Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

TRI-VALCEA - Orizonturi noi în cercetări în domeniul tritiului, la ICSI

19 Noiembrie 2021




Pe drumul creșterii capacității de cercetare și dezvoltare în domeniul tritiului

Institutul s-a implicat activ în diverse proiecte, orientate spre cercetare aplicativă și dezvoltare tehnologică, toate având același fundament - hidrogenul, tehnologiile/procesele la temperaturi scăzute și izotopii. În cadrul ICSI Rm. Vâlcea se află una dintre puținele instalații experimentale de separare a tritiului și deuteriului, unică la nivel de pilot semiindustrial în Europa. Această facilitate experimentală permite dezvoltarea de experimente la nivel de pilot și pe anumite domenii care să reproducă cât mai fidel condițiile de lucru care se așteaptă să fie întâlnite în următorul reactor ITER, creând astfel posibilitatea de investigare a proceselor din sistemul Tritium Cycle.
În acest moment, sunt puține facilități integrate care să permită o dezvoltare concomitentă sau de tip „cross-cutting”, care să abordeze direcții complexe în domeniul tritiului: tehnologii de separare și stocare a izotopilor hidrogenului, analize de procese, materiale, compuși organici și anorganici, filozofia analizelor de securitate aplicabile.
TRI-Vâlcea are la bază dezvoltările și expertiza câștigate în decursul timpului prin tehnologii aplicabile în fisiune și fuziune pe domeniul tritiului și își propune creșterea capacității de cercetare-dezvoltare la nivel național și internațional, în domeniul tehnologiilor de separare izotopică, în contextul creșterii cerințelor energetice la nivel global, iar utilizarea facilităților propuse și transferul cunoștințelor obținute ca rezultat al tehnologiilor dezvoltate (fie către industrie, fie direct către utilizatori) vor contribui la accelerarea cerințelor pentru R&D aferente reactoarelor de fuziune, JET (Joint European Torus), ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) și DEMO (DEMOnstration Power Station).
Un alt aspect demn de menționat este că odată cu creșterea utilizării izotopilor hidrogenului ca și combustibil pentru fuziune (tritiu, în mod particular), cresc și cerințele de securitate nucleară și de mediu și, astfel, se deschid noi oportunități pentru tehnologii bazate pe tritiu „safe & environmentally frendly”, cu un grad ridicat de acceptanță publică.
Dr. fiz. Mihai Varlam, director general ICSI Rm. Vâlcea



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite