mondial. Echipa de conducere responsabilă de reușita acestui proces ne dezvăluie setul de beneficii și oportunități oferite candidaților, dar și imaginea viziunii sale pe termen lung, menită să transforme UTCN într-o Universitate Europeană, într-o „universitate a viitorului”.

Domnule rector Vasile Țopa, într-un interviu anterior afirmaţi: „Tehnologia este mai mult decât un set de tehnici sau științe aplicate, este abilitatea noastră umană esențială de a exprima, gândi și înțelege lumea prin artefacte. În acest sens, ea este un motor al progresului uman, unde se întâlnesc artele și știința”. Această viziune frumoasă caracterizează modul în care UTCN gândește formarea studenților? Ce fel de absolvenţi pregăteşte UTCN pentru lumea de mâine?
Rector prof. dr. ing. Vasile Țopa: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pregătește specialiști pentru o mare varietate de domenii, de la inginerie la arhitectură, de la științe fundamentale la științe socio-umane și arte. Absolvenții noștri sunt pregătiți pentru cariere de succes, iar modul în care aleg să valorifice ceea ce noi le oferim va determina viitorul lor profesional. Cei care aleg să urmeze cursurile universității noastre, trebuie să știe că vor avea parte de învățământ de calitate, de programe de studii mereu actuale, ce integrează tendințele spre care se îndreaptă pregătirea în domeniul ingineriei și mediul economic - Smart Specializations, Artificial Intelligence, Industry 4.0, iar experiența în universitate va fi o primă treaptă spre devenirea lor ca specialiști în aceste domenii de activitate. Relația pe care o menținem și o cultivăm cu marile companii este o verigă deosebită în formarea lor, ceea ce cu siguranță oferă studenților noștri o poziție avantajoasă în raport cu studenții universităților de profil similare. Localizarea noastră în Cluj-Napoca, precum și acoperirea regională pe care ne-o conferă cele patru extensii universitare sunt atuuri de care suntem convinși că studenții noștri țin cont în alegerea lor.

În curând începe Admiterea, un nou ciclu universitar. Cu ce ofertă educaţională îmbunătăţită vine UTCN în întâmpinarea viitorilor candidaţi? Care sunt noutăţile la nivelul studiilor de licenţă, masterat şi doctorat?

Director Birou Admitere S.l. dr. ing. Anca Nicu: Oferta educațională a universității noastre este foarte generoasă, într-un continuu proces de adaptare. În acest an, UTCN scoate la concurs 5069 de locuri la învățământul de licență, 2792 la masterat și 195 de locuri la doctorat.
Universitatea cuprinde 12 facultăți, 9 la Cluj-Napoca și 3 la Baia Mare și 4 extensii universitare la Alba Iulia, Bistrița, Satu Mare și Zalău. Mai bine de 900 de cadre didactice, peste 20.000 de studenți sunt angrenațiînaproape 200 de programe de studii de licență și masterat sau în cele 14domenii destudii doctorale. Bineînțeles că ofertaeducațională include și programede studii în limbi străine și anume engleză, franceză și germană, pentrustudenții străini care vin aici la studiiși nu numai.

Care sunt atuurile universităţii pe care o conduceţi? De ce este recomandat să alegem UTCN şi facultăţile sale şi nu o altă universitate tehnică de prestigiu din ţară sau din afară? Care este setul de beneficii, facilităţi şi expertiză deosebite pe care îl oferă universitatea? Prin ce elemente faceţi diferenţa, în ce constă unicitatea UTCN?

Prorector didactic conf. dr. ing. Ștefan Guțiu: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se remarcă printr-o serie de particularități care o diferențiază de alte universități de profil și care pun în evidență o identitate solidă, clădită în timp. În primul rând, colaborările pe care universitatea le are cu cele mai reprezentative și prestigioase companii de profil asigură celor ce aleg să urmeze cursurile acestei universități oportunități de excepție, schimburi valoroase și posibilitatea de a interacționa cu specialiști în diverse domenii, ceea ce este un mare atuu și un start pozitiv pentru absolvenții noștri. Această colaborare se întemeiază și este garantată de calitatea actului educativ, baza materială pe care universitatea o pune la dispoziția studenților, precum și specificitatea laboratoarelor dotate cu tehnologie modernă de nișă. O notă aparte o reprezintă aria geografică pe care UTCN o acoperă prin cele patru extensii universitare din locațiile Alba Iulia, Bistrița, Satu Mare și Zalău, care-i conferă un caracter regional, valorificat local în toate aceste areale. UTCN este o insituție reprezentativă și prin calitatea activității de cercetare, emblematică prin specificul și amploarea proiectelor angajate și al transferului de cunoștințe spre zona didactică, precum și spre mediul socio-economic.

Pandemia a accelerat eliminarea barierelor geografice prin apariţia învăţământului de tip hibrid, profund digitalizat, obligând universităţile să inoveze, să creeze noi instrumente de atragere a studenţilor din întreaga Europă/lume. Care au fost primii paşi făcuţi în această direcţie?
Director Birou Admitere, S.l. dr. ing. Anca Nicu: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a răspuns și s-a adaptat imediat noilor cerințe impuse de schimbările petrecute la nivel mondial. Încă la nivelul anului trecut, admiterea s-a organizat online, pe o platformă nouă care a permis desfășurarea întregului proces de admitere în mediul virtual, fără prezența candidaților. După ce în 2020 am descoperit împreună puterea online-ului, anul acesta am dezvoltat o nouă platformă de înscriere rapidă și eficientă, care ne ajută să respectăm normele de siguranță și să organizăm admiterea la alt nivel. Platforma are un design modern și o structură intuitivă ce oferă toateinformațiile de care candidații au nevoie,la un click distanță: https://admitereonline.utcluj.ro.



Mai mult, am venit în întâmpinarea celor care vor alege una dintre facultățile cu test la matematică și le-am oferit 20 de cursuri gratuite online la matematică, susținute de cadrele didactice din Departamentul de Matematică al universității. Pentru că ne dorim o interacțiune reală cu viitorii noștri studenți, în fiecare joi, de la ora 19, pe platforma Microsoft Teams - https://bit.ly/3w1YscB, consilierii Biroului de Admitere răspund tuturor întrebărilor lor, îi sfătuiesc și le oferă informațiile solicitate. Chiar dacă circumstanțele deja cunoscute nu au permis prezentarea ofertei noastre educaționale în licee, reprezentanții Biroului de Admitere al UTCN au susținut sesiuni de informare online in unități de învățământ liceal, pentru toți cei interesați de programele de studii ale universității. Campania de informare Admitere 2021 se desfășoară pe toate canalele social media ale Universității, în mass-media și în spațiile publice outdoor și indoor. Am pregătit pentru viitorii studenți materiale bine structurate, din care pot afla de ce să aleagă o facultate sau alta, ce oportunități vor avea în funcție de ceea ce aleg, ce schimburi de mobilități vor putea alege și mai ales care sunt competențele care le vor dobândi după finalizarea cursurilor la UTCN.

Dincolo de Admiterea on-line, noul tip de învăţământ presupune digitalizarea procesului de predare-învățare-evaluare, dobândirea de noi abilităţi, dezvoltarea unor instrumente performante de interacţiune mediată, accesibile şi uşor de folosit, crearea de cursuri digitale şi open educational resources … Cum aţi schimbat/adaptat stategia universităţii la noua paradigmă din higher education, pentru a putea rămâne competitivi şi anticipa tendinţele câştigătoare?

Prorector didactic conf. dr. ing. Ștefan Guțiu: Mare parte din ceea ce a însemnat asigurarea unei platforme de comunicare și de predare eficiente și stabile în universitatea noastră, pe perioada pandemiei , a fost rezolvată cu profesionalism de un grup de colegi cadre didactice, coagulați în jurului departamentul creat încă din anul 2019, Campusul Virtual - UTCN. Printr-un efort extraordinar, acești colegi au reușit să asigure, într-un timp scurt, resursele necesare derulării unor activități didactice dar și administrative, prin configurarea platformei Microsoft Teams, cât mai aproape de nevoile noastre: cadre didactice, cercetători, personal administrativ și studenți. Preocuparea departamentului de a asigura soluții integrate la nivelul tuturor activităților din UTCN a fost răsplătită de compania Microsoft, prin selectarea universității noastre ca model de bune practici, în implementarea soluțiilor de digitalizare în învățământul superior, în această perioadă extrem de dificilă. În baza necesităților apărute în anul 2020, ținând cont de Strategia UTCN, structura Campus Virtual UTCN a devenit parte integrantă a Departamentului pentru digitalizare. Prin Campusul Virtual, peste 15.000 de utilizatori pe zi și un număr de utilizatori activi de peste 20.000 pe săptămână au beneficiat de platforma de predare învățare Microsoft Teams.




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite