Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Sanatate >> Stiri si comunicate

Securizarea serverelor și protejarea datelor din domeniul sănătății cu ajutorul switch-urilor KVM

11 Noiembrie 2021Epoca arhivelor fizice, utilizate pentru a adăposti documente pe format tipărit este pe punctul de a se încheia. Digitalizarea este aici, se desfășoară acum și influențează toate domeniile de activitate. Beneficiile pe care le aduce sunt uriașe, indiferent de scenariul de utilizare, însă trebuie precizat că poate prezenta și unele riscuri atunci când tranziția este efectuată fără a ține cont de toate datele problemei. Atenția acordată securității cibernetice ar trebui, așadar, pusă pe primul loc în implementarea oricărei soluții de digitalizare.
Din cauza datelor delicate, cu caracter personal, instituțiile medicale reprezintă un domeniu aparte în ceea ce privește digitalizarea și securitatea cibernetică. Desigur, poate că de cele mai multe ori spitalele și clinicile din România nu par încă pregătite pentru a trece în epoca digitală, însă primii pași în această direcție au fost făcuți de ceva timp și lucrurile continuă să evolueze pe măsură ce timpul trece. Și poate că este cumva mai bine așa, căci un ritm mai lent permite alocarea unui timp suficient de lung pentru identificarea tuturor potențialelor provocări și găsirea soluțiilor. Cert este că, la fel ca în orice alt domeniu de activitate, digitalizarea domeniului sănătății are ca scop accesul facil la date – oricând și, de multe ori, de oriunde – pentru a îmbunătăți în acest fel eficiența personalului medical, care să se poată concentra în acest fel mai bine asupra nevoilor pacienților și a actului medical în sine.
Peste tot în lume, adopția de tehnologie este în plină desfășurare, iar pandemia actuală ne-a demonstrat în repetate rânduri cât de importantă poate fi digitalizarea acestuia. Asta a făcut însă ca frecvența atacurilor cibernetice și numărul vulnerabilităților să crească, ceea ce a ridicat problema nevoii de a securiza întreaga infrastructură IT utilizată și nu doar anumite componente și echipamente medicale. Pentru a înțelege mai bine problema în cauză, este de ajuns să aruncăm o privire la datele statistice din Statele Unite, din care reiese că în anul 2020 s-a înregistrat o creștere cu 55% a atacurilor care au vizat instituții medicale. Din fericire, însă, nu numai atacurile au devenit mai rafinate, ci și tehnologia menită să ne protejeze de ele. Astfel, există soluții hardware care pot fi implementate pentru a preveni astfel de atacuri.Un prim aspect care trebuie avut în vedere pentru a securiza datele din domeniul sănătății la nivel hardware este limitarea accesului fizic în camera serverelor. Al doilea este implementarea unor metode de monitorizare la nivel hardware, permițând totodată accesul administratorilor din orice locație. Din acest motiv, switch-urile KVM dezvoltate de ATEN reprezintă soluția perfectă pentru garantarea securității cibernetice în instituțiile medicale. Acestea pot fi utilizate pentru a obține conexiuni sigure și pentru a optimiza managementul mai multor computere sau servere, ceea ce contribuie la prevenirea atacurilor cibernetice. Fiind echipamente dedicate pentru comutarea între mai multe sisteme, ele fac posibilă împiedicarea accesului neautorizat, garantează izolarea datelor și, în același timp, sunt optimizate pentru a accesa computere cu diverse niveluri de securitate. Totodată, dispozitivele permit accesul rapid la mai multe computere sau servere de la o singură stație de lucru, care poate fi o consolă LCD montată în rack, o interfață web pe un computer amplasat la distanță, o consolă dedicată sau un software de management centralizat. Prin înregistrarea de utilizatori cu diferite niveluri de acces, switch-urile KVM over IP facilitează accesul securizat – atât din rețeaua locală, cât și via Internet. În plus, sunt permise accesări simultane, ceea ce face posibil ca anumite servere să fie operate independent. Iar pentru o monitorizare eficientă, este oferit modul de lucru Panel Array, care permite afișarea tuturor computerelor pe un singur ecran. Datorită tuturor acestor caracteristici, administratorii IT care activează în sectorul medical pot administra serverele și centrele de date din orice locație, în condiții de siguranță maximă.
Există în domeniul sănătății și situații când se dorește însă acces numai de la fața locului. O soluție recomandată din portofoliul ATEN pentru astfel de cazuri o reprezintă switch-ul KH1532A, ce include suport pentru modul Panel Array. Prevăzut cu 32 de porturi RJ-45 cu suport Cat 5, acesta permite conectarea a până la 32 de servere și computere cu interfață DisplayPort, HDMI, DVI sau VGA, prin intermediul adaptoarelor corespunzătoare. Nu reprezintă nicio problemă nici dacă infrastructura IT care se dorește a fi administrată este mai largă, căci modelul asigură suport pentru instalări Daisy Chain formate din până la 32 dispozitive, ceea ce extinde capacitatea de control la 1024 de sisteme. Selectarea portului dorit se poate realiza manual, cu ajutorul butoanelor montate pe panoul frontal, prin folosirea de taste rapide sau cu ajutorul meniului afișat pe ecran. Este posibilă configurarea unui cont de administrator și a până la 10 conturi de utilizator, cu drepturi de acces în funcție de port, iar accesul persoanelor neautorizate este împiedicat, cu ajutorul securizării cu parolă cu două niveluri.Dacă se dorește o soluție care să încorporeze și o consolă, ATEN oferă și astfel de modele, cu montare în rack, precum CL3884NW. Prevăzut cu patru porturi, acesta oferă mai multe modalități de afișare pe ecranul de 18,5”: Quad View, Picture in Picture (PiP), Picture by Picture (PbP) și Picture on Picture (PoP). Selectarea portului dorit poate fi realizată cu butoanele dedicate, cu ajutorul mediului afișat pe ecran sau prin comenzi RS-232. Iar numărul de sisteme conectate poate fi mărit până la 16, printr-o instalare în cascadă, cu ajutorul unor echipamente precum CM1284.
Pentru acces atât din locație, cât și de la distanță, ATEN oferă o gamă vastă de produse ce pot fi folosite cu succes de instituțiile medicale. Switch-ul KVM over IP KN8132V este prevăzut cu 32 porturi RJ-45 și permite conectarea a până la 9 administratori simultan (unul local și 8 de la distanță), precum și crearea a până la 64 conturi de utilizator, cu până la 32 conectări simultane. Pentru infrastructuri IT mai mari, este permisă instalarea în cascadă cu echipamente ATEN compatibile până la un maximum de 512 porturi. Nivelul optim de securitate este asigurat de standardul FIPS 140-2, în timp ce operarea fără întreruperi este garantată de cele două interfețe LAN, ce pot fi folosite pentru redundanță.Ca variantă cu consolă încorporată, ATEN pune la dispoziție switch-ul KVM over IP KL1116V. Prevăzut cu 16 porturi, acesta oferă avantajul că poate comunica cu dispozitivele PDU (Power Distribution Unit) de la ATEN, oferindu-le administratorilor posibilitatea de a monitoriza mai bine consumul de energie și, eventual, optimizarea. La fel ca în cazul lui KN8132V, este permisă instalarea în cascadă și extinderea, de această dată, la un maximum de 256 de porturi. Sunt oferite în continuare 2 interfețe LAN pentru redundanță și posibilitatea creării a până la 64 de conturi de utilizator cu până la 32 de conexiuni simultane.
Oferta ATEN pentru sectorul medical nu se rezumă însă la switch-uri KVM și accesorii pentru acestea. În portofoliul companiei se găsește și o soluție software de management centralizat – CC2000 3.0 – care permite administrarea întregii infrastructuri IT – local sau de la distanță. Prevăzut cu o interfață HTML5 intuitivă, acesta dispune de un panou de control cu informații cuprinzătoare și folosește criptare AES pe 25bit pentru securizarea accesului. În plus, permite restricționarea accesului pe bază de adresă IP sau MAC și asigură suport pentru certificate semnate de terți.
ATEN CCVSR (Control Center Video Session Recording) este, la rândul său, o soluție software inovatoare, creată pentru monitorizarea și verificarea operațiunilor. Cu ajutorul său, administratorii pot urmări în timp real activitățile operatorilor, având posibilitatea de a interveni pentru a corecta erorile și discrepanțele, sau pot viziona înregistrări video ale operațiunilor, pentru controlul conformității și audit. Practic, CCVSR înregistrează din momentul în care un utilizator începe o sesiune și până la încheierea acesteia. Echipamentele pot fi utilizate și pentru combaterea eventualelor atacuri, permițându-le administratorilor să identifice modificările pe care le-ar fi putut efectua o persoană neautorizată și să avertizeze instituția medicală în timp util.
Cu ajutorul switch-urilor KVM ATEN, administratorii IT din sectorul medical pot veghea asupra securității infrastructurii IT și asupra siguranței datelor într-un mod care nu este posibil întotdeauna doar cu ajutorul soluțiilor software. Echipamentele cu acces de la distanță oferă flexibilitate fără a face compromisuri de la securitate, iar soluții precum CCVSR permit un nivel și mai bun de monitorizare. În acest fel, datele pacienților se bucură de cel mai înalt nivel de protecție, iar personalul medical se poate concentra mai bine asupra a ceea ce are de făcut. Pentru a afla mai multe despre soluțiile ATEN în domeniul medical, luați legătura cu un expert ATEN.

Despre ATEN
Înființată în anul 1979, ATEN International Co., Ltd. (TWSE: 6277), este cel mai mare furnizor de echipamente de conectivitate AV/IT și soluții de administrare. Incluzând soluții KVM, soluții A/V profesionale și soluții inteligente de alimentare, gama de produse ATEN conectează, administrează și optimizează echipamentele electronice din mediile corporate, guvernamental, educație, media și transporturi. ATEN deține peste 570 de brevete înregistrate la nivel internațional și o echipă de cercetare ce asigură un flux constant de soluții inovatoare, de unde rezultă un portofoliu cuprinzător de produse disponibile la nivel mondial.
Având sediul în Taiwan, ATEN International Co., Ltd. s-a extins și are astăzi subsidiare în China, Japonia, Coreea de Sud, Belgia, Australia, S.U.A, Regatul Unit, Rusia, Turcia, Polonia, India și România – cu centre de cercetare în Taiwan, China și Canada.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite