Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Se poate menține Europa în cursa globală AI și blockchain?

18 Iunie 2021



Europa are de recuperat un decalaj de investiții de până la 10 miliarde euro pe an, care împiedică dezvoltarea și implementarea AI și blockchain în Uniunea Europeană, arată raportul „Inteligența artificială, blockchain și viitorul Europei” publicat recent de Banca Europeană de Investiții (BEI). Raportul oferă o imagine de ansamblu asupra stadiului AI și blockchain în Uniunea Europeană și arată cum aceste tehnologii creează oportunități pentru o economie verde și digitală.

„Companiile şi guvernele din UE investesc sume semnificativ mai mici în AI şi blockchain, comparativ cu alte regiuni, şi a devenit clar că Uniunea Europeană are probleme în a transforma excelenţa sa ştiinţifică în aplicaţii de business şi succes economic”, concluzionează raportul BEI.
Inteligența artificială (AI) și blockchain sunt două dintre tehnologiile cu impact semnificativ in transformarea digitală și vor juca un rol central către suveranitatea tehnologică a Europei. La nivel global, toate economiile mari își doresc poziția de lider în dezvoltarea și implementarea tehnologiilor AI și blockchain.
Europa stă bine la cercetare: UE are în prezent în jur de 40.000 de cercetători specializați în AI, Statele Unite aproximativ 30.000, iar China 20.000. Totodată, Uniunea Europeană a contribuit cu 30% din publicațiile științifice legate de AI la nivel global în perioada 2013 – 2017.
La nivel de finanțare: Europa a rămas în urmă, în ciuda excelenței sale științifice. Uniunea Europeană reprezintă doar 7% din investițiile anuale de capital în ambele tehnologii (1,75 miliarde euro), în timp ce Statele Unite și China reprezintă împreună 80% (25 miliarde euro).
Peisajul IMM-urilor: Studiul arată că cel mai mare număr de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) implicate în AI și blockchain se găsește în Statele Unite (2 995), urmate de China (1 418) și UE (1 232). În UE, cel mai mare număr de companii se află în Germania, Austria și Franța.



Care sunt principalele blocaje?

Raportul identifică de asemenea și o serie de factori care contribuie la acest decalaj de investiţii în cazul UE, precum:
♦ VC-urile europene au un apetit redus pentru investiţiile care implică un grad mai ridicat de risc, iar investițiile în astfel de tehnologii (deep-tech) sunt întotdeauna asociate cu un risc ridicat
♦ Comparativ cu Statele Unite, Uniunea Europeană are mai puțini investitori de capital de risc specializați în AI și blockchain.
♦ Deși piața internă a Europei este comparabilă ca dimensiune (PIB) cu cele din Statele Unite și China, absența pieței unice digitale a UE împiedică extinderea IMM-urilor axate pe AI și a block-
chain și limitează capacitatea lor de a concura în piata global.
♦ Ecosistemul de capital de risc european este mai dispus să investească în aceste tehnologii la nivel de seed (fază incipientă) – adică sume mai mici – decât în rundele de finanțare ulterioare (în etape de scalare). În SUA este tocmai invers.

Ce face Uniunea Europeană pentru a recupera?
Raportul subliniază necesitatea de a dezvolta un ecosistem de inovare European mai puternic, care ofere startup-urilor noastre emergente mai mult sprijin pentru a concura la nivel global. Este nevoie de mai multe finanțări din sectorul public și privat pentru dezvoltarea și creșterea companiilor inovatoare din UE. Ecosistemele inovatoare trebuie consolidate pentru a translata ideile în valoare comercială.

Comisia Europeană a luat deja mai multe măsuri pentru a susține aceste tehnologii:
♦ Programul Orizont 2020 a alocat 1,5 miliarde euro pentru AI în 2018-2020
♦ Programul Europa digitală (DEP), ca parte a Cadrului Financiar Multianual 2021–2027, va aloca 2,5 miliarde euro pentru investiții în utilizărea AI în întreprinderi și administrații publice.
♦ Banca Europeană de Investiții (BEI) a lansat un program de co-investiție în valoare de de 150 milioane euro, susținut de Fondul European de Investiții (FEI), prin care va face investiții alături de administratorii de fonduri și investitorii privați.
♦ FEI a lansat un proiect pilot pentru o schemă de investiții în valoare de 100 de milioane de euro dedicată AI și blockchain.
♦ Comisia Europeană a pus la dispoziție resurse suplimentare pentru noul cadru financiar multianual și programul post-pandemic NextGenerationEU, în special planul de recuperare și reziliență, alocate pentru tehnologiile strategice.n



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite