Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Soluții Brain Romania în sprijinul autorităților publice

22 Septembrie 2021




Această competiție a avut două etape, iar prima s-a adresat celor 7 teme de cercetare pe care Ministerul Sănătații le-a considerat prioritare, structurate pe 3 paliere: prevenție, diagnostic, tratament și control. Pentru acestea, MEC a alocat un buget de 17 mil. lei. Dintre rezultatele așteptate pe termen mediu (12 – 18 luni), axate în general pe dezvoltarea de produse, menționăm: realizarea unui vaccin peptidic care să inducă un răspuns imun specific cu rol protectiv; obținerea şi validarea unor metode şi kituri de tip „Point-ofCare Testing” (POCT) pentru diagnosticare precoce a infecției cu SARS-CoV-2; realizarea a trei dispozitive microfluidice de tipul „lab-on-a-chip”, „Point-of-care” inovative și eficiente, cu rol în detecția virusului SARS-CoV-2 din probe de exsudat laringofaringian sau nazal.

Tematica pentru cea de-a doua etapă a fost identificată de MEC, cu contribuția Agenției Spațiale Române (ROSA) împreună cu Grupul Interinstituțional pentru Cercetare, Dezvoltare și Inovare în domeiul Securității, și a cuprins 9 teme de cercetare.
Acestea s-au adresat, cu precădere, dezvoltării unor soluțiiși sisteme/prototipuri pentru activitatea de monitorizareși modelare epidemiologică, de diagnostic, decontaminare suprafețe, echipamente, protecția populației împotrivacontaminării cu virusul SARS-COV-2. Bugetul alocat afost de 8 mil. lei.

Cele 9 teme, având o componentă de cercetare științifică de bază, au generat rezultate aşteptate rapide (termen de implementare max. 7 luni.), dintre acestea evidențiindu-se: un prototip de ventilator mecanic cu aplicabilitate imediată în asistarea pacienţilor infectaţi cu virusul SARS CoV 2 ; un sistem pilot UAS hibrid , complex de echipamente de protecție-serie zero (măști, halate, combinezoane) realizat din bumbac impregnat, cu proprietăți biocide.

Pentru a oferi mai multe detalii despre soluțiile realizate și a oferi o zonă de comunicare directă despre impactul acestor rezultate și pașii necesari pentru punerea în aplicare a acestora, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării şi UEFISCDI au organizat în data de 10.12.2020 un eveniment dedicat acestor proiecte: https://www.brainmap.ro/sol-2020. În ceea ce privește transferul către piață/beneficiar, acesta nu a fost realizat până la finalizarea proiectelor.



Soluții 2021

Cea de-a 3-a competiție a fost lansată în anul 2021 și cuprinde 12 teme ce au alocat un buget total de 70 mil. lei.

Tematica a fost pregatită de Grupul Interinstituțional pentru Cercetare, Dezvoltare și Inovare în domeniul Securității împreună cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID). Pentru această competiție, alături de de autoritățile beneficiare din apelurile anterioare, MCID a propus 3teme.

18-24 luni este termenul de implementare pentru temele de cercetare propuse, care se adresează, cu precădere, consolidării apărării sau securității naționale, dezvoltării de servicii software pentru recunoaștere automată, înființării unui centru național de cercetare-dezvoltare în domeniul comunicațiilor cuantice.

Un instrument util, apt pentru a fi extins și cofinanțat
Ca o concluzie generală privind implementarea instrumentului de finanțare SOLUȚII, considerăm că acesta este oportun și poate fi de mare utilitate atât pentruautoritățile publice – care își pot rezolva din nevoile punctuale, identificate la nivel național/sectorial, câtșipentru cercetători și entitățile economicecare participă la realizarea acestor proiecte, întrucât încă de lamomentul de start există o garanție în privința existenței unei „piețe de desfacere” pentru produsele realizate.

Acest instrument oferă posibilitateaimplicării unitățilorbeneficiare în dezvoltarea soluțiilor posibile, contribuind în mod cert la optimizarea acestora și la pliereape nevoile reale ale instituțiilor, raportat laresurselecare sunt necesare pentru a fialocate utilizăriiși mentenanței.

În viziunea noastră, instrumentul detipSoluții ar putea fi extins altor domenii, iar bugetul unui proiect ar trebuialocatatât de Ministerul Cercetării,Inovării și Digitalizării, cât și susținut din bugetul autorității beneficiare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite