Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICPE-CA: 20 de ani de cercetări avansate în inginerie electrică

23 Septembrie 2021




Contractul POC 133/2016, având ca obiect dezvoltarea de noi materiale și aplicații ale acestora, a abordat, de asemenea, tematici de mare importanță, urmărind ca prin colaborare directă cu firme din România să dezvolte aplicații precum: sistem rotativ de poziționare cu motor piezoelectric (ICPE S.A.), dezvoltarea procesului de fabricație al unui nou tip de marker de codificare magnetică cu sistemul aferent de detecție și citire a informațiilor (SC MEDAPTEH PLUS CERT Măgurele), prototipuri de elemente termice radiante sau reflectorizante în domeniul vizibil (VIS) sau infraroșu (IR) la scară reală (MGM STAR CONSTRUCT SRL), dezvoltarea de materiale funcționale inspirate din natură, cu efect Lotus (ROSEAL SA), dezvoltarea unui supercapacitor asimetric hibrid cu electrozi pe bază de materiale grafenice folosind tehnologia Li – Ion (ROSEAL SA), noi materiale compozite avansate pentru aparate electrice de comutaţie de medie și înaltă tensiune (MAIRA MONTAJ SRL), prototip de covor de absorbție a vibrațiilor pe bază de materiale compozite polimerice (ELECTROARGEȘ S.A.).

În cadrul proiectului POC 112/2016 dedicat domeniului compatibilității electromagnetice, cele mai relevante rezultate obținute sunt reprezentate de dezvoltarea după o tehnologie originală, fără asamblare cu șuruburi sau suduri, a unei incinte ecranate de mari dimensiuni (2,5 x 3 x 4 m) pentru radiație electromagnetică pentru gama RF de frecvențe 100 kHz – 18 GHz (S.C. COMPOZITE S.R.L.), a unei incinte – Zero Gauss chamber – pentru ecranarea câmpurilor electromagnetice de joasă frecvență generate magnetic în gama 1 Hz – 100 kHz (OICPE SRL Bucureşti), respectiv dezvoltarea de soluții tehnice de protecție EMSEC aferente incintelor ecranate electromagnetic (BlueSpace Technology SRL).



Ce plan şi proiecte suport aveţi în vedere pe linie aplicativă? Ce rol veţi acorda în continuare acestui palier?

Pornind de la ideile noastre noi şi cercetările teoretice necesare debuturilor temelor de cercetare, dorim să creştem în continuare caracterul aplicativ al Institutului, parcurgând toate etapele cercetării și inovării. În cadrul Programului Nucleu validăm anumite idei pe care le dezvoltăm mai mult în Programele Naţionale de CDI şi în cadrul colaborărilor externe. Cercetarea aplicativă are o pondere însemnată, de 70-80% din totalul activităţii ICPE-CA, fie că este finanţată din fonduri naţionale sau internaţionale, în timp ce ponderea contractelor de servicii de cercetare și de microproducţie a crescut şi ea, de la 4-5% ajungând la cca. 7%, în anul 2020. Microproducţia sau serviciile și activităţile de producţie nu mai pot crește foarte mult, nemaiavând personal specializat pentru aceasta, în calitate de INCD altele fiind obiectivele principale pentru care a fost înfiinţat institutul.

Într-un binecunoscut roman al lui Alexandru Dumas, eroii se reuneau după 20 de ani şi porneau în noi misiuni cu caracter nobil. Majoritatea cercetătorilor au revenit în ICPE-CA după primele valuri de pandemie şi cu ocazia lansării unor noi runde de proiecte. Cum vă propuneţi să continuaţi aventura cunoaşterii?
Pentru institutul nostru pandemia nu a scurcircuitat activitatea de cercetare, care de altfel nu se poate desfăşura de acasă, ci doar în laborator. Am asigurat condiţiile de distanţare şi de protecţie sanitară necesare continuării lucrului în cadrul ICPE-CA, pe cât posibil. Independent de criza sanitară, vom continua dezvoltarea legăturii cu mediul economic şi creşterea vizibilităţii rezultatelor noastre în publicaţii ştiinţifice şi în cadrul evenimentelor de popularizare.

Avem datoria de a consolida domeniile noastre tradiţionale de cercetare şi de a ne conecta în permanenţă la priorităţile şi solicitările politicilor naționale şi europene de CDI. Principalele provocări ale UE sunt digitalizarea şi green deal (tehnologiile verzi), cei doi piloni majori meniţi să susţină crearea industriei 4.0 în Europa. Avem un mare avantaj pe linia construirii şi păstrării unui mediu curat, cercetările noastre în domeniul materialelor şi echipamentelor valorificând foarte bine teme importante legate de sursele regenerabile de energie şi eficientizarea energetică a proceselor economice. Pe parte de digitalizare vom continua activităţile noastre de modelări şi simulări ale fenomenelor studiate, vitale înainte de a trece la etapa validărilor de laborator. Fiecare laborator şi department are programe specializate şi pentru a ţine pasul vom achiziţiona echipamente de calcul cât mai puternice şi mai performante pentru softurile speciale de simulare, în paralel cu formarea şi perfecţionarea resurselor umane în această direcţie.

Ne vom plia şi pe noile domenii de specializare inteligentă din noua Strategie Naţională ce urmează să fie lansată în curând. Se prefigurează un domeniu de Economie verde şi mobilitate, zona în care avem personal specializat şi activităţi susţinute, mai ales în zona de mobilitate electrică, specifică ingineriei electrice, unde dorim să contribuim cât mai mult la dezvoltarea sa. Pe domeniul Materialelor dorim să rămânem o entitate importantă în dezvoltarea lor pentru uzul ingineriei electrice.

Este important să subliniem că ingineria electrică îşi găseşte aplicabilitatea în majoritatea industriilor din economie, iar acest lucru ne ajută să avem proiecte cât mai diverse, nefind legaţi de o anumită nişă sau ramură de activitate, astfel putând atrage beneficiari din toate zonele de business. Aceste ancore şi capacitatea noastră în a accesa fonduri din proiecte naţionale sau europene ne ajută să rămânem pe linia de plutire indiferent de fluctuaţiile de finanţare sau de schimbările de strategie ori politică naţională. După cum spuneam mai devreme, avem nevoie totuși, de o asigurare parţială a costurilor administrative pentru susținerea proprietății statului, de fonduri pentru menţinerea şi modernizarea infrastructurii de cercetare şi de resurse financiare care să permită atragerea tinerilor în institut şi menţinerea lor pentru continuarea carierei ştiinţifice.

Care sunt acum punctele forte ale institutului, elementele de unicitate pe care se sprijină prezentul şi planurile de perspectivă?
Avem o infrastructură bună de cercetare pe care ne bazăm, resurse umane valoroase şi un profil atractiv, domeniul ingineriei electrice urmând a fi un motor al industriei 4.0. Ingineria electrică va avea un rol major pe palierul mobilităţii şi propulsiei electrice, a stocării energiei, a creării de locuinţe şi oraşe inteligente. În asteptarea unei economii din ce în ce mai dinamice, dispusă la inovare, viitorul se deschide spre noi promițător, așteptându-ne să inovăm în continuare și să transferăm cât mai multă cunoaștere și tehnologie spre societate, împlinind astfel misiunea institutului.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite