Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Proiecte reusite fara bugete

23 Octombrie 2006



Cine poarta responsabilitatea unui proiect?


Intr-o economie dinamica si puternic concurentiala lipsa informatiilor poate duce la contraperformanta. Mai devreme sau mai tarziu orice organizatie se va afla in situatia de a alege o aplicatie ERP. Se pune problema cine poarta responsabilitatea unui asemenea proiect? Dupa parerea mea un singur om, acesta fiind conducatorul organizatiei. Prin ce greseste sau reuseste: prin alegerea colaboratorilor interni, a firmelor de consultanta, a metodelor de management, a furnizorilor. Este foarte usor sa justifici ca ai specialisti in organizatie sau ca ai facut contract cu o anumita societate de consultanta. Firmele de consultanta va recomanda doar firmele cu care sunt in relatie. Apar pe piata produse si servicii mult mai performante decat cele recomandate. Rezultatul proiectului face parte din rezultatul organizatiei. Justificarile “are renume mondial” sau “este cel mai bine vandut program”, etc, nu acopera responsabilitatile, costurile si nereusita.


Constantin_ArsenePunctul de plecare intr-un asemenea proiect este bugetul. Urmatorul pas este stabilirea obiectivelor proiectului. Care sunt rezultatele asteptate ale proiectului (informatie in timp real, conducere procese, diminuare costuri, reducere efort uman, adaptabilitate usoara la modificarile structurale si management, timp de raspuns mic la solicitari, etc). Cate organizatii dispun de bugete apreciabile, sau cui nu-i pasa de cum sunt folositi banii? Merita sa investesti si apoi sa constati ca nu ai reusit ce ti-ai propus? Cate proiecte pot fi numite “success story”? Concluzia: documentati-va.


Constantin ARSENE, Director General


Vremurile s-au schimbat


Furnizorii de aplicatii ERP si servicii sunt foarte multi, toti dorind sa-si maximizeze profiturile. Cati dintre ei si-au pus cu adevarat problema clientului? Sloganuri “Clientul este in atentia noastra”, “Recuperarea costurilor prin introducerea unui ERP”, etc. sunt numai formale. Cati dintre furnizorii de solutii ERP ofera aplicatii care sa functioneze pe orice platforma, in internet/intranet, sa modeleze procesele de business, sa ofere facilitati reale de plata, costurile totale sa fie recuperate, etc. Sunt pregatite organizatiile sa-si asigure bugete pentru contextul functionarii unui ERP? Sunt dispuse organizatiile sa accepte un timp de raspuns mare la solicitari si cu ce bani? Cum rezolva aplicatia ERP problema organizatiilor cu dispunere teritoriala? Etc.


Furnizorii de solutii licentiaza aplicatiile pe module si nu ca pe o utilitate a clientului. Rolurile din organizatii sunt diverse si nu corespund in totalitate cu modul de licentiere oferit de producator. De aici si costuri foarte mari. A venit vremea ca si serviciile informatice sa fie externalizate, cumparate precum energia electrica. Cat consumi atat sa platesti. Asa cum oricine are posibilitatea sa foloseasca energia electrica, PRODINF ofera sansa ca organizatiile sa poata folosi aplicatia EMSYS si prin externalizarea serviciilor informatice pe baza de chirie lunara.


Externalizarea serviciilor


Multe articole din presa critica ideea externalizarii acestor servicii cat si costurile ascunse. Aceste temeri vin din partea acelora care nu pot sa asigure asemenea servicii de calitate. EMSYS este poate singura aplicatie ERP de pe piata romaneasca care sa raspunda la asemenea cerinte.


Acest serviciu complex presupune asigurarea existentei urmatoarelor intr-un “data center”: servere, baza de date, aplicatie EMSYS, context de exploatare pentru servere (sala, energie electrica, climatizare, etc), administrare servere, baza de date, aplicatie, mentenanta baza de date si aplicatie, solutie “disaster recovery”.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite