Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Contribuția României la activitățile de supraveghere și urmărire a obiectelor spațiale

18 Iunie 2021
O altă contribuție remarcabilă a senzorilor românești a constat în achiziția de date astrometrice pentru un posibil eveniment de coliziune între un satelit GALILEO și un corp de rachetă (Ariane 44LP R/B) situat pe o orbită foarte excentrică, greu de observat (Figura 3). În baza alertei emisă de Consorțiu,operatorul sateliților Galileo a efectuat manevre de evitareaciocnirii celor două obiecte. Mai multe detalii despre ambeleevenimente există pe pagina web a consorțiului (https://www.eusst.eu/).

Capabilitățile românești pentru observații astronomice sunt completate cu cele de procesare de date, prin care măsurătorile realizate de telescoape sunt transformate în date astrometrice și încărcate în baza europeană de date EUSST DB pentru calcul de orbită precisă și estimare a traiectoriei. În acest fel, România contribuie, alături de alte state din Uniunea Europeană prezente în Consorțiul EUSST, la asigurarea autonomiei strategice în spațiu.

Toate aceste activități se desfășoară sub coordonarea Centrului Operațional Național pentru Supraveghere și Urmărire Spațială (COSST) din cadrul Agenției Spațiale Române (ROSA), care preia alertele emise de consorțiu, le transmite senzorilor și procesatorului de date și, în situații extreme - când obiectul spațial are o orbită diferită de cea extrasă din bazele internaționale de date astrometrice - supervizează fluxul de procesare și încărcare în EUSST DB. De menționat că operatorii senzorilor naționali au dezvoltat in-house capabilități de procesare, astfel încât România poate contribui cu date la toate cele trei servicii oferite de Consorțiul EUSST, respectiv evitarea coliziunii, fragmentare și reintrare în atmosferă. Prin contribuțiile sale la EUSST, România a demonstrat că poate susține un serviciu operațional pentru un posibil satelit românesc plasat pe orbită geosincronă. De asemenea, România intenționează să își extindă rețeaua de senzori optici și astfel să contribuie în Consorțiul EUSST cu informații observaționale din diferite zone ale Globului (Australia, Mexic și Coreea de Sud), asigurând o acoperire mai bună a orbitei geosincrone.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite