Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca: Admiterea 2021, adaptată noii paradigme din învățământul superior

18 Iunie 2021




UTCN are marele avantaj de a deveni o Universitate Europeană şi de a putea oferi absolvenţilor formare sub această emblemă, fiind astfel mult mai atractivă pentru candidaţi prin capacitatea de a adăuga mai multe dimensiuni formării lor. Aveţi şansa şi datoria de a arăta UE că UTCN este o universitate de elită, ce furnizează educaţie şi cercetare de cea mai bună calitate… Care va fi modelul Universităţi Europeane de Tehnologie EUt+? Ce înseamnă conceptul Think Human First?
Rector prof. dr. ing. Vasile Țopa: Prin aderarea la alianța European University of Technology, UTCN a demonstrat capacități și abilități pe care le va pune în evidență în anii care vor urma. Deschiderea spre spațiul european al cunoașterii și în special al învățământului superior este o certitudine cu rezultate care vor fi resimțite de toți membrii comunității academice. Cele 8 universități partenere EUt+ au adus în acest consorțiu valorile, bogăția lor culturală și lingvistică și know-how-ul lor, și au găsit o cheie comună în care să poată fi citită diversitatea, și anume viziunea. Modelul Universității Europene de Tehnologie este centrat pe om, așază în centru resursa umană ca vector evolutiv, de aici Think Human First pe care îl traducem de fapt astfel: „Noi, comunitatea EUt+, cu toți membrii celor 8 universități, credem în tehnologia care angajează și împuternicește atât cetățenii, cât și societatea în ansamblu”. În viziunea noastră, studenții și absolvenții generațiilor care vor veni se vor bucura de oportunitatea de a studia la marea universitate europeană și vor putea beneficia de mobilități și schimburi valoroase.

Vă aflaţi în avangarda formării universităţii europene de mâine, într-o misiune de pionierat care va produce un nou tip de profesionist şi de intelectual, mult mai bine conectat la provocările şi specificul lumii de mâine. Cum avansaţi pe acest drum, în ce fel aţi început să valorificaţi apartenenţa la o reţea pan-europeană, la un proiect transformaţional?
Rector prof. dr. ing. Vasile Țopa: Chiar dacă ne aflăm la începutul acestui proiect de anvergură, prin complexitate și reverberație în timp, deja sunt conturate direcțiile de acțiune. Deschiderea spre învățământul superior tehnic european redefinește profesia de inginer, ceea ce reprezintă deja o provocare. Au fost schițate grupurile de universități din consorțiu care au ca obiectiv armonizarea curriculei pentru programele de licență în anumite domenii de studii. Noul Laborator de Sustenabilitate conferă componentei de cercetare noi valențe, iar în sprijinul EUt+ vin noi și diverse proiecte reprezentative aprobate deja spre finanțare. Desigur, Universitatea Europeană de Tehnologie va mobiliza schimburi de studenți, cadre didactice și personal academic între universitățile partenere.

Reuşita Admiterii din acest an, dar şi din anii viitori, va depinde probabil de abilitatea şi capacitatea UTCN de a se adapta continuu tendinţelor şi solicitărilor prezentului, creând totodată competențe care transcend planul de scurtă durată, oferind perspectiva unei cariere pe termen lung, cu posibilităti multiple de evoluţie şi mobilitate/reconfigurare profesională. Cât de corectă este această reprezentare?
Rector prof. dr. ing. Vasile Țopa: Întotdeauna am contat pe adaptabilitatea resursei umane din universitatea noastră, capabilă să imprime direcții noi, să consolideze ceea ce este bun și să valorifice pontețialul existent, în condițiile tendințelor actuale. Brandul UTCN este unul de prestigiu, care adaugă în timp valoare prin strategiile de acțiune, prin deschiderea spre spațiul internațional academic, prin acțiunile locale și prezența regională, precum și prin viziunea asupra viitorului. Suntem convinși că avem de oferit viitorilor candidați, studenților și absolvenților noștri, educație și experiență de referință, viziune și soluții concrete. Suntem în legătură permanentă cu reprezentanții mediului socio-economic, atât pentru a le oferi soluții tehnologice, cât mai ales pentru a transpune și a integra tendințele actuale în procesul educațional.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite