Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ITIM, în avangarda tehnologiilor cuantice

19 Noiembrie 2021




Educaţie şi outreach
O parte a viziunii ITIM este educarea forţei de muncă în domeniul tehnologiilor cuantice. ITIM a format un parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) pentru a dezvolta curricula şi cursuri în acest domeniu. Un prim curs a demarat în primul semestru al anului universitar 2021-2022 la Facultatea de Automatică şi Calculatoare a UTCN, iar al doilea va fi oferit în al doilea semestru al 2021-2022 studenţilor masteranzi de la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii. Cursurile sunt adaptate nevoilor studenţilor de la aceste două secţii ale UTCN, adică cursul de la Automatică şi Calculatoare este focalizat pe calcul cuantic şi algoritmi cuantici, iar cel de la Comunicaţii este focalizat pe comunicaţii cuantice. Accesul la înţelegerea fundamentelor informaţiei cuantice este oferit studenţilor folosind instrumente de software cuantic, cum sunt platforma Uranium şi Quantum Oddyssey, ambele dezvoltate de partenerii privaţi ai ITIM. Adiţional, accesul studenţilor la noul infiinţat laborator de optică cuantică le permite acestora să vadă conceptele de informaţie cuantică transpuse în laborator.



De-a lungul ultimilor trei ani, ITIM a întreprins numeroase acţiuni cum ar fi apariţii la televiziune şi radio, lecţii ţinute la şcolile de vară, prezentări publice, pentru popularizarea tehnologiilor cuantice şi sensibilizarea publicului şi a factorilor de decizie în ceea ce privește importanţa acestui domeniu pentru România. Dintre aceste manifestări, menţionăm World Quantum Day, o manifestare internaţională, iniţiată de mai multe instituţii din lume, printre care şi ITIM, care e membru în comitetul de organizare, din partea României. Începând cu 2021, această manifestare are loc în fiecare an în 14 aprilie. Anul acesta, manifestările au fost organizate de ITIM, împreună cu partenerii săi, Transilvania
Quantum, Quarks Interactive şi Universitatea Transilvania din Braşov.
De asemenea, este de menţionat aici că ITIM participă activ la eforturile Flagship-ului Cuantic al Comisiei Europene, având un membru în Quantum Community Network, o reţea europeană academică, al cărei scop este interfaţarea cu sectoarele public şi privat pentru a facilita accesul acestora la proiectele din cadrul Flagship-ului. Împreună cu ceilalţi colaboratori din Europa de Est, reprezentantul României a reuşit să convingă reprezentanţii Comisiei Europene să includă în cerinţele Flagship-ului condiţii care să faciliteze participarea ţărilor din Europa de Est la proiectele din cadrul acestuia.

Perspective de viitor
În ciuda activităţii susţinute a ITIM şi a membrilor comunităţii cuantice din România, crearea unui ecosistem cuantic naţional, care să permită României accesul la proiectele UE, cum sunt Flaghip-ul Cuantic şi EuroQCI, sunt indepărtate. Investiţiile naţionale în domenii emergente sunt relativ mici comparativ cu ceea ce este necesar pentru dezvoltarea de tehnologii cuantice. Un laborator de supraconductivitate, dotat pentru a produce procesoare cuantice, cum este cel de la Aalto, din Finlanda, necesită echipamente cu valoarea aproximativă de 30 de milioane de dolari. Un cost comparabil ar fi implicat de dezvoltarea unui centru de comunicaţii cuantice capabil să construiască dispozitive de comunicaţii cuantice state of the art.
Dar, pentru a aduce cu adevarat tehnologiile cuantice în România, expertiza în domeniu trebuie concentrată în centre/institute cuantice, care ar trebui să fie entităţi de sine stătătoare, după modelul celor 5 institute cuantice înfiinţate în Statele Unite, în jurul marilor laboratoare naţionale. Aceşti poli de competenţă pot multiplica, cu impact clar cuantificabil la nivel naţional, ceea ce face ITIM în acest moment: cercetare-dezvoltare cu parteneri naţionali şi internaţionali, parteneriate public-private, educaţia forţei de muncă şi dezvoltarea unui ecosistem cuantic.
ITIM a pornit pe drumul greu al construcţiei unui astfel de centru de tehnologii cuantice. Acesta s-ar constitui într-o capabilitate naţionala menită sa accelereze asimilarea şi adoptarea tehnologiilor cuantice critice pentru securitatea naţională: comunicaţiile cuantice şi calculul cuantic. În acelaşi timp ar fi un integrator de tehnologie, el permiţând entităţilor de cercetare româneşti să integreze materiale şi componente produse de acestea în dispozitive cuantice dezvoltate în ITIM. Nu în ultimul rând, acest centru poate juca un rol central în construcţia primelor reţele cuantice româneşti cu dispozitive produse integral în România.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite