Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Toamna, bursa şi bobocii tech

20 Octombrie 2021



În România, IT-ul este unul dintre puţinele domenii cu un succes real pe piaţa globală. Cele mai recente date arată că din excedentul de 4.4 milioane euro generate de comerţul internaţional cu servicii în primele şase luni din 2021, 1.6 miliarde sunt din sectorul IT&C. Astfel de cifre, coroborate cu evoluţia globală a companiilor tech, digitalizarea accelerată a practic oricărui aspect din viaţa privată sau profesională împreună cu marketingul smart al unor jucători locali, mai mult sau mai puţin unicorni, consolidează convingerea naţională că suntem buni la IT.
Acest set-up exista şi la începutul anului 2015, la momentul listării Bittnet, ceea ce îndreptăţea unele voci din BVB să considere realist obiectivul de atragere a 15 până la 20 de companii tech pe AeRO până la finele anului. Evoluţia a fost mult mai lentă, dar cel mai probabil mai puţin legată de atractivitatea domeniului, cât de mentalitatea antreprenorială, nevoia de capital şi nivelul de lichiditate.

Cinci ani mai târziu, IT-ul românesc este mult mai bine reprezentat pe Bursă, există un istoric favorabil, iar oamenii de afaceri din domeniu par să vadă situaţia cu alţi ochi. O altă schimbare importantă în peisaj este creşterea accentuată a numărul de companii IT din piaţă. În 2020, pe CAEN 62 (Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei) au activat circa 20.000 de companii, faţă de 14-15.000 în 2015. Chiar dacă sunt puţine companii mari şi multe micro, pepiniera este mult mai ofertantă în mod curent, mai ales la nivelul companiilor tinere şi ambiţioase, care nu doar că stăpânesc tehnologii de avangardă (RPA, blockchain, AI), dar au şi o mare nevoie de capital pentru a-şi susţine planurile de dezvoltare. Ceea ce în esenţă este foarte bine, deoarece tocmai potenţialul de creştere este principalul motiv care atrage investitorii pe AeRo.
Dincolo de unele excepţii, companiile tech listate pe AeRo înregistrează rate bune de creştere şi arătă un potenţial ridicat. Safetech Innovationseste cel mai bun exemplu, cu un randament record (+1700%) în doar un an, bazatînsă pe un business solid (76% creştere venituri în semestrul I din 2021 faţă de aceeaşi perioadă din 2020, cu 55% încasări ce vin din servicii recurente) şi un peisaj de cybersecurity care face domeniul de activitate extrem de atractiv. Cifrele arată bine şi la Ascendia

(+141% S1 2021, faţă de S1 2020 şi trecere pe profit), iHunt (+40%), Firebyte Games (+592% ca venituri dar şi o pierdere de aprox. 1 mil lei prin creşterea cheltuielilor operaţionale) etc. Semnebune suntși suprascrierile plasamentelor primare de acţiuniale Arctic Stream (integrator de sisteme) şiConnections Consult (Robot ProcessAutomation) care au obţinut astfel capitalul necesar dezvoltării, cu precădere pe pieţe externe. Cel mai recent exemplu este AROBSTransilvania care a atras un plasament privat de 75 milioane de lei (suprasubscriere de circa 3 ori), iar acţiunile vor fi disponibile la tranzacţionare până la finele anului. Tot până la finele anului s-ar putea lista şi ABN Systems, distribuitor de produse ITC care deţine brandul Tellur şi care în 2020 a avut o cifră de afaceri de circa 20 de milioane de euro şi un profit de aproximativ 1.2 milioane de euro.

Este toamna bobocilor tech, iar cifrele arată bine, cu randamente anuale peste aşteptări. Pentru că majoritatea analiştilor mizează pe o creştere consistentă a numărului de companii IT listate, în câţiva ani există posibilitatea conturării unui indice tech pe Aero Bucureşti. Un indice compozit care să arate sănătatea şi performanţa sectorului, după modelul STOXX Europe Technology, mai ales că BVB a reuşit la începutul lui octombrie lansarea indicelui BET AeRO, cu 20 de companii în componenţă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite