Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Calculul de înaltă performanță, mai aproape de viitorii utilizatori: PRO SYS a lansat prima ofertă de servicii HPC-as-a-Service la nivel național

19 Noiembrie 2021



High Performance Computing (HPC) a devenit o cerință uzuală în proiectele internaționale de cercetare și în aplicațiile tehnologiilor de Deep Learning, Artificial Intelligence sau Big Data Analitycs. Domeniile de utilizare devin tot mai numeroase, însă crearea, operarea și dezvoltarea unui cluster HPC presupune investiții masive în infrastructura de calcul paralel, care se amortizează lent, costuri de mentenanță crescute și specialiști cu competențe în acest domeniu greu de găsit. Sunt limitări pe care organizațiile din România le pot depăși acum apelând la prima ofertă de servicii HPC-as-a-Service, lansată recent pe piață locală de PRO SYS, ofertă pe care am analizat-o alături de Petrică Barbieru, managerul general al companiei.

De ce ar apela o organizație la serviciile PRO SYS în loc să aleagă să investească în dezvoltarea propriei infrastructuri HPC?

În prezent sunt două probleme majore care apar în momentul luării deciziei dezvoltării unei soluții de calcul de înaltă performanță „in-house“: absența fondurilor necesare pentru realizarea unui proiect HPC complet, la cele mai noi standarde tehnologice, și lipsa de competențe în acest domeniu de nișă. Proiectarea, implementarea, administrarea și mententanța unui sistem HPC diferă destul de mult față de abordările clasice din sistemele informatice distribuite. Parametrii de funcționare, indicatorii de performanță, modul de utilizare sunt diferite față de ce „se știe“ la nivel de departament IT dintr-o organizație. La rândul său, transferul de know-how implică un proces de training intensiv, deci implicit o calificare a personalului, care presupune timp și costuri. Sistemul HPC nu este doar o colecție de servere, respectiv de noduri de calcul interconectate și instalate în unul sau mai multe rack-uri. Iar pentru a extrage puterea maximă de calcul dintr-o infrastructură tip High Performance Computing trebuie avute în vedere mai multe aspecte tehnice la nivel de nod de calcul, de sistem, mod de interconectare și, nu în ultimul rând, în ceea ce privește optimizarea modului de interacțiune dintre aplicațiile de simulare și sistemul HPC. Toate aceste aspecte necesită cunoștințe avansate și o experiență directă în implementarea unor asemenea sisteme, respectiv personal specializat. În cazul firmelor mici se întâmplă însă de multe ori ca personalul specializat pe partea de IT să nu existe deloc…
PRO SYS vine cu o ofertă completă HPCaaS, care elimină cele două probleme majore și oferă o soluție completă, cu suport dedicat, ceea ce permite utilizatorului să se concetreze exclusiv pe rularea aplicațiilor dorite.

Care sunt câștigurile concrete pe care le asigură accesarea ofertei HPCaaS?
În primul rând este vorba de eficiență – accesarea unui sistem HPC livrat ca serviciu și, implicit, rezolvarea problemei pentru care este necesară o astfel de resursă sunt considerabil mai rapide decât metodele și soluțiile clasice și se câștigă astfel timp, dar și bani. În al doilea rând este vorba de scalabilitate: unele probleme sunt prea mari pentru a putea fi rezolvate prin soluții clasice. Flexibilitatea ofertei HPC-as-a-Service facilitează astfel accesul la unele proiecte care nu pot fi abordate cu mijloacele clasice disponibile. În al treilea rând este este vorba de cost: cu sistemul as-a-Service plătești doar pentru ceea ce folosești, nu investești în echipamente care se vor uza moral destul de repede, iar costurile pot fi ușor controlate.

Care sunt elementele specifice care diferențiază oferta PRO SYS?

Avem cinci avantaje competitive concrete care ne diferențiază de concurență:
• Resurse dedicate: astfel performanța este garantată și predictibilă, respectiv nu există fluctuații în nivelul puterii de calcul contractate.
• Cost predictibil: clienții ofertei HPC-as-a-Service lansată de PRO SYS nu au suprize legate de costuri ascunse, trafic in/out, etc.
• Utilizare simplă: oferta noastră include toate serviciile necesare pentru folosirea rapidă a aplicațiilor HPC dorite
• Securitate datelor: serviciile pe care le oferim asigură access securizat, respectă şi se supun legislaţiei naționale, fiind furnizate dintr-o locație aflată în România
• Suport localizat: PRO SYS este o companie 100% românească, prin urmare oferim suport prompt, în limba română, fară „roboţi“ și „n“ niveluri de escaladare.



Care sunt referințele care vă recomandă pe zona serviciilor și proiectelor HPC?

PRO SYS a implementat în ultimii 15 ani peste 10 sisteme HPC în România, în zona privată și publică, și are personal special calificat pentru toate etapele necesare proiectării, implementării, administrării și mentenanței sistemelor de calcul de înaltă performanță. Totodată, testăm continuu noi tehnologii hardware și software pentru a găsi soluții optime pentru clienții noștri.

Ce planuri de dezvoltare aveți pe zona serviciilor HPC-as-a-Service?

Dorim să creștem capacitatea de procesare în ritm alert, oferind clienților noștri o putere de calcul tot mai mare, respectiv o scalabilitate mare a plajei puterii de calcul contractabilă, având în vedere că de multe ori în proiectele cu termene scurte apar etape care necesită putere de calcul foarte mare pentru o perioada scurtă de timp. Totodată, lucrăm la integrarea tehnologiilor containerizare, de tip Kubernetes, precum și la alte elemente care vor aduce noi funcționalități în soluția de HPCaaS lansată.

Crește cererea la nivel global
Nevoia tot mai mare de sisteme de calcul paralel este vizbila în evoluția valorică a pieței HPC, care a crescut de aproape nouă ori în ultimii 20 de ani. În intervalul 2001-2016, valoarea pieței a înregistrat un salt de la 4,8 miliarde USD la 11,2 miliarde, pentru 2021 fiind preconizată atingerea valorii de 14,8 miliarde USD. Estimările de acum cinci ani s-au dovedit însă eronate, pentru că anul trecut valoarea a fost de peste 37 miliarde USD, iar pentru 2025 se prevede atingerea pragului de 50 miliarde.


Referințe solide în domeniul HPC

În domeniul calculului de înalta performanță, PRO SYS a instalat:
• Peste 100 noduri de procesare, dintre care 15 noduri hibride (cu peste 30 GPUs nVidia P100 și V100 în total, respectiv 145.000 CUDA cores).
• Peste 200 de procesoare (ceea ce cumulat înseamnă aproximativ 2.300 cores).
• O putere de calcul agregată de circa 75 TFLOPs.
• Sisteme de stocare de peste 800 TB (cele mai multe ZFS + sistem de fişiere paralele, specific soluţiilor HPC).
• O putere electrică totală de aproximativ 70kW.

Caracteristicile serviciului PRO SYS
Serviciul PRO SYS HPCaaS este o soluție 100% românească și 100% funcțională în prezent, care va fi extins etapizat, odată cu evoluția cererii. În acest moment, parametrii de livrare sunt:
8,5 TFlops (DP);
2 TB RAM DDR4;
50 TB de stocare;
CPU AMD EPYC Milan (gen 3), care este cea mai rapidă serie de procesoare pentru clusterele HPC, cu peste 200 de recorduri mondiale la diverse aplicații;
Arhitectură de interconectare Infiniband – care asigură o procesare foarte rapidă și latență extrem de mică, fiind utilizată în peste 95% din Top 500 clustere HPC la nivel global.



Tags: servere, PRO SYS, HPC

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite