Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

EIC Accelerator: programul pentru finanțarea inovațiilor europene care schimbă paradigma

20 Octombrie 2021



Cu un buget de 1.1 miliarde euro în 2021, EIC Accelerator este un program coordonat de European Innovation Council care sprijină întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), în special startup-urile și companiile spin-out pentru a dezvolta și scala inovații care schimbă paradigmă. Schema de finanțare EIC Accelerator vizează startup-uri deep tech, cu idei radical noi, susținute de un plan de afaceri pentru lansarea soluțiilor pe piață și extinderea afacerii. Funcționând ca program-pilot în cadrul Horizon 2020 (2014-2020), EIC Accelerator a devenit una dintre cele mai de succes scheme de finanțare la nivel mondial. Programul va continua şi sub Horizon Europe (2021-2027), UE promițând peste 10 miliarde EUR.

Acceleratorul EIC oferă sprijin financiar substanțial prin 2 componente:
• finanțare sub formă de grant (nediluantă) de până la 2,5 milioane EUR pentru costurile de dezvoltare a inovării;
• investiții de capital (equity) de până la 15 milioane EUR gestionate de Fondul EIC pentru comercializare și extindere.

Procesul de selecție
Selecția se face în trei etape:
Etapa de pre-screening: aplicație scurtă (aplicare continuă)
Aplicația scurta poate fi depusă în orice moment, iar procesul de evaluare este continuu. Aplicanții trebuie să depună:
• Răspunsuri la un set de întrebări pe platforma EIC bazată pe AI, privind inovația, piața potențială și echipa;
• Un pitch deck de până la 10 slide-uri;
• Un pitch video de până la 3 minute.
Aplicațiile scurte sunt evaluate imediat ce sunt depuse și rezultatele sunt furnizate în termen de 4 săptămâni. Dacă sunt respinse, companiile pot să mai depună o dată, însă se așteaptă să se aducă îmbunătățiri semnificative propunerii. Dacă sunt respinși de două ori consecutiv, candidații nu vor mai putea depune din nou timp de un an de la data celei de-a două depuneri.

Aplicația completă
Dacă răspunsul este favorabil la etapa 1, candidații sunt invitați să pregătească o cerere completă și să o depună la una dintre datele limită în următoarele 12 luni. Aplicația constă din:
• Un plan de afaceri complet.
• Informații detaliate privind finanțele și structura companiei.
Feedback-ul este furnizat în termen de 5-6 săptămâni de la trimitere. În cazul unui răspuns negativ, candidaților li se va permite să mai depună încă o dată, însă dacă sunt respinși de două ori consecutiv nu vor mai putea depune din nou timp de un an.

Interviu
Candidații care trec de etapa 2 sunt invitați la un interviu față în față cu membrii juriului EIC, la aproximativ 8-9 săptămâni după data depunerii, ca ultim pas în procesul de selecție.
EIC Accelerator în cifre
În cadrul Horizon 2020, programul pilot EIC Accelerator arată în felul următor:
• 5.700 de companii finanțate.
• 159 de companii au primit finanțare mixtă (grant + equity), cu investiții de capital de peste 700 milioane EUR.
• Creștere a numărului de companii conduse de femei .
• Investiții de peste 5.3 miliarde EUR atrase ulterior de companiile finanțate prin EIC Accelerator.
• 1 unicorn (evaluare de peste 1 miliard EUR).
• 43 centauri (evaluare de peste 100 milioane EUR).
• În 2020, domeniile cu ponderea cea mai mare de finanțare prin Fondul EIC sunt sănătate (28%) şi inginerie şi tehnologie (23%).



• În 2020, top 3 ţări din care provin companiile finanțate în cadrul proiectului pilot sunt Franța (31 de companii), Israel (17 companii) şi Spania (16 companii).
În 2021, de la deschiderea finanțării EIC Accelerator pe 9 aprilie, au fost depuse peste 2.000 de aplicații scurte, iar 801 dintre acestea au depus o cerere completă de finanțare pentru cut-off-ul din 16 iunie. În total, cererile de finanțare însumează 4,85 miliarde EUR, din care 3,2 miliarde EUR pentru investiții de capital.

Majoritatea aplicaților (663) au solicitat finanțare mixtă (grant combinat cu investiții de capital), în timp ce 138 au solicitat doar componenta grant. 375 de companii au aplicat la apelul deschis (Open Call) pentru a finanța inovații în orice domeniu al tehnologiei și aplicațiilor, în timp ce majoritatea (426) au solicitat sprijin pentru a dezvolta inovații revoluționare în tehnologiile strategice digitale și de sănătate (223) sau pentru a aborda provocarea Green Deal (203).

Rezultatele rundei din iunie arată astfel:
• 65 de companii inovative din 16 ţări au primit finanțare, dintre care 60 au grant şi investiție de capital.
• Bugetul alocat este de 363 milioane EUR, din care 227 milioane EUR reprezintă componenta investițională (capital).
• 20% dintre propuneri depuse de companii cu CEO femei.

Printre inovațiile selectate se numără:
➥ Hardt Hyperloop (Olanda), pentru a accelera dezvoltarea unei rețele hyperloop rapide și eficiente din punct de vedere al costurilor, paneuropene, fără emisii, pentru a suplimenta mașinile, trenurile și avioanele și decarbonizarea mobilității.
➥ Sensius BV (Țările de Jos), pentru dezvoltarea unui sistem de termoterapie pentru tratarea cancerului de cap şi gât fără efecte secundare negative.
➥ Alice & Bob (Franța), pentru a construi primele calculatoare cuantice comerciale cu toleranţă la erori din lume, bazat pe un nou tip de hardware cuantic cu autocorectare.
➥ UAB INOVATYVI MEDICINA (Lituania), care a dezvoltat un sistem robotic inteligent, senzorial, operat de la distanţă, care permite efectuarea unei proceduri endovasculare fără expunere la raze X nocive.
➥ Bluegrove AS (Norvegia), companie aquatech care a dezvoltat o soluție inovatoare de monitorizare şi predicție pentru a creste calitatea vieții peștilor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite