Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

România educată prin plan de redresare și reziliență

27 Iulie 2021



Marota președintelui Klaus Iohannis, proiectul național „România educată”, inițiat în 2016 la Palatul Cotroceni și menit să susțină „reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate” pare, la 5 ani distanță de la lansare, o altă poveste bună de adormit copiii și părinții din țară.

Fără patimă și partizanat politic, fără bășcălie și reavoință, nu poți să nu te simți păcălit și dus cu vorba de o construcție cu forme seducătoare, dar lipsite de fond. Cum, oare, să privești angajamentul plenar, asumat explicit, cu surle și trâmbițe, prin program de guvernare, prin Strategia Națională de Apărare a Țării, printr-un recent memorandum al Guvernului, pentru un program care se sprijină pe finanțarea asigurată de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), câtă vreme acest plan nici măcar nu a fost aprobat de Bruxelles?

Grecia, Luxemburg, Danemarca, Spania, Portugalia, Austria, Slovacia, Letonia, Germania, Italia, Belgia şi Franţa se pot apuca de lucru, acestea fiind ţările care au deja Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) aprobate de Comisia Europeană. România aşteaptă unda verde abia la toamnă şi între timp riscă să piardă şi un an pentru utilizarea banilor din Fondul de Modernizare!

Cum să crezi în șansele de redresare și de reformă autentică a educației după nenumărate alte tentative și încercări de gen, toate eșuate, ale celor 30 de miniștri care au condus destinele acestui năpăstuit și crucial domeniu? Ce încredere să ai în reușită în condițiile în care, în 2021, Educația a primit prin buget cea mai mică alocare din ultimii 25 de ani, adică doar 2,5% din PIB, deși prin Legea nr 1/2011 i s-ar fi cuvenit an de an nu mai puțin de 6%?

Ce speranțe să-ți pui într-o coaliție de guvernare șubredă, măcinată de conflicte și lupte interne, care ascultă de deciziile bezmetice de la partid?
Au fost promisiuni peste promisiuni, trei etape distincte, grupuri de lucru, documente de politici publice, consultări, declarații și angajamente. Ce s-a schimbat și s-a pertecut, concret? Pe lângă neajunsurile generate de lipsa banilor, pandemia a turnat în plus alt plumb în bocanii cu care mergem, generând întârzieri, confuzie și pauze de instruire.

Vocal și nu o dată pricinos, ministrul Integrării și Fondurilor Europene a avut de explicat în repetate rânduri întârzierile cu care s-a depus Planul, cu care s-au făcut retușuri și s-au făcut pași promițători spre aprobarea Comisiei Europene. Promisiunile sale, sprijinite pe o ipotetică alocare de 3,6 miliarde euro pentru componenta „România educată”, vizează 6 reforme și 18 investiții în domeniul educației.

Ce ar trebui reținut din frumoasa frescă zugrăvită mai jos? „În România anului 2026, elevii vor merge cu plăcere la ore fiindcă câteva mii de școli vor arăta, în sfârșit, așa cum trebuie în secolul XXI. Până la finalul implementării PNRR, 6.100 de școli au primit resurse si tehnologie pentru dotarea laboratoarelor de informatică și pentru învățarea în format virtual. Mulți elevi vor ști mai sigur care le sunt perspectivele în viață, fiind sprijiniți să intre în programe de studiu în regim dual, vom avea 50 de școli noi și 75.000 de săli de clasă dotate cu mobilier. 1.175 Smart Lab-uri achizitionate pentru unitățile de învățământ de nivel gimnazial și liceal. Pentru prima oară, avem un program amplu de înființare de creșe, vor fi 140 de creșe operaționalizate și 412 de servicii complementare acolo unde nu se justifică o creșă, cu spații de învățare și de joacă pentru copii”, a declarat ministrul Cristian Ghinea.

Sunt cuprinse în planurile oficiale câte-și-mai-câte obiective: se vorbește destul de pompos despre educația timpurie, reducerea abandonului școlar, învățământul dual, asigurarea standardelor de siguranță și calitate prietenoase cu mediul și profesionalizarea managementului școlilor în condițiile unei autonomii sporite. Se mai vorbește de „domenii prioritare”: cariera didactică; management şi guvernanţă; finanţarea sistemului de învăţământ preuniversitar; infrastructura sistemului de educaţie; curriculum şi evaluare centrate pe rezultate; educaţie incluzivă de calitate pentru toţi copiii; alfabetizarea funcţională; promovarea educaţiei STEAM (science, technology, engineering, arts and mathematics); digitalizare; rezilienţă.

Nu e timpul și nici locul să luăm pe rând „rănile” adevărate din sistem: lanțul toxic al numirilor pe criterii politice, de cârdășie interesată sau nepotism adânc înrădăcinat, alte carențe majore care lovesc pe cei hărăziți instruirii (foamea, frigul, indolența și dezinteresul tutorilor), lipsa unei asistențe medicale adecvate, programele învechite, lipsa de personal pasionat și dedicat, exodul elitelor, instabilitatea legislativă și strategică, brașoavele electorale și orgoliile polticianiste.

Tragem iarăși pe cap puloverul cu mușchi, ni-i încordăm de pe urma spanacului de planuri care au mii de pagini, ne îmbătăm pe arșiță cu apa rece a fondurilor europene care încă n-au fost aprobate, vindem pielea ursului din pădure, urs care nici acolo nu mai încape și dă buzna prin gunoaie, atacă gospodării sau cerșește la margine de drum.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Eori
Școlile Profesionale Ar Trebuii Să Dispară Definitiv Din Lume, Deoarece Sunt Degeaba ! Cel Mai Bine Este La Liceu, Ori Facultate, Dacă Se Poate; Aia Dacă Este Absolvent, Ori Absolventă De Bacalaureat, Altfel Nu Se Poate. Vizionați Și Ascultați Cu Atenție Aceste Video-uri Până La Final: https://youtu.be/dI1d9eLJV4o?si=hlMk8zRTPUbsTzyP https://youtu.be/imUtFmlRsQE?si=qn1xwjHZ21ZR8fWt Ce Este Bun, Necesită Învățământ Universitar Adică Facultate Absolvită, Însă Ca Să Ajungi Acolo, Trebuie Să Fi Absolvent Ori Absolventă De Bacalaureat, Aia Se Numește Diploma De Bacalaureat, Ce Se Obține De La Secretariatul Liceului, După Absolvirea Bacalaureatului, Însă Trebuie Dus 4 Poze De Format Mic Pentru Buletin, Copie După Buletin, Eventual Copie După Certificatul De Naștere, Este Valabil Și Pentru Absolvirea Liceului Fără Bacalaureat. Bacalaureatul Este Inventat De Napoleon Bonaparte Împreună Cu Învățământul Superior [Facultate], Mai Exact Spus El A Creat Un Document Pe Nume Decret După Care Se Face Legile În Învățământ În Ziua De Azi, Care Nu Va Dispărea Nici-o Dată, Și Care Se Află În Franța Și Este Foarte Bine Protejat, Pentru Că: Învățământul Superior Înseamnă Valoare, Nu Altceva, Eventual Învățământul Liceal. Facultatea Este Doar Cu Bani Învățat Bineînțeles Altfel Nu Se Poate. Este Mai Bine La Liceu, Pentru Că Nu Mai Dai De Tâmpiții Ori Tâmpitele De Maiștrii Și Maistre, Care Știu Să Facă Pe Alții Și Altele Cu Ou Și Cu Oțet, Și Știu Să Facă Mișto De Alții Și Altele. Mai Mult De Atât La Profesională Nu Mai Există Posibilitatea De Bacalaureat, Decât Numai La Liceu, Adică Doar La Partea Liceală. Decât La Profesională, Mai Bine Este La Liceu, Pentru Că Învățământul Profesional Este Considerat Învățământ De Proști Și De Proaste. Există Cursuri De Calificare Pe Internet, Unde Se Poate Găsii Și Adresă De Contact, Și Așa Mai Departe, Bineînțeles Cu Cost, În Comparație Cu Școlile Profesionale, Dar Este Mai Bine La Cursuri De Calificare, Decât La Școlile Profesionale, Pentru Că La Partea Liceală, Ai Posibilitatea Pentru Bacalaureat Mai Târziu La Seral, Ori Frecvență Redusă, Adică La Liceele Care Au Seral Și Frecvență Redusă. Trimiteți Mai Departe Aceste Informații Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.
14 Mai 2024, 11:47:21