Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Calitate si siguranta in functionare

23 Octombrie 2006



Cea de-a X-a editie a conferintei internationale Calitate si siguranta in functionare, organizata de Societatea Romana pentru Asigurarea Calitatii si-a desfasurat lucrarile in perioada 27 – 29 septembrie, in salile Cazinoului din Sinaia, in prezenta unor personalitati si reputati specialisti din tara si de peste hotare, reprezentanti ai mediului de afaceri si academic.


Pe parcursul celor zece editii ale Conferintei de calitate si siguranta in functionare a avut loc o mutatie de la cantitativ la calitativ. Editia din acest an s-a remarcat, in primul rand, prin calitatea continutului prezentarilor, la toate cele 11 sectiuni.


Prezidiu-SRAC„Cea de-a zecea editie a conferintei internationale de Calitate si siguranta in functionare a fost o reuniune speciala si din punct de vedere stiintific”, precizeaza domnul profesor Ioan Bacivarov, presedintele Comitetului stiintific international al conferintei. „Comitetul stiintific international, format din personalitati in domeniu din 12 tari a reusit sa alcatuiasca un program echilibrat si, deopotriva, incitant, de interes atat pentru practicienii, cat si pentru teoreticienii acestui domeniu atat de important si de actual.”


Au fost selectionate peste 70 de lucrari care au fost prezentate in cadrul a 11 sesiuni orale sau poster. Aceste lucrari au vizat problematica larga a asigurarii calitatii, certificarea sistemelor de management al calitatii, de mediu, sanatate si securitate ocupationala, securitate informatica. De un interes special a fost sesiunea referitoare la certificarea responsabilitatii sociale. De asemenea, problematica a inclus evaluarea fiabilitatii componentelor sistemelor, in special a celor de mare raspundere functionala, problema calitatii si a securitatii sistemelor informationale, precum si managementul calitatii pentru diferite domenii. Expunerile au fost facute de invitati de marca - oficiali IQNet sau coordonatorii unor colective de cercetare de la universitati de prestigiu din Franta – Grenoble, Angers - sau din Olanda- Rotterdam. Au fost aduse in atentia participantilor romani ultimele evolutii in domeniul calitatii si sigurantei in functionare, conturandu-se, totodata, directii viitoare de cercetare.


Sedinta plenara de deschidere a CCF 2006 a fost prezidata de (de la stanga la dreapta) Ioan C. Bacivarov – Profesor la Universitatea Politehnica Bucuresti -, Andreea Ionescu – Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor -, Nicolae VASILE – Vicepresedinte Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti -, Vlad Oprea – Primar Primaria Sinaia -, Leopoldo COLOMBO – Secretar General IQNet, Elvetia -, Dan Grigore Stoichitoiu – Presedinte SRAC -, Alex Ezrakhovich – Director General SAI Global Pty Ltd., Australia -, Bogdan Mircea Dumitrache – Secretar General Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie -, Eugen Dobrescu – Director Cabinet Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.


Securitatea informatiilor si dezvoltare de software


Sectiunea Securitatea informatiilor a fost inclusa in CCF incepand cu anul 2005, ca o necesitate, pentru a sustine tematica referitoare la siguranta in functionare.


Securitatea informatiilor este abordata nu numai din perspectiva unui administrator de sistem informatic, ci, mai ales, din perspectiva unei organizatii care face managementul unei instalatii industriale – centrala electrica, fabrica, intreprindere industriala.


La editia CCF din acest an, expunerile referitoare la acest subiect au fost alerte, incitante, trezind interesul audientei, ingrijorata de perspectivele sumbre oferite de absenta unui sistem coerent de securizare a informatiilor in cadrul companiei.


„In Romania, din pacate, managementul firmelor devine interesat de serviciile de consultanta, implementarea si certificarea sistemului de management al securitatii informatiilor, in principal, in conditii de criza, atunci cand s-a petrecut deja un incident in acest sens. Numai in cazul reprezentantelor straine sau a companiilor multinationale firma-mama impune implementarea unui sistem de management al securitatii informatiilor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite