Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Salonul Cercetarii si Inventika 2006, intr-o varianta imbunatatita

23 Octombrie 2006



La inceputul lunii s-a desfasurat Salonul Cercetarii 2006, organizat sub egida Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) de catre Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, precum si expozitia Inventika 2006, patronata de MEdC si Salonul International de Inventii de la Geneva. Dinamica si modul de promovare au fost diferite fata de editiile anterioare la care am participat, descoperind o serie de noutati care au dat o fata noua evenimentului.

cercetare-Expo3Cea de a zecea editie a expozitiei internationale de inventii, cercetare stiintifica si tehnologii noi, desfasurata la Romexpo, a reunit persoane fizice (din Croatia, Republica Moldova, Romania, Rusia, Ungaria, Ucraina, Polonia, Serbia, Iran si Taiwan), inventatori si inovatori, pe de o parte, si beneficiarii de drept ai creativitatii celor dintai, respectiv firmele din sectorul productiv, pe de alta parte. De asemenea, au fost prezente si 37 de entitati de inovare si transfer tehnologic, care si-au prezentat si oferit gama de servicii unitatilor de cercetare si agentilor economici in scopul valorificarii creativitatii romanesti.

Printre personalitatile prezente la Inventika 2006 s-a aflat si dl Jean Luc Vincent, presedintele Salonului International al Inventiilor de la Geneva, care a confirmat si el progresul raportat de reprezentantii MEdC fata de editiile anterioare, subliniind importanta participarii straine ca pe un semnal evident al „internationalizarii“ evenimentului.

Declaratia dlui Jean Luc Vincent reprezinta o nota buna, venita din partea unui observator avizat, care de-a lungul anilor a luat contact cu inventatorii romani in cadrul salonului pe care il prezideaza, la ultima editie a acestuia delegatia Romaniei reusind sa obtina un rezultat meritoriu – toate inventiile romanesti participante au obtinut medalii. Palmaresul Romaniei la editia 2006 a Salonului International al Inventiilor, Tehnicilor si Produselor Noi de la Geneva 2006 a fost de 7 Premii Speciale, 6 medalii de aur cu Mentiunea Speciala a Juriului, 17 medalii de aur, 15 medalii de argint, 2 medalii de bronz.

Inventii si inventii

Acesta este probabil si motivul pentru care organizatorii evenimentului au ales aceasta formula organizatorica, reunind cercetarea stiintifica – domeniu in care in clasamentele mondiale Romania nu ocupa deloc o pozitie meritorie – cu inventica pura, domeniu in care, dupa cum am mentionat anterior, rezultatele sunt remarcabile. O solutie originala, care a adus insa la situatii inedite, cum ar fi prezenta unor inventii precum „umbrela maini libere“, alaturi de rezultatele unor cercetari greu accesibile publicului larg, cum ar fi cele domeniul medical, adresate unui public specializat. (Expozitia a prezentat activitatea de cercetare din Romania din domenii diverse: energie, nanotehnologii si nanomateriale, viata si sanatate, agricultura si biotehnologii, mediu si dezvoltare durabila, tehnologia informatiei si telecomunicatii, transporturi si urbanism, securitate si spatiu.)

Un efect secundar al acestei reuniri a celor doua domenii a constat intr-o mediatizare excesiva a unor invetii precum „Cusca antiseismica“ – subiect larg prezentat de presa de-a lungul timpului, reluat si acum, si care a castigat numeroase premii in cadrul saloanelor internationale de inventii (la ora actuala, „cusca“ este produsa in SUA) – si a altor exponate inedite, in detrimentul celor de pura cercetare stiintifica. (Desigur, nu se poate nega faptul ca numeroasele exponate sunt rodul unei munci de cercetare, mai mult sau mai putin stiintifice.)

cercetare-Expo4O dovada elocventa a „dispersarii“ focarelor de interes in randul vizi-tatorilor a fost modul in care a de-curs vizita facuta de premierul Tariceanu, care desi a fost insotit de dl Anton Anton, secretar de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii si presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, precum si de alti oficiali care au putut oferi explicatii detaliate asupra valorii si importantei exponatelor prezente, a zabovit indelung studiind un nou tip de orteza – probabil o urmare a accidentului de motocicleta suferit anul acesta – si mai apoi un soft ce permite localizarea unei persoane prin intermediul telefonului mobil (vezi caseta).

Oricum, alaturarea salonului de cercetare cu cel de inventii a avut un rezultat benefic cel putin la nivelul imaginii –unde imbunatatirea a fost vizibila, reusindu-se cel putin eliminarea partiala a aspectului de „vitrina goala“, in cadrul caruia expozantii afisau doar banere, planse si fotografii. Nu este insa singura reusita a acestui eveniment, dupa cum ne-a subliniat dl Anton Anton, insa, din pacate, la ora realizarii acestui articol nu am putut obtine din partea organizatorilor o evaluare asupra numarului de vizitatori inregistrat in cele cinci zile de desfasurare si nici asupra impactului avut asupra mediului economic, respectiv transformarea vizitatorilor in, cel putin, potentiali clienti.


Un salon schimbat de tot



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Bulgare de zapada
Bulgarele de zapada de vizionarul in data de 2006-12-08 04:25 Asta-i doar inceputul,vom inventa acordeonul trifazic,caruta cu propulsie ionica, droaga din fibra de carbon,cofetaria pentru masochisti, republica moldova facuta monarhie, cojoc pentru ursi,moscheia cu icoane,veceu de tara cu jocuri de lumini si sunet care vine din adancimi,pusca pentru pureci,chilotei de dama cu peniss ca sa descurajeze violatorii ,frigiderul mixt congeleaza si incalzeste mancarea,presedintele mut, becali presedinte la uniunea scriitorilor,A.Minune imbracat in alb ales patriarh,s.a. :lol::ninja::ninja::ninja::ninja::ninja::ninja::ninja::ninja:;);)
09 Decembrie 2006, 12:24:02
webmaster
nu suntem noi chiar Catavencu dar umorul il apreciem
14 Decembrie 2006, 02:57:49