Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

NeXT-Chem, Tehnologii inovatoare trans-sectoriale - un workshop în ascensiune, dedicat afirmării tinerilor cercetători chimiști

18 Iunie 2021



Tradiția Microsimpozionului ICECHIM - eveniment intern organizat anual până în 1990, dedicat prezentărilor rezultatelor obținute de cei aproape 2000 de cercetători ai ICECHIM, al cărui scop principal era de a-i familiariza pe tinerii cercetători cu rigorile unei prezentări științifice - a fost reluată, începând cu anul 2019, prin organizarea workshop-ului exploratoriu „NeXT-Chem, Tehnologii inovatoare trans-sectoriale”.

Institutele Naționale de Cercetare-Dezvoltare (INCD) au fost afectate profund de subfinanțarea cronică a cercetării românești, în special în ceea ce privește capacitatea de a atrage, de a menține și de a forma o resursa umană înalt specializată. Prin competiția 2017 (de altfel și unica până în prezent) pentru proiecte PCCDI (Programul 1. Dezvoltarea sistemului național de CDI, Subprogram 1.2 Performanță instituțională – Proiecte de dezvoltare instituțională – Proiecte complexe realizate în consorții CDI), în perioada 2018–2019 au fost create peste o 1100 de noi posturi de asistenți-cercetare (ACS) și cercetători științifici (CS). Acest tip de proiecte a dus la reducerea, foarte mică însă, a decalajului dintre numărul de cercetători la mia de locuitori din România comparativ cu numărul mediu de la nivel european. INCD-urile au fost beneficiare importante ale acestor noi posturi, datorită numărului mare de proiecte PCCDI coordonate, precum și atractivității mari pentru tinerii care își doresc să urmeze o carieră în cercetare.

Infrastructura modernă, șansa de a se forma în colective prestigioase cu tradiție și, nu în ultimul rând, stabilitatea mai mare oferită personalului prin angajarea pe perioadă nedeterminată au făcut ca în cadrul ICECHIM să fie ocupate prin concurs toate cele 44 de posturi de ACS și CS nou înființate. A existat un mare interes pentru concursurile organizate de ICECHIM, la care au participat absolvenți ai facultăților din toată țara, concurența fiind deseori acerbă, ceea ce demonstrează dorința tinerilor absolvenți de a îmbrățișa frumoasa și, pe alocuri, anevoioasa carieră în cercetare.
Pentru a veni în sprijinul tinerilor ACS din ICECHIM, cărora încă de la angajare mentorii le întocmesc un plan de carieră pentru următorii 8 ani, care include studiile doctorale și postdoctorale, profitând de inițiativa de bun-augur a Ministerului Cercetării și Inovării (cum se numea la acel moment) de a aloca fonduri instituționale pentru cercetarea de excelență (în cadrul competiției Proiecte de dezvoltare instituțională – Proiecte de finanțare a excelenței în CDI, 2018), a fost regândit cadrul pentru reluarea microsimpozioanelor ICECHIM. Scopul formării tinerilor cercetători a fost accentuat, prezentărilor rezultatelor obținute de aceștia fiindu-le asociate lecturi plenare invitate, susținute de diverse personalități științifice de nivel mondial.
Astfel, în cadrul proiectului „Creșterea potențialului cercetării și inovării din INCDCP-ICECHIM în domeniul tehnologiilor-cheie inovative inter-disciplinare și transsectoriale - TRANS-CHEM” (31 PFE/2018), a fost organizată prima ediție a workshop-ului NeXT-Chem, în perioada 6-7 Mai 2019, la sediul ICECHIM, eveniment organizat intern pe cele trei direcții de coagulare transdisciplinară a cercetărilor din institut:

► Materiale multifuncționale și nanocompozite,
► Bioresurse, biotehnologii și biorafinare,
► Tehnologii inovative și protecția patrimoniului cultural.

La prima ediție au participat cu lecții invitate prof. dr. Fabiana Arduini (Università degli Studi di Roma „Tor Vergata”, Dipartimento di Scienze e Tecnologie Chimiche, Roma, Italia), dr. Anca Roșeanu (Institutul de Biochimie al Academiei Române, București), prof. dr. Enrico Sassoni (Università di Bologna, Dipartimento di Ingegneria Civile, Chimica, Ambientale e dei Materiali Bologna, Italia). Tinerii nou-angajați în cadrul proiectelor PCCDI au susținut 33 de prezentări.
În condițiile impuse de restricțiile sanitare asociate pandemiei cu noul coronavirus, organizarea workshop-ului exploratoriu NeXT-Chem, ediția a II-a (2020) s-a realizat pe secțiuni, cu maxim 20 de participanți, în perioada 18-19 Iunie 2020. Tinerii cercetători au susținut 28 de prezentări orale.

Nivelul științific ridicat al prezentărilordin cadrul celor două ediții anterioare, dovedind în același timp gruparea echipelor de cercetare ale INCDCP-ICECHIM pe subiecte de mare interes științific și practic, precum și interesul manifestat de comunitatea științifică pentru această manifestare, ne-au determinat ca în anul 2021, edițiaaIII-a workshop-ului să fie deschisăși participării doctoranzilor din afara institutului, care activează îndomeniul(bio)chimiei, ingineriei chimice și în domenii conexe.

2021 - începutul internaționalizării evenimentului
Astfel, ediția a III-a a NeXT-Chem, 27-28 Mai 2021, a fost organizată on-line, fiind structurată pe cele trei secțiuni devenite tradiționale. Trei personalități științifice au participat cu lecții invitate, respectiv prof. Arben Merkoçi (Institut Català de Nanociencia i Nanotecnologia, Barcelona, Spania) - Nanomaterials-based sensors for diagnostics applications, prof. Silvana Andreescu (Clarkson University, Potsdam, SUA) - Advancing environmental sustainability through custom-designed materials and sensors, respectiv prof. Luc Picton, (Université de Rouen, Franța) - Smart water-soluble polysaccharides for adaptative properties. De asemenea, Steve Czapko (Metler-Toledo, Columbus, SUA) a susținut prezentarea tehnică Safety by design: reaction calorimetry in chemical development.



La ediția a III-a au fost prezentate 37 de lucrări, tinerii autori (doctoranzi) aparținând mai multor instituții de prestigiu din țară (Institutul De Chimie Fizică „Ilie Murgulescu” București, Centrul de Chimie Organică „Costin D. Nenițescu” al Academiei Române, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Metale Neferoase și Rare, Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Universitatea Politehnica din București, Universitatea din București, Universitatea de Științe Agronomiceși Medicină Veterinară din București, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea Valahia din Târgoviște, și, bineînțeles, ICECHIM), înregistrând și prima participare din străinătate: Université Clermont Auvergne, Franța. Înregistrarea integrală a manifestării este disponibilă pe canalul YouTube al ICECHIM, https://www.youtube.com/channel/UCpVXPchZiWOfeZvKm9-0a-g.
Ceremonia de închidere a workshop-ului a fost însoțită de premierea celor maibune prezentări (prin acordarea a treivouchere acoperind taxa de participare la Simpozionul Internațional PRIOCHEM 2021, ce urmează a fi organizatîn luna Octombrie a.c.), darșiprin acordarea a trei mențiuni speciale:
♦ Premiul special NeXT-Chem: Andreea Afilipoaei (ICECHIM/Universitatea Politehnica din București), Luminița Dimitriu (ICECHIM/USAMV București), Maria-Eliza Pușcașu (IMNR);
♦ Mențiuni: Ancuța Dinu (Iacob) (Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați), Claudiu Eduard Rizescu (ICECHIM), Iulia Elena Neblea (ICECHIM).




Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite