Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Post-pandemie, UVT inovează și restartează învățământul superior, împreună cu stakeholderii și comunitatea locală”

27 Iulie 2021



Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a găsit răspunsurile potrivite la provocările generate de pandemie, care au schimbat paradigma în higher education și au obligat instituțiile de învățământ superior să găsească soluții inovative în raport cu transformările esențiale și tendințele prefigurate la orizontul unei noi lumi. Mizând pe digitalizare, dar și pe puterea rețelelor universitare și pe coeziunea europeană universitară, mobilizând în comunitatea timișoreană toți stakeholderii reprezentativi pentru a susține o strategie smart de dezvoltare a orașului, având ca scop relansarea post-pandemică a educației, administrației și economiei, UVT își reconfirmă statutul de cea mai dinamică și inovativă universitate din România. Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, ne-a prezentat mutările-cheie făcute în ultimul an și jumătate, proiectele care pregătesc întâlnirea cu viitorul educației fără frontiere și cele care, pe un plan mult mai amplu, conduc la formarea unui ecosistem regional de dezvoltare inteligentă și accelerată, prin atragerea și implicarea tuturor actorilor reprezentativi.

Vă propun să conturăm un preambul sinoptic: evidențierea principalelor mutații produse în societate de la debutul pandemiei.

Șocul interdicțiilor și izolării sociale a fost deosebit de mare în ultimele 18 luni. Probabil că vor mai trece câțiva ani până când vom avea la dispoziție date bine calibrate despre consecințele sociale, economice și de mentalități pe care le-a avut pandemia în societatea contemporană. Mutarea în online, când virtualul a devenit singura realitate funcțională, a fost o provocare, o mare condiționare, dar și un catalizator al noilor tendințe ale digitalizării lumii noi.
Reanalizarea statutului educației școlarilor din toate ciclurile, inclusiv a resurselor de sănătate fizică și mentală disponibile în crize majore, iată care a fost deschiderea majoră produsă în timpul crizei pandemice. Această nevoie de a ne apropia de cerințele elevilor, cu toate că ne-am depărtat fizic, a generat un adevărat șoc al viitorului în conștiințele profesorilor, mentorilor, educatorilor și învățătorilor – care s-a accentuat prin schimbarea muncii și a legăturilor profesionale – munca s-a virtualizat și a devenit încărcată de interdicții, dar și de noi oportunități, iar tinerii elevi se pregătesc exact pentru acest viitor.
Simultan, universitățile au intrat în concurență directă, la mii de kilometri depărtare, de la estul la vestul și de la nordul la sudul Europei. Universitățile nu mai sunt legate într-un mod unic de un spațiu tradițional al universității, cu amfiteatre, laboratoare și zone de studii și activități complementare, ci și-au dezvoltat și formate digitale de desfășurare a programelor lor educaționale la distanță.

Universitatea viitorului va însemna:
♦ Orientare spre joburile viitorului – prin inovare curriculară și accent pe cercetare;
♦ Experiențe diverse oferite studenților, multiculturale și multieducaționale, în mai multe centre universitare din rețele europene de învățământ superior, pentru a fi adaptați unui circuit european transcultural al muncii;
♦ Capacitatea de a mobiliza comunitățile locale – prin administrația locală, dar și mediul de afaceri, într-o relație vie, în care universitatea asigură inovațiile și capacitatea de descoperire și inovare, în timp ce administrația coordonează proiectele de dezvoltare, dar, în același timp, mediul de afaceri implică o piață a muncii ofertantă și interconectată cu universitățile ca furnizori de specialiști.
Impactul financiar al anului de pandemie, în care studenții au lipsit din Timișoara (doi din trei studenți timișoreni provin din alte localități) este estimat la circa 150 milioane euro, un buget enorm care nu se mai reflectă în PIB-ul orașului. Funcțional vorbind, am trecut aproape imediat la un format de universitate online, dar absența studenților a fost extrem de gravă pentru economia orașului.
Cel mai important efect recurent al crizei pandemice este regândirea solidarității dintr-o comunitate și a locului educației între prioritățile strategice ale unei societăți revenite la normalitatea post-pandemică, mai conștientă și mai rezilientă. După pandemie, restartarea înseamnă colaborare între toți stakeholderii unei comunități mari, iar la Timișoara acest imperativ a devenit prioritar
Universitatea de Vest din Timișoara a traversat cu bine cele 18 luni de pandemie mizând pe digitalizare, dar și pe puterea rețelelor universitare și pe coeziunea europeană universitară, pentru că, în pandemie, s-a dezvoltat atât proiectul „UNITA – Universitas Montium”, sau proiectul „EuroUnivercities”, cât și proiectul Alianței Timișoara Universitară „ATU”. Nu în ultimul rând, am solicitat în comunitatea timișoreană o mobilizare fără precedent a tuturor stakeholderilor reprezentativi, astfel că am generat mai multe răspunsuri foarte coerente a acestora, pentru a susține o strategie de termen lung a comunității, pentru relansarea post-pandemică a educației, administrației și economiei, toate cele trei dimensiuni ale dinamicii sociale urmând să se sincronizeze prin planuri de măsuri complementare, realiste, care vor aduce rezultate.

Suntem optimiști, acum. Acest moment este unul de restartare a deciziilor, planurilor și asumării mizelor uriașe pentru următoarea decadă, pentru orizontul 2030. Ne-a ajutat foarte mult și conștientizarea momentului de aur pe care îl va traversa Timișoara, anul Capitalei Culturale Europene 2023, un moment cu care orașul nu se întâlnește foarte des, iar România îl întâlnește o dată la 15 ani. UVT a găsit și în acest moment o mare oportunitate, aceea de a propune programul „UVT2023 pentru TM2023”, un program în program, cu o individualitate și un profil ce sunt bine corelate cu amprenta academică a comunității noastre universitare, de care orașul avea nevoie.

UVT – cea mai importantă universitate comprehensivă din vestul țării
Prin ce elemente de unicitate și identitate se diferențiază și se afirmă UVT în universul academic românesc?
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) nu este nici cea mai mare, nici cea mai veche instituție de învățământ superior din România, dar cu siguranță este cea mai dinamică!
Peste 16.000 de studenți, dintre care mai mult de 1.000 de studenți internaționali, alături de 800 de cadre didactice, cercetători și specialiști, oferă cel mai dezvoltat set de opțiuni pentru studiile universitare, în cea mai importantă universitate comprehensivă din vestul României.
Ne aflăm într-un conglomerat urban european de mărime medie, care cuprinde peste 300 de mii de locuitori, într-o regiune cu aproape 1 milion de locuitori. La nivel național, UVT este cotată în metarankingul academic românesc pe a patra poziție, un clasament recunoscut, care include în analiză 97 de universități active din România (54 publice şi 43 private), dintre care doar 28 (toate publice) au fost apreciate ca având vizibilitate și prezență internațională.
La nivel internațional, UVT este clasată în majoritatea ranking-urilor academice cu vizibilitate, dintre acestea fiind foarte importantă prima poziţie la nivel naţional în Research Rank (sub-topul dedicat zonei cercetării), potrivit rezultatelor Round University Ranking 2021.

Admiterea la UVT în 2021

Care sunt elementele de noutate și atractivitate prin care Admiterea din acest an vine în întâmpinarea candidaților?
Vom lansa în perioada admiterii de vară 2021 un număr suplimentar de 90 de locuri finanțate de la bugetul de stat pentru studiile universitare de licență – adică 2300 în total, la care se adaugă 110 locuri suplimentare finanțate de la bugetul de stat pentru studiile universitare de masterat – adică 1400 în total.
Procesul de înscriere la admitere este exclusiv online, pe baza unui site complex, cu informații despre procesul de admitere: admitere.uvt.ro. Probele de admitere online sunt organizate inclusiv la Facultatea de Arteși Design și Facultatea de Muzică și Teatru, iar probele scrise de admitere pentru studiile universitare de licență sunt programate pentru Facultatea de Drept și la programele de studii universitare de licență din domeniul Informatică.Avem centre de admitere în 7 județe: Arad, Alba, Bihor, Caraș–Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinți, cu informații detaliate despre fiecareprogramdestudii, competențele formate, ocupații adresate pe piața muncii etc. – pe site admitere.uvt.ro.



Noi programe de studii avansate la UVT
Ați lansat totodată programe hibride, inovative, captivante: Studii de Securitate Globală, Securitate Cibernetică, Antreprenoriat în Blockchain, sau HUB-ul de Inteligență Artificială…
Utilitatea și actualitatea programului de studii de masterat „Studii de Securitate Globală”, dezvoltat la UVT, au fost din plin demonstrate prin traversarea crizei geo-securitare globale din 2020 și 2021. Lumea a fost prea puțin pregătită să reacționeze coerent în fața unor amenințări globale la adresa bio-securității, iar societățile și statele și-au educat reacțiile în fața crizei și au ajuns să-și completeze cultura de securitate cu această nouă dimensiune, legată de pandemiile globale.Conceptul esențial care se află în centrul acestei noi specializări universitare, „Studii de Securitate Globală”, dezvoltate la UVT, este chiar conceptul de cultură de securitate. Universitarii și studenții, publicul conferințelor noastre, întreaga comunitate universitară din UVT și din Timișoara, au participat la formarea unei culturi de securitate moderne la Timișoara, corelată principalelor linii de gândire ale culturii de securitate euro-atlantice.
Astăzi, UVT și comunitatea timișoreană își regăsesc o poziție bine remarcată pe harta europeană a studiilor de securitate internațională și globală, ca urmare a dezvoltării programului de studii de masterat „Studii de Securitate Globală”. Mai mult, Universitatea de Vest din Timișoara a obținut, începând de anul trecut, statutul de membră a Colegiului European de Securitate și Apărare al UE, în cadrul căruia va participa, prin componente educaționale, la dezvoltarea resurselor umane din UE.
Similar, am dezvoltat programe de studii de masterat și grupuri de cercetare specializate în Blockchain, Inteligență artificială sau Securitate Cibernetică, domenii aflate în prim-planul preocupărilor în zona UE, dar și în aria de securitate trans-atlantică.
Ca urmare a acestor dinamici noi în dezvoltarea programelor noastre, dedicate studiilor avansate, UVT a inițiat, alături de mai mulți parteneri publici și privați, o conferință internațională specială, în aria regională a Balcanilor de Vest. Este vorba despre conferința anuală „Security Challenges in the Balkans Region”, a cărei a cincea ediție a avut loc în 18 iunie 2021. Conferința a beneficiat de prezența oficialităților și reprezentanților mediilor academice din România, Italia, Austria, Germania, Franța, UK, Croația, Serbia, Slovenia, SUA, Bulgaria. Evoluția evenimentelor din ultimii ani demonstrează că regiunea Balcanilor rămâne un spațiu deosebit de important pentru securitatea europeană, provocările cu care se confruntă zona intensificându-se în ultimii ani, cu atât mai mult cu cât a intervenit și noul context al crizei pandemice. Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center au decis, cu patru ani în urmă, să organizeze o asemenea dezbatere la Timișoara, pentru a sublinia în primul rând legăturile istorice ale capitalei Banatului și pentru a evidenția faptul că Balcanii reprezintă o zonă vitală pentru securitatea României. Întregul context securitar și de poziționare geostrategică din 2021 se află într-o accentuată schimbare, după o perioadă de criză globală, în care pandemia Covid-19 a afectat toate continentele și a adus un nou factor geostrategic în prim-planul politicilor de securitate internațională: bio-securitatea globală. Poziționarea României, ca parte a UE și a parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, a permis parcurgerea în condiții relativ sigure a lunilor de pandemie și ieșirea din al treilea val epidemiologic, în același ritm cu cele mai bine pregătite societăți europene și ale lumii. Acest examen planetar, pe care l-au dat și țările din Balcani, reprezintă subiectul abordat în cea de-a cincea ediție a Conferinței „Security Challenges in the Balkans”, organizată de către New Strategy Center în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara.

Universitatea de Vest, parte a rețelei universitare europene UNITA – Universitas Montium
UVT se pregătește totodată pentru a deveni un model de universitate europeană și un catalizator al progresului economic și social al UE…
Modelul european al dezvoltării activează valorile universitare în rețea, atât în rețeaua de cooperare cu administrația și mediul de business, cât și în rețeaua interuniversitară europeană.
Nu este întâmplător că inițiativa UE de formare a rețelelor de universități europene se concretizează și pentru Timișoara, din 2020, prin apartenența Universității de Vest din Timișoara în cadrul rețelei universitare europene UNITA, alături de alte cinci universități din țări de limbi romanice, din Italia, Franța, Spania și Portugalia.
Este vorba despre Università degli studi di Torino (Italia), Université de Pau et des Pays de l’Adour (Franţa), Université Savoie Mont Blanc (Franţa), Universidad de Zaragoza (Spania) şi Universidade Beira Interior (Portugalia), alături de Universitatea de Vest din Timișoara (UVT).
Consorţiul reuneşte universităţi ale căror comunităţi însumează peste 160.000 de studenţi, din cinci state europene vorbitoare de limbi romanice, şi care funcţionează în ecosisteme geografice, culturale şi socio-economice de graniţă.
Prin strategia pe termen lung și prin misiunea sa, UNITA are ca principale obiective crearea unei universități europene participative, deschise, incluzive și eficiente.
Aceste planuri vor fi puse în practică într-un campus inter-univesitar european al UNITA, digitalizat şi conectat la realităţile culturale şi socio-economice din teritoriile reprezentate. În faza pilot a demersului UNITA, adică în primii trei ani, domeniile pe care se vor axa eforturile alianţei în vederea atingerii obiectivelor proiectului sunt: Energiile Regenerabile, Economia Circulară şi Patrimoniul Cultural.
Alianţa care formează rețeaua universitară europeană UNITA are peste 40 de parteneri asociaţi (instituţii de învăţământ superior, organizaţii neguvernamentale, companii publice şi private, instituţii guvernamentale locale şi regionale), ceea ce face ecosistemul UNITA unic şi un model de bune practici pentru viitorul învăţământului european.

Cum armonizați temele rețelei UNITA cu cele ale mai vechii rețele din care faceți parte: EUniverCities?

Temele cheie ale studiilor pe care rețeaua EUniverCities le desfășoară sunt foarte bine sincronizate cu preocupările universității noastre, care face parte din rețeaua universitară europeană UNITA, iar aici fac referire la cele 7 zone tematice propuse de EuniverCities: Planificare urbană; Economie; Cultură; Societate; Sustenabilitate; Educație permanentă și învățare; Abordare transversală a domeniilor vieții urbane.
EUniverCities este o rețea europeană, lansată oficial în 2012, în care orașele mijlocii și universitățile lor colaborează (în așa-numitele tandemuri) pentru a îmbunătăți cooperarea. Obiectivul rețelei este schimbul și răspândirea cunoștințelor, expertizei și experienței cu privire la cooperarea dintre oraș și universitate (https://eunivercitiesnetwork.com/our-partners/timisoara/26/).

Promotoare a brandului „La UVT, Cultura este Capitală!”
Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii în 2023, iar UVT va juca un rol central în reușita acestui proiect și în creșterea potențialului cultural al orașului. Ce construiți valoros, durabil, pe acest palier fundamental din existența Banatului?
Universitatea de Vest este implicată în proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023. Nu cunosc niciun oraș european important care să se fi dezvoltat în afara existenței unui centru universitar, care aduce dinamică, locuri de muncă, emulație. Universitatea, care are facultăți cu specific cultural, cum ar fi Literele, Artele plastice, Muzica, Teatrul, Sportul, trebuie să fie parte a acestui demers. De aceea, am desfășurat numeroase evenimente și am creat brandul „La UVT, Cultura e Capitală”, în care am promovat ideea că suntem o agora deschisă pentru dezbatere, unde vin personalități, vin idei, vin oameni deosebit de valoroși.
Ani de zile am adus la Timișoara, mai mult decât toate instituțiile și factorii decizionali la un loc, numeroase personalități majore, de la laureați ai Premiului Nobel, la președinți de Comisie Europeană, ambasadori, președinți de state, exponenți ai culturii naționale și internaționale de mare anvergură. UVT și Timișoara echivalează cu un spațiu deschis, unde cultura înseamnă intersecție de idei, iar UVT poate mijloci acest spirit viu.
Timișoara urmează să intre în rolul de capitală europeană peste 18 luni, când întreaga lume ne va cunoaște mai bine și ne va privi cu mai multă atenție.
Proiectele concrete din acest master-plan cultural, propus și susținut de către Universitatea de Vest din Timișoara, sunt adevărate punți de legătură reală, axe ale realizării parteneriatului funcțional dintre administrația locală și universitatea noastră.
Propunem un program „UVT 2023 pentru Timișoara 2023” care cuprinde:
♦ Ciclul de evenimente cu invitați, „La UVT, Cultura este capitală!”
♦ Un Program cultural „UVT 2023” cu identitate proprie
♦ Cooperare internațională culturală – prin rețeaua UNITA și prin proiectul ELIA
♦ Festival Internațional de Literatură din Timișoara – pilon central al „TM2023”
♦ Logistică pentru evenimente culturale - oferită gratuit de către UVT în spațiile și sălile din patrimoniile universității
♦ Înființarea și amplasarea Fundației Silviu Oravitzan, pentru realizarea unui nou muzeu al orașului, dedicat exclusiv punerii în valoare a unei mari donații din partea artistului.
Iată, în luna iunie s-a desfășurat la UVT seria de Conferințe Dilema Veche la UVT – o nouă ocazie dată participării publicului din întreaga Timișoară, dar și din întreaga țară - prin transmisiunile streaming online – de a audia dialoguri de cea mai înaltă prestanță culturală.

Epicentru al vieții culturale comunitare prin Ceremonii de Absolvire și evenimente artistice
Revenim la normalitate prin cultură, ceremonii și evenimente care marchează cicluri esențiale, revitalizând în același timp comunitatea locală?
Anul 2021 este anul în care, pas cu pas, revenim la normalitate. O normalitate temperată, coordonată de același set de reguli, proceduri și măsuri preventive, dar o normalitate așteptată cu mult mai multă determinare, forță, energie și optimism.
În acest context, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) își propune permanent să ofere studenților săi experiențe unice, care să contribuie la formarea și dezvoltarea lor. Momentul absolvirii este cu siguranță unul deosebit, fiecare generație lăsându-și amprenta în viața universității. Ceremonia de Absolvire UVT 2021 a avut loc în data de 17 iulie 2021 în Piața Libertății din Timișoara, în prezența a peste 2000 de absolvenți și cadre didactice. Evenimentul a fost completat de Ceremonii la nivel de facultate (Cursuri festive), organizate în 17-18 iulie în Parcul Rozelor, Piața Libertății și Grădina de Vară a Filarmonicii, evenimente care completează un weekend dedicat Promoției 2021 a UVT.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite