Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

În doi timpi și trei mișcări

27 Iulie 2021Mircea Băduț, Calculatorul în trei timpi, ediția a VI-a, Editura Polirom, 2021
Cu mai mulți ani în urmă, am avut un coleg minunat care avea capacitatea de a sta ore întregi să citească tutoriale pentru a învăța cum să lucreze cu diverse aplicații, un profil tipic de autodidact. Personal, cam tot ceea ce am învățat extra-academic s-a bazat pe intuiție și experiență, fiind mai degrabă croită pe sistemul văzând și făcând. YouTube și alte instrumente similare îmi sunt prieteni buni astăzi când vreau să deprind noi aptitudini: cu două ecrane deschise – unul de exemplificare și altul de practică efectivă – nu dau mai niciodată greș. Ca atare, inițial am abordat cartea lui Băduț cu o doză de reticență, întrebându-mă: cine oare mai stă să lectureze sute de pagini despre utilizarea unui calculator și a programelor asociate acestuia, de vreme ce Internetul este plin de tutoriale?

M-a intrigat însă faptul că volumul se află la cea de-a VI-a ediție - ceea ce din multe puncte de vedere este o performanță (prima tipărire datând din 2001) și am devenit curioasă să descopăr cuprinsul. Fără a avea pretenția că sunt o specialistă în domeniul IT, în următoarele rânduri nu am să insist asupra conținutului în sine, cât asupra impresiei pe care mi-a lăsat-o lucrarea revizuită a lui Mircea Băduț.
Volumul are o structură simetrică, așa cum anunță și cei 3 timpi din titlu: 3 mari capitole – hardware, software de sistem și aplicații, 3 niveluri de informație în funcție de gradul de competență al cititorului: inițiere, utilizare și performanță. Aparent un fel de bundle 3-în-1, volumul vine însă cu o serie de surprize plăcute.
O primă surpriză o reprezintă modul de structurare a informației. Dacă v-ați fi așteptat ca cele trei niveluri de competență să fie complet separate, ei bine, autorul alege o altă formulă: în cadrul fiecărui subcapitol, informația vine gradual, pentru toatele cele 3 niveluri. Avantajul unei astfel de structurări a informației mi se pare uriaș: punctual, în funcție de capitol sau subcapitol, cititorul va putea decide la ce nivel se oprește, ținând cont de cunoștințele personale sau de capacitatea de procesare a informației. În plus, laterala paginilor are marcaje diferențiate în funcție de nivel. Marcajele laterale sunt atât grafice (liniuțe cu densitate diferită), cât și numerice (1, 2 sau 3 – în funcție de nivelul informației res-
pective), astfel că un cititor interesat strict de nivelul 1 va putea sări cu ușurință peste pasajele care nu-l interesează. Ca o remarcă, marcajele numerice ar fi putut la fel de bine să lipsească, dat fiind că oricum sunt ușor ilizibile și mai degrabă îngreunează procesul de selecție.
Limbajul și exprimările alese de către autor merită de asemenea menționate. Chiar dacă, în ansamblu, fără prea multe înflorituri și povești, Mircea Băduț păstrează tonul neutru al unui lector experimentat, pe alocuri îi mai scapă picături de voioșie: tableta PC este un calculatoraș, iar în unitatea centrală se află mai toată deșteptăciunea calculatorului.
M-aș fi așteptat ca volumul să cuprindă informații doar despre calculator, în schimb autorul alege să facă referire și la alte dispozitive care sunt interconectate la acesta: camera foto/video, copiator, imprimantă, scanner etc.
Pe de altă parte, inițial credeam că informația va fi mult mai specia-
lizată, mai ales pe nivelul de performanță, unde mă pregăteam să mă lovesc de informații pe care să nu le pot digera; dar, având un spectru atât de larg, în multe subcapitole, informația rămâne la stadiul de cultură generală, ceea ce – la drept vorbind – face bine stimei de sine a cititorului.
În doi timpi și trei mișcări am reușit să parcurg aproape întregul volum: o prezentare generală a calculatorului și a mediului său, cu informații actualizate și indicații clare și succinte care ușurează lectura. Recunosc, am sărit fără rețineri peste partea de programare, care sigur nu era pentru mine! Cel mai probabil, de fapt, nu mă regăsesc în publicul țintă vizat de Mircea Băduț. Calculatorul în trei timpi ar putea fi însă, mă gândesc, o idee excelentă de cadou pentru tata, de exemplu, o persoană peste care valul TIC a venit un pic prea târziu, dar care pe de altă parte are un apetit sporit pentru cunoaștere, are profilul de autodidact și ar răsufla ușurat să găsească toată această informație, bine structurată, în format tipărit.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite