Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

A 5-a ediție „Security Challenges in the Balkans Region”, organizată de Universitatea de Vest din Timișoara

19 Iunie 2021Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center au organizat a cincea ediție a conferinței anuale „Security Challenges in the Balkans Region”, într-un format hibrid, online și onsite (la Complexul Senator Timișoara).
Acest forum regional anual deschis dezbaterilor securitare din Balcani a beneficiat de prezența oficialităților și reprezentanților mediilor academice din România, Italia, Austria, Germania, Franța, UK, Croația, Serbia, Slovenia, SUA, Bulgaria.
Regiunea Balcanilor a rămas un spațiu deosebit de important pentru securitatea europeană, provocările cu care se confruntă zona intensificându-se în ultimii ani, cu atât mai mult cu cât a intervenit și noul context al crizei pandemice. Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center au decis, cu patru ani în urmă, să organizeze o asemenea dezbatere la Timișoara, pentru a sublinia în primul rând legăturile istorice ale capitalei Banatului și pentru a evidenția faptul că Balcanii reprezintă o zonă vitală pentru securitatea României.

Principalele teme abordate în cadrul lucrărilor din secțiunile Conferinței s-au referit la:
• Emergent Challenges in the Balkans. Building Together a More Resilient Region in the Context of Pandemic Crisis - Chair: Major general (ret.) Leonardo Dinu
• Energy Security: New Opportunities to Enhance the Independence of South East Europe - Chair: Mr. Claudiu Boțoc
• EU and NATO enlargement in the Western Balkans and the Impact of Post-Pandemic Challenges - Chair: Mr. Silviu Rogobete
• Why the Balkans Matter? A Comprehensive Approach of the Challenges and Opportunities of the South East Europe - Chair: Ambassador (Ret.) Gheorghe MagheruRectorul UVT, Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea, a declarat în deschiderea lucrărilor Conferinței: „Întregul context securitar și de poziționare geostrategică din 2021 se află într-o accentuată schimbare, după o perioadă de criză globală, în care pandemia Covid-19 a afectat toate continentele și a adus un nou factor geostrategic în prim-planul politicilor de securitate internațională: bio-securitatea globală. Poziționarea României, ca parte a UE și a parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, a permis parcurgerea în condiții relativ sigure a lunilor de pandemie și ieșirea din al treilea val epidemiologic, în același ritm cu cele mai bine pregătite societăți europene și ale lumii. Acest examen planetar, pe care l-au dat și țările din Balcani, reprezintă un subiect de abordare securitară căruia îi vom da prioritate în această a cincea ediție a Conferinței „Security Challenges in the Balkans Region”, organizată de către New Strategy Center în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara”.

INFO:

Video promo eveniment:
https://www.facebook.com/145674945475333/videos/775031253144147

Pagina de Facebook a evenimentului:
https://www.facebook.com/events/1023182021421179

Desfășurarea LIVE a lucrărilor conferinței, în video pe paginile UVT și NSC:
https://www.facebook.com/uvtromania/videos/532200281554975/
https://www.facebook.com/newstrategycenter/videos/196693279003913Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite