Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Revoluția Industrială 4.0 - oportunitate sau amenințare pentru IMM-urile romānești?

20 Octombrie 2021



A patra revoluție industrială, cunoscută ca Industria 4.0 (I4.0), devine, cu pași rapizi, noua noastră realitate care transformă din ce în ce mai profund economiile, locurile de muncă, mentalitățile, strategiile și căile de acțiune ale capitalului uman. Modul în care această revoluție integrează tehnologia, inteligența artificială, analiza de date, tehnologiile cognitive și Internetul Lucrurilor trece dincolo de nevoia curentă a companiilor de a lua decizii informate și intră tot mai adânc în viața noastră de zi cu zi. În interviul cu Ștefan Grigore (foto), director Finanțări Nerambursabile, în cadrul Clusterului Smart Alliance, și partener OMEGA Trust, aprofundăm subiectul I4.0 din perspectiva provocărilor prezentului și viitorului pentru IMM-urile din România.

Ce este, de fapt, această A Patra Revoluție Industrială? Pentru ce trebuie să se pregătească companiile?
Revoluția 4.0 este o revoluție a rețelelor, a platformelor, a oamenilor și a tehnologiei digitale, o revoluție care, pentru orice organizație a prezentului, integrează sistemele cyber-fizice (CPS), Internetul Lucrurilor şi Internetul Sistemelor, în care obiectele comunică între ele, sunt interconectate și pot lua decizii inteligente.

Cum văd IMM-urilor românești I4.0 și care sunt nevoile acestora?
Într-un studiu realizat de OIR POSDRU București-Ilfov, 96% dintre repondenți, reprezentanți de întreprinderi mici și mijlocii, au apreciat că revoluția industrială 4.0 este o oportunitate pentru business-urile lor, considerând că aceasta va aduce costuri de producție mai mici, va accelera îmbunătățirea produselor și a serviciilor și va susține creșterea productivității angajaților.
Pe de altă parte, costurile mai mari de achiziție de echipamente pentru alinierea la aceste tehnologii, resursele umane insuficient de bine pregătite din punct de vedere digital și incertitudinile din mediul de afaceri sunt privite cu îngrijorare de antreprenori.

Este digitalizarea un must?
Provocările sunt diferite, iar IMM-urile au nevoie de măsuri de sprijin diferite, în funcție de nivelul de digitalizare și mărimea lor. Pe de o parte, trebuie create un mediu și stimulente adecvate pentru IMM-urile cu ritm rapid, pentru a nu împiedica dezvoltarea noilor tehnologii, iar pe de altă parte trebuie promovată transformarea digitală pentru a se asigura competitivitatea. Dar, digitalizarea nu trebuie să fie privită ca un scop în sine, ci ca un instrument care susține optimizarea activității și creșterea productivității.

Cât de pregătite sunt resursele umane pentru această nouă eră?
Piața muncii se confruntă de câtiva ani buni cu un deficit de talente pe toate palierele. Într-o analiză realizată de Asociația Furnizorilor de Servicii de Resurse Umane, AFSRU, cele mai căutate competențe sunt în prezent cele tehnice și digitale, cunoștințele de limbi străine, abilitățile de utilizare a calculatorului, dar și capacitatea de analiză a informațiilor.
Cu siguranță că sistemele de educație și formare trebuie să fie adaptate pentru a răspunde mai bine nevoilor pieței muncii. Curricula trebuie să fie actualizată cu abilități digitale de bază și avansate, iar școlile trebuie să promoveze abilitățile transversale, precum adaptabilitatea și disponibilitatea de a dezvolta noi competențe pe parcursul vieții profesionale.
Pe de altă parte, responsabilitatea pentru formarea continuă a resurselor umane trebuie să fie asumată de toți angajatorii. Poate că nuavem în prezent oamenii potriviți pentru a avea succes în Industria 4.0., dar îi putem pregăti pentru aceasta.

Cât de mult ne ajută legislația?
Pandemia a venit cu un strop de presiune: a accelerat anumite procese și a mai eliminat din birocrație. Este însă o picătură într-un ocean. În era digitală avem nevoie de o legislație neutră și inteligentă din punct de vedere tehnologic, o viziune pe termen lung și să se țină pasul cu toate evoluțiile tehnologice. Legislația trebuie să nu fie prea rigidă și să nu adauge sarcini noi IMM-urilor, luând în considerare principiul „Think Small First.”



Susține România adaptarea IMM-urilor la I4.0?

În România nu există o politică publică explicită care să abordeze adaptarea IMM-urilor la I4.0., iar crearea și lansarea de noi programe care să susțină nevoile acestora pentru viitorul apropiat necesită foarte mult timp și un efort consistent. Avem nevoie, așadar, de o mai bună promovare a resurselor de finanțare existente și de mai multă implicare în analiza și propunerea de actualizări pentru programele de finanțare aflate în etapele de consultare publică sau dezvoltare pentru o mai bună adaptare a acestora la nevoile reale ale pieței.
Analizând modul în care fondurile europele și alte tipuri de granturi contribuie la îmbunătățirea competențelor digitale, din perspectiva politicilor publice, consider că în România accesul la finanțare nerambursabilă pentru IMM-uri este esențial în vederea implementării obiectivelor ce vizează adaptarea la Revoluția Industrială 4.0. De altfel, în cadrul proiectului „Întărirea capacitații IMM-urilor de a se adapta la Revoluția Industrială 4.0” parte a programului „40 Ready – Interreg Europe”, implementat de Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea București-Ilfov (OIR POSDRU BI), în perioada august 2019 - iulie 2023 au fost alocate resurse tocmai pentru identificarea politicilor publice existente ce impactează acest domeniu, influențarea lor în sens pozitiv sau generarea de noi propuneri de politici publice relevante.



Care sunt problemele cu care se confruntă IMM-urile în procesul digitalizării și ce soluții putem avea în vedere?

În cercetarea derulată de OIR, reprezentanții IMM-urilor au sublinat două probleme centrale cu care se confruntă în prezent: dificultăți în atragerea și, mai ales, retenția specialiștilor, coroborate cu un cost al forței de muncă în creștere accentuată, precum și în susținerea costului de finanțare a afacerii.
Introducerea accelerată a noilor tehnologii poate produce beneficii doar în condițiile unor implementări de calitate și, având în vedere că informatizarea unui proces ineficient nu va putea capitaliza, primul pas ar trebui să-l reprezinte regândirea proceselor în noua paradigmă. Pentru acest demers sunt necesare competențe mixte: tehnice și de business.
Integrarea sistemelor pe lanțurile de distribuție, schimbul transparent și facil de date între IMM-uri și administrația publică, automatizarea unor procese operaționale cu instituțiile publice, precum și consultanța în maparea fluxurilor pentru valorificarea oportunităților de digitalizare sunt tot atâtea posibile soluții pentru o tranziție facilă către mediul digital.
Este important ca nevoia de digitalizare și provocările pe care integrarea acesteia le impune să fie înțelese și susținute de toți factorii implicați. Iar statul român trebuie să își asume un rol mai activ prin acordarea de facilități fiscale și să sprijine un sistem educațional centrat pe practică.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite