Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Dezvoltarea noii generații de ingineri în cadrul INCD Turbomotoare COMOTI

14 Decembrie 2021




O altă componentă importantă a activității de cercetare este și realizarea pieselor de testare. De la înființare institutul a investit masiv în modernizarea secției Cercetare Tehnologică și Programe CN prin cumpărarea de noi mașini și prin instruirea personalului în manevrarea acestor mașini de înaltă precizie. Cu toate acestea, inginerii specializați ce pot lucra pe aceste mașini sunt mai mult atrași de firmele comerciale din domeniu decât de institutele de cercetare și este dificilă cooptarea acestora în domeniul cercetării. COMOTI a reușit însă să atragă tineri talentați, iar printre aceștia îl putem menționa pe ing. Florentin Condurachi, care s-a format ca inginer la Facultatea de Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice. Și-a început cariera ca stagiar la Renault Technologie Roumanie timp de 6 luni, unde a fot implicat în realizarea unei matrițe pentru injecție mase plastice, dobândind competențe în modelarea formei, dimensionarea și simularea funcționării matriței. De asemenea se înscrie și la masterul în Ingineria și Managementul Proiectelor Complexe, la aceeași facultate. În timp ce face acest master se angajează în cadrul societății Doosan IMGB pe postul de inginer și este implicat în dezvoltarea prelucrării în comandă numerică a unor palete complexe, paletele Kaplan, cu scopul reducerii timpului de prelucrare a paletelor, reușind într-un final reducerea timpului de prelucrare cu 35 %. Atras de activitatea de cercetare, în 2019 se angajează la COMOTI, unde desfășoară în principal realizarea și dezvoltarea de programe CNC pentru strungurile și mașinile de frezat, modelarea formei 3D și 2D pentru produse complexe aflate în lucru, întocmirea schițelor de lucru și a instrucțiunilor tehnologice în vederea prelucrării prin așchiere, urmărirea operațiilor din cursul procesului de fabricare, realizarea necesarului de material pentru diferite proiecte, integrându-se sub îndrumarea inginerilor seniori, precum ing. Mihai Grigorescu (director) sau ing. Ion Ciocan.
Succesul acestor tineri cercetători este datorat și politicii de dezvoltare a resursei umane a institutului, care investește în programele de master și de doctorat și susține cercetările doctoranzilor și masteranzilor din cadrul institutului. De asemenea, le asigură o infrastructură de cercetare de ultimă generație, ce permite instruirea și dezvoltarea competențelor în mai multe domenii, ca design, proiectare asistată sau prelucrare piese.
Acestea sunt doar câteva exemple a numeroșilor tineri care sunt angajați în toate departamentele și secțiile institutului sub îndrumarea cercetătorilor seniori, pentru ca, într-o bună zi, să poată prelua ștafeta și să dezvolte institutul mai departe spre noi orizonturi în cercetare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite