Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

UTCN, pe drumul universităților antreprenoriale

22 Septembrie 2021




Care sunt cele mai relevante proiecte şi acţiuni desfăşurate în ultimii ani împreună cu companiile?
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este implicată în peste 300 de acorduri de parteneriat cu companiile și participă activ în nenumărate proiecte împreună cu asocieri regionale de tip Cluster.

Printre cele mai relevante proiecte se număra cele de cercetare RAS Innovation 2020 dezvoltate în colaborare cu Fresh Blood și EIT Health, sau programul Universitatea Antreprenorială din care face parte Innovation Labs.

Începând cu anul 2020, în contextul pandemiei COVID-19, am asigurat continuitatea și sustenabilitatea colaborării cu mediul socio-economic prin intermediul învățământului online. Astfel a apărut ideea programului „Luna companiei”, program prin care am reușit să valorificăm platforma digitală a UTCN, cu scopul de a crea un mecanism prin care partenerii economici să se poată adresa direct unui număr cât mai mare de studenți. Astfel, s-au desfășurat evenimente organizate în parteneriat cu: Continental (2020), Bosch România (2021) și Tenaris Silcotub. Evenimentele organizate cu partenerii de la Continental în luna noiembrie 2020 au abordat paradigme noi din domeniul IT&C, precum Industry 4.0 și Automated Driving. În cadrul evenimentului #LikeABosch Experience, organizat împreună cu Bosch, timp de o lună, experții de la Centrul de Inginerie din Cluj și Fabrica Bosch Cluj au susținut peste 40 de evenimente online pentru studenții UTCN, pe platforma Microsoft Teams, în campusul virtual al universității, oferindu-le astfel ocazia să afle mai multe informații despre companie și să decopere proiectele dezvoltate de Bosch România la Cluj, alături de perspectivele interne și oportunitățile de carieră pentru studenți și tinerii absolvenți. Evenimentul s-a bucurat de un real succes, cu participarea a peste 1800 de studenți. „Luna Companiei Tenaris la UTCN”a avut loc pe platforma Microsoft Teams, în perioada 10 - 24 mai 2021, timp în care au avut loc „Tur virtual al fabricii” - urmărirea proceselor de producție; „Joc de strategie și decizii de business” - crearea unei zile din viața unui manager; „Discuții cu leaderi Tenaris”.



Universitatea se implică și în proiecte dedicate liceenilor, cum ar fi „Descoperă-ți pasiunea în IT”, realizat prin efortul comun al mediului școlar, academic și privat. La rândul lor, companiile organizează pentru studenți programe de internship și job-uri, cum sunt compania Kautex, stagiu de internship Banca Transilvania, programul „MARS - IT’s time to liftoff your career”, competiţia „FameLab 2021”, concursul „E-Mental Health Hackathon”, ediție online, competiţia „CyberEDU”, programul „BCR InnovX”, sesiune online, programul „Model-Based Academy”, organizat de Porsche Engineering România, concursul „Blockathon”, ediție online, JA BizzFactory, concursurile „EduHack” și ‘„PoliHack 11’’, ediții online, concursul DEMODAY, Summer internship la Continental Sibiu, Internship de vară Tenaris, RAF workshop dedicat educației antreprenoriale, Build Your Robot - STRATEC Internship, Working Student Bosch, Emerson Engineering Bootcamp, Internship Infineon, Midsummer Ruby on Rails internship at Wolfpack Digital, Bosch Mechanical Design Summer School, Workshop IBM și multe altele.

Important de menționat este și implicarea companiilor în acordarea de burse private studenţilor, de exemplu bursele Roberto Rocca Education Program, oferite de către Compania Tenaris Silcotub, retehnologizarea și dotarea laboratoarelor din cadrul facultăților UTCN. Realizarea transferului de cunoștințe și tehnologie prin dotarea unor laboratoare (gateway LoRa – Orange România, laborator Emerson – Dorobanţilor, laborator Bosh – tehnologie avansată, Bosch corner). Doar în 2019, prin sprijinul mediului socio-economic, au fost inaugurate 3 laboratoare: Centrul de Training CNC Teximp-UACE-IMTech la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, laboratorul CNC la extensia universitară Alba Iulia și laboratorul Internet of Things la Facultatea de Automatică și Calculatoare, iar în 2021 s-a realizat Laboratorul de Tehnică Sanitară la Facultatea de Inginerie a Instalațiilor din cadrul UTCN, împreună cu GROHE.

În orice domeniu, evoluţia este un proces continuu de adaptare, construire şi cooperare. Cum aţi crescut atractivitatea ofertei educaţionale în raport cu nevoile mediului de afaceri?
Printr-o permanentă colaborare cu companiile și implicarea acestora în dezvoltarea de noi programe de studii pe cele trei cicluri, licență, masterat și doctorat.

Programele de masterat dezvoltate în parteneriat cu mediul socio-economic:
■ Advanced Electrical Systems and Structures (Sisteme și structuri electrice avansate), în parteneriat cu Renault Technologie Roumanie și Robert Bosch România;
■ Vehicle Management and Control Systems (Sisteme de Management și Control ale Autovehiculelor), în parteneriat cu Robert Bosch România;
■ Advanced Techniques in Automotive Engineering (Tehnici Avansate în Ingineria Autovehiculelor), în parteneriat cu Porsche Engineering;
■ Technical Project Management (Industrial Project Management), în parte-
neriat cu EMERSON;
■ Quality Management and Engineering (Ingineria și managementul calității), în parteneriat cu Asociația Română pentru Calitate, cursurile sunt susţinute de experţi recunoscuţi în domeniu din Germania, Austria şi România;
■ Welding and Material Quality Assurance (Sudarea şi asigurarea calităţii materialelor), în colaborare cu Asociaţia de Sudură din România.
Cursuri facultative care abordează teme de actualitate și corelate cu cerințele pieței muncii aflate într-o continuă schimbare:
■ „Bosch Autonomous Driving Course” - curs opțional pentru anul IV, la Facultatea de Automatică și Calculatoare;
■ Cursul facultativ de Antreprenoriat, susținut de AROBS Transilvania, pentru anul IV, la Facultatea de Automatică și Calculatoare;
■ Cursul de Quantum Computing, în parteneriat cu INCDTIM Cluj-Napoca, curs propus să înceapă în anul universitar 2021-2022, deschis studenților UTCN de la toate specializările.

Privind în viitor, care sunt argumentele şi atuurile prin care UTCN poate deveni o universitate antreprenorială?
Dacă analizăm acțiunile demarate de UTCN în ultimii ani, considerăm ca deja suntem o universitate antreprenorială. Dintre aceste acțiuni, sunt de menționat înființarea „Societății Antreprenoriale Studențești”, care contribuie la dezvoltarea și încurajarea spiritului antreprenorial în rândul studenților și absolvenților noștri, în primii trei ani de la absolvire, în vederea creșterii competitivității și vizibilității instituției de învățământ superior în mediul academic și de afaceri. Punem la dispoziția studenților materiale necesare realizării planurilor de afaceri şi/sau proiectelor de finanţare, organizăm activități de mentorat pentru studenții care vor să înființeze un start-up, încurajând colaborarea mentor - student în vederea consolidării și dezvoltării unor competențe antreprenoriale necesare, organizăm anual un eveniment dedicat antreprenoriatului „Demo Day”, în cadrul căruia echipele de studenți își prezintă ideile de afaceri și prototipurile, cu scopul finanțării și validării acestora în fața unui juriu format din antreprenori de succes din diferite domenii de activitate. Din anul 2015, UTCN este un partener activ în programul naţional de pre-accelerare Innovation Labs. Mai mult, universitatea noastră este partener activ și în Fondurile de Inovare locale /regionale/naţionale.

Dacă analizăm lista de proiecte finanțate din fonduri structurale, se poate observa că UTCN, împreună cu partenerii economici, colaborează în proiecte majore de antrepenoriat dezvoltate împreună cu Porsche Engineering România, Robert Bosch, Infineon Technologies România, Arobs Transilvania Software și alții.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite