Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente
UTCN valorifică împreună cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei un monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea

Colectivul de cercetare din cadrul Departamentului de Ingineria Proiectării și Robotică al Facultății de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției a transpus în realitate virtuală prin scanare un monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea în cadrul unui proiect derulat prin Granturile SEE 2014 – 2021.Proiectul intitulat „Biserica lui Horea - un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realității virtuale”reprezintă un parteneriat între Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) și Asociația norvegiană NUDA AS.
În urma scanării, cercetătorii au dezvoltat o aplicație interactivă ce poate fi testată în cadrul vernisajului expoziției “Biserica lui Horea - un patrimoniu pentru viitor” care are loc, joi, 25 noiembrie, începând cu ora 16.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, eveniment organizat în cadrul Programului RO-CULTURA.
Expoziția reală este completată în mod fericit cu spectaculoasa componentă realizată prin realitatea virtuală, cu ajutorul căreia s-a reușit scanarea completă a bisericii în exterior și în interior.
Expoziția este una inovativă și ilustrează rezultatul dintre interacțiunea între tehnologiile digitale și expunerea clasică a bunurilor culturale, cele două planuri expoziționale îmbinându-se într-un context nou și într-o perspectivă imersivă. Punctul de atracție al expoziției este reprezentat de transpunerea în VR (realitate virtuală) a unui monument etnografic, istoric și arhitectonic reprezentativ pentru patrimoniul cultural național, și anume biserica de lemn din satul Cizer, construită de Horea și echipa lui de dulgheri moți, în anul 1773, împreună cu bunurile de patrimoniu mobil provenite de la această biserică.

Parerea ta conteaza:

