Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

UEFISCDI contribuie la implementarea ambițiilor climatice ale Comisiei Europene

19 Noiembrie 2021



Odată cu lansarea Pactului Ecologic European (Green Deal) în 2019, Comisia Europeană și întreaga comunitate de cercetare și inovare și-au îndreptat eforturile către atingerea neutralității climatice la nivelul continentului până în 2050, cu obiective intermediare stabilite pentru 2025 și 2030.

Orașele reprezintă elemente cheie în acest proces ambițios și vehiculele cele mai rapide pentru a transforma Europa în liderul luptei globale împotriva schimbărilor climatice.
Prin programul cadru Horizon Europe și noua misiune europeană „100 de orașe smart și neutre climatic”, Comisia Europeană propune o serie de instrumente de finanțare și mecanisme de sprijin pentru municipalități, astfel încât fiecare cetățean să fie inclus în acest proces.



UEFISCDI face parte din elita entităților europene angajate în combaterea schimbărilor climatice

Începând cu 2014, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) este partener activ al inițiativei de programare comună Urban Europe (JPI Urban Europe), alături de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Împreună cu alte agenții de finanțare și ministere de resort din Europa, SUA sau China, UEFISCDI participă la apeluri comune de proiecte de cercetare și inovare transnaționale, finanțând consorții din România care, în parteneriat cu organizații din alte țări, dezvoltă soluții inteligente pentru dezvoltare urbană durabilă. Prima inițiativă de acest fel a fost ERA-Net Smart Cities and Communities, continuând cu ERA-Net Smart Urban Futures și Sustainable Urbanisation Global Initiative Food-Water-Energy Nexus. În cadrul acestor competiții au fost finanțate cu peste 970.000 EUR consorții din România care participă în cinci proiecte transnaționale.




UEFISCDI conduce grupul de lucru al agențiilor de finanțare din JPI Urban Europe
Din ianuarie 2020, UEFISCDI a fost desemnată liderul grupului de lucru al agențiilor de finanțare din cadrul JPI Urban Europe (FAWG), totodată devenind și membru al echipei de management a JPI Urban Europe.
În cadrul acestui grup de lucru, UEFISCDI participă la definirea și actualizarea agendei de cercetare si inovare a inițiativei, fiind în contact cu cele mai noi subiecte legate de dezvoltarea urbană durabilă și țintele de neutralitate climatică în orașe.



UEFISCDI găzduiește competiția ERA-Net Urban Transformation Capacities

Începând cu decembrie 2019, UEFISCDI conduce echipa de management a competiției Era-Net Urban Transformation Capacities (ENUTC), găzduind apelul comun pe platforma sa de depunere proiecte – UdiManager (https://uefiscdi-direct.ro). Această competiție are un buget de 18.4 milioane de euro, fiind organizată de 14 parteneri din 16 țări din Europa, împreună cu Comisia Europeană.
ENUTC este un proiect pilot ambițios alJPI Urban Europe și al Comisiei Europeneprin care se urmărește atragereacât mai multor orașe în procesul de dezvoltare a capacităților administrative pentru susținerea procesuluidetransformare urbană durabilă, implicând toate categoriile sociale din mediul urban.
Competiția ENUTC, găzduită de UEFISCDI, a avut drept criteriu de eligibilitate includerea obligatorie în consorțiu a minim unei autorități urbane, precum și a unui partener din sectorul debusiness sau non-profit. Aflat acum în cea de-a doua fază de evaluare a aplicațiilor, ENUTC a reușit să își atingă obiectivul strategic, mobilizând peste 230 de orașe și autorități urbane din Europa.

UEFISCDI conduce implementarea proiectului-pilot: JPI Urban Europe PCP
Tot în cadrul JPI Urban Europe, UEFISCDI a dezvoltat și conduce implementarea unui proiect-pilot lanivelulJPI Urban Europe, Projects ContactPoint (PCP). Acesta presupune furnizarea unui serviciu de suport avansat pentru proiectele finanțate încadrul JPIUrban Europe, conectându-le cudiferitele structuri de management dincadrul JPI Urban Europe, precumșicu alte inițiative din domeniuldezvoltăriiurbane durabileeuropene și internaționale.
Pilotarea a început cu 15 proiecte finanțate în cadrul inițiativei ERA-Net Urban Accessibility & Connectivity, urmând să continue cu Urban Transformation Capacities și Positive Energy Districts and Neighbourhoods for Climate Neutrality (PED).

Rolul UEFISCDI în noul parteneriat european Driving Urban Transitions to a Sustainable Future
UEFISCDI continuă colaborarea cu agențiile de finanțare și ministerele de resort din Europa și Marea Britanie în cadrul noului parteneriat din Horizon Europe, Driving Urban Transitions to a Sustainable Future. Acest nou tip de cooperare europeană cuprinde peste 60 de organizații care vor lansa competiții de proiecte transnaționale, împreună cu Comisia Europeană, urmând trei direcții strategice (piloni): 15-minute City, Positive Energy Districts, Circular Urban Regenerative Economies. Acest parteneriat este acum în evaluare la Comisia Europeană.
UEFISCDI este membru în echipa de management a apelurilor, găzduind pe platforma sa de depunere primele două apeluri, cu o valoare estimată de 100 milioane EUR.
Participarea UEFISCDI în astfel de inițiative încurajează comunitatea de cercetare și inovare din România să intensifice colaborările cu alte țări, contribuind la schimbul de cunoaștere și bune practici și facilitând accesul orașelor la soluții inteligente pentru dezvoltare urbană durabilă, mobilitate urbană sau dezvoltarea capacității administrative pentru tranziția către neutralitatea climatică.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite