Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Faceți cunoștință cu 42 dintre cei mai mari asteroizi din Sistemul nostru Solar

15 Octombrie 2021







Aceste descoperiri au fost posibile datorită sensibilității instrumentului Spectro-Polarimetric High-contrast Exoplanet REsearch (SPHERE) montat pe VLT. Astronomii vor avea posibilitatea să fotografieze și mai mulți asteroizi în detaliu cu ajutorul viitorului Extremely Large Telescope (ELT) al ESO, ce se construiește în prezent în Chile și care va fi operabil mai târziu în acest deceniu.

"Studiul asteroizilor este un domeniu unde cercetătorii români contribuie în mod constant și semnificativ. În calitate de astronom asociat al Institutului Astronomic al Academiei Române și astronom al Observatorului din Paris am încurajat și facilitat colaborări între cercetătorii din România și Franța. Avem doi doctoranzi români și cercetători cu titlul de doctor care studiază corpurile de dimensiuni mici - comete, asteroizi, meteoroizi - din Sistemul Solar" a declarat Mirel Bîrlan.

Printre rezultatele recente ale cercetătorilor români se numără observații ale asteroidului potențial periculos (99942) Apophis, realizate la Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca, stația Feleacu, observații ale asteroidului Pallas, observații ale asteroidului (6478) Gault.

"Strategia Institutului va continua să sprijine eforturile de cercetare în aceste direcții. Printre proiectele noastre se numără studiile asteroizilor care se apropie periculos de Pământ, relațiile între asteroizi, comete și meteori, interacția materiei interplanetare cu Terra, studiile de dinamică a obiectelor naturale și artificiale din apropierea Pământului", a spus Directorul IAAR, Mirel Bîrlan.

Note
[1] În The Hitchhiker s Guide to the Galaxy de Douglas Adams, numărul 42 este răspunsul la întrebarea supremă a "Vieții, Universului și tot restul". Azi, 12 Octombrie 2021, se împlinesc 42 de ani de la publicarea cărții.

Mai multe informații
Cercetarea a fost publicată în revista Astronomy & Astrophysics.

Mirel Bîrlan este doctor în astronomie fundamentală, mecanică cerească și geodezie la Observatorul din Paris (1997) precum și în fizică la Universitatea din București (1998). Absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității din București (1986), este autor și coautor a 133 de articole în reviste cu referenți, coordonator pentru 10 teze de doctorat în astronomie și planetologie, reprezentant național pentru România la Uniunea Astronomică Internațională și la Societatea Astronomică Europeană precum și Președintele Comitetului Național Român de Astronomie. Din a doua parte a anului 2021 este director al Institutului Astronomic al Academiei Române.

Credit imagine: ESO/M. Kornmesser/Vernazza et al./MISTRAL algorithm (ONERA/CNRS)



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite