Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Europa își recâștigă statutul de putere tehnologică

13 Decembrie 2021



Atomico, în parteneriat cu Slush, a lansat cea de-a șaptea ediție a raportului anual State of European Tech, una dintre cele mai cuprinzătoare analize a tehnologiei europene. Raportul aduce vești bune și ne arată că în prezent Europa atinge un vârf în ceea ce privește tehnologia. Finanțarea privată a crescut de trei ori față de nivelul record din 2020, iar unicornii apar mai repede decât oricând. Europa se consolidează ca o putere globală a startup-urilor B2B, în timp ce domeniul cripto prinde și el contur. Europa este ferm poziționată ca un jucător tehnologic global în 2021, cu un capital record de 100 de miliarde de dolari investit, 98 de noi unicorni și un ecosistem puternic de startup-uri, acum la egalitate cu SUA.
Iată, pe scurt, 6 idei principale prezentate în raport despre startup-uri, investitori și bani în tehnologia europeană în 2021.

1. Finanțarea europeană ajunge la 100 de miliarde de euro

Finanțarea pentru tehnologia europeană a crescut semnificativ și se estimează că până la finalul anului investițiile vor depăși 120 de miliarde de dolari, de aproape trei ori mai mult decât anul trecut. Această creștere se datorează în principal ritmului crescut al investițiilor. În primele 3 trimestre din 2021, suma de capital investită în runde de peste 250 de milioane de dolari a depășit 40.1 miliarde de dolari. Asta înseamnă o creștere cu 900% față de anul anterior, iar numărul tranzacțiilor a crescut de la 11, în 2020, la 57.

2. Valoarea totală a ecosistemului a depășit 3 trilioane de dolari
În mai puțin de trei ani, ecosistemul european și-a triplat valoarea. Tehnologia europeană creează valoare în cel mai rapid ritm al său, adăugând 1 trilion de dolari în doar 8 luni.

3. Europa, la egalitate cu SUA la finanțarea startup-urilor

Startup-urile early-stage din Europa au ridicat 33% din toate rundele globale de până la 5 milioane de dolari – foarte aproape de cele 35% din SUA. În ultimii cinci ani, Europa și-a crescut ponderea din finanțarea globală a startup-urilor în faza inițială cu 13%, în timp ce SUA au scăzut cu 20%. Mai mult, Europa continuă să producă mai multe IPO-uri tehnologice decât SUA, iar IPO-urile de peste 1 miliard de dolari devin norma. De asemenea, exit-urile au atins o valoare record de 275 de miliarde de dolari.

4. 98 de unicorni noi în 2021
Până acum, în 2021, au fost confirmați 98 de unicorni noi, care se alătură celor 223 de startup-uri europene cu valoare de peste 1 miliard de dolari care existau la sfârșitul anului trecut. Este cea mai mare creștere de unicorni din 2014 până în prezent. În topul unicornilor, Marea Britanie este în frunte cu 100 de unicorni, iar Germania și Franța completează podiumul, cu 51 și, respectiv, 31. Este de semnalat și faptul că, mai repede decât oricând, companiile ajung la pragul de 1 miliard de dolari. Compania Gorillas a atins această evaluare în doar 9 luni, iar compania fintech Saltpay, compania de tehnologie a bateriei Britishvolt și startup-ul blockchain Sorare în 22 de luni.
Un alt fenomen notabil este creșterea cohortei de decacorni europeni – startup-uri în valoare de peste 10 miliarde de dolari – care și-a dublat dimensiunea, ajungând la 26 până acum în acest an. În 2020, Europa a avut două companii decacorn – Klarna și UiPath - evaluate la 10,7 miliarde de dolari, respectiv 10,2 miliarde de dolari. Ambele au crescut cu rate fără precedent în ultimul an, atingând evaluări de 46 de miliarde de dolari și 35 de miliarde de dolari.
În 2021, cinci decacorni se alătură: Revolut (33 miliarde dolari), Checkout.com (15 miliarde dolari), Northvolt (12 miliarde dolari),Celonis (11 miliarde dolari) și Talkdesk (10 miliarde dolari). Un profil interesant care s-a alăturat acestui grup este compania suedeză Northvolt, care a ridicat o rundă de peste 2 miliarde de dolari în iunie 2021 – cea mai mare finanțare obținută de o companie de tehnologie europeană în acest an.

5. Top 5 țări tehnologice europene
Clasamentul primelor cinci țări la capitolul investiții ramîne neschimbat față de 2020, consolidând astfel dominația lor pe scena europeană a startup-urilor. Marea Britanie domină clasamentul, cu o investiție de capital aproape dublă față de următoarea clasată, Germania. Franța urmează îndeaproape, în timp ce Suedia - care se afla pe locul patru în capitalul investit - a înregistrat cel mai mare capital investit pe cap de locuitor în 2021. Londra rămâne cel mai mare hub tehnologic european.
Și în România, investițiile în startup-urile de tehnologie locale sunt pe un trend ascendent. Conform raportului Romanian Venture Report 2020, în 2020 s-au finalizat 59 de finanțări, cu un volum total de investiții de 30.4 milioane euro. Asta în timp ce doar în prima jumătate a anului 2021 au fost anunțate 50 de runde cu o valoare de 82,2 milioane de euro, potrivit unui raport Activize. Aceste tendințe confirmă evoluția pozitivă de la an la an, atât în ceea ce privește numărul de tranzacții, cât și valoarea investițiilor. Ca imagine de ansamblu, remarcăm 2 aspecte:
l Ecosistemul românesc este încă dominat de finanțări de tip seed. În 2020, 72% din totalul capitalului investit (21.87 milioane euro) a fost în runde inițiale (seed funding).
l Până acum, se pare că investitorii români au evitat riscul și au preferat să dea bani către business-uri care arătau garanții cât mai mari de succes. Sperăm ca de acum încolo, ecosistemul să încurajeze mai mult inovațiile cu grad mai mare de risc, dar cu un potențial ridicat. Pentru că de acolo sunt șanse mari să apară următorul unicorn.

6. Fintech este sectorul cu cea mai rapidă creștere
Sectorul fintech a crescut cu peste dublu față de domeniile enterprise software și de transport. Câteva momente importante pentru fintech în 2021: Revolut și Checkout.com au devenit decacorni; gigantul Klarna a devenit al doilea cel mai valoros fintech din lume și companii precum Mollie, N26 și Trade Republic au ridicat investiții de nouă cifre.
Investițiile în Europa sunt mai atractive și mai dinamice ca niciodată. VC-urile au devenit principalul mecanism de finanțare pentru antreprenori și este de remarcat interesul în creștere al investitorilor globali pentru tehnologia europeană.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite