Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Online gambling – tichia de mărgăritar a unei țări bolnave

20 Octombrie 2021



Cei care rezistă ofensivei de bullshit din spațiul televizat și virtual al ultimei perioade, încrâncenat să astenizeze publicul cu vești tragice sau panicarde, sfâșieri politice, oferte despre tombole cu premii mirobolante pe care nu le verifică nimeni, reclame pentru leacuri de vindecare, secvențe din arhivele de aur ale posturilor și scălămbăieli cu mesaj comercial, au putut constata că și aici, în zona de promovare a te-miri-ce, lucrurile s-au schimbat.

De o bună perioadă de vreme, suntem sistematic „bombardați” de spoturi publicitare ce promovează și îmbie publicul în fel și chip să parieze online, să intre în cursa unor tentații amețitoare, jucându-și șansele și banii de la distanță, din fotoliul de acasă sau de oriunde, din sânul unui anturaj sau din izolare, de pe laptop sau de pe smartphone.

Pe fondul restricțiilor generate de valurile recurente ale crizei sanitare, industria jocurilor de noroc s-a repliat drastic și urgent, transferând oportunitățile de joc din sălile clasice de cazino, cu slot-machines, sau de pariuri în cotă fixă, în mediul online - mai liber, mai iute și mai seducător.

Deși cei mai mulți dintre noi privim chiorâș fenomenul, un lucru este sigur: industria respectivă este în plină expansiune la nivel internațional, dar – trist – mai ales la nivel național. Compania de cercetare Statista.com a estimat că doar cazinourile online vor înregistra venituri de peste 266 miliarde USD (230 miliarde euro) la nivel mondial în 2021. Tot această sursă estimează că veniturile brute din jocuri - adică mizele plasate de jucătorii care rămân la furnizori - se vor ridica la aproximativ 40 miliarde USD (aproape 35 miliarde euro), din care aproximativ 50% din acest lucru provine din Europa.

Pandemia COVID a „aranjat” lucrurile cum nu se poate mai nefast. Site-ul web al industriei Casinoonline.de spune că piața jocurilor de noroc online din Europa a crescut cu 28% în 2020, însă noi, România, ne-am „hărnicit” cu cerbicie aici.

Dacă pe fondul respingerii inconștiente, la nivel general, a vaccinului, am ajuns prima țară din lume la numărul de morți COVID la milionul de locuitori, de ce să nu fim lideri în spațiul Uniunii Europene și la creșterea pieței de pariuri și jocuri de noroc la distanță? Așa se face că, în 2020, potrivit Vixio Gambling Compliance, cea mai titrată companie de cercetare de piață în domeniu, România a înregistrat un avans de circa 90%, surclasând alte țări latine și balcanice cu apetit de risc, precum Portugalia, cu o creștere de 55%, sau Italia, Serbia, cu salturi de doar 45-50%.

O privire mai aplicată asupra Raportului Anual pe 2020 al Oficiului Național al Jocurilor de Noroc relevă că veniturile organizatorilor licențiați de jocuri la distanță ce operează în România au fost de peste 7 miliarde lei, adică aproape 1,5 miliarde euro. Estimările arată că aproape 1,3 milioane de români au căzut în „mrejele” acestei tentații, jucând regulat de la distanță. Nu e deloc puțin pentru o țară răvășită de crize, care mai de care mai devastatoare: sanitară, economică, politică sau morală.

Pe listele ONJN figurau anul trecut 25 de operatori de jocuri în mediul online, cu licență clasa I-a (cazinouri și pariuri), plus încă 431 de operatori cu licență clasa a II-a (management și facilități de găzduire, producție, distribuție, mentenanță etc.).

În 2020, ONJN a adus statului român - din taxarea operatorilor de jocuri slot-machine, bingo, cazinouri, agenții de pariuri în cotă fixă, cluburi de poker, loterie și jocuri la distanță - taxe totale în valoare de peste 716 mil. lei, echivalentul a mai bine de 151 milioane euro. Doar taxarea jocurilor și pariurilor remote a adus bugetului 455 mil. lei din total, adică peste 63% din volumul total de încasări.

Cum s-ar explica avansul furios al caselor de pariuri și al jocurilor de noroc online pe bani? Nu e greu de răspuns. Împătimiții, cei exasperați de izolare, cei atinși de „morbul” domeniului, plictisiții, mizantropii, deznădăjnuiții ori cei foarte încrezători în harul lor de statisticieni și strategi, au găsit o oportunitate nevisată de a se mișca în cvasianonimitate, într-un spațiu prea puțin controlat.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite