Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Diverse >> Stiri si comunicate

AI catalizează industria jocurilor video

10 Ianuarie 2022





În luna mai 2021, divizia de Inteligență Artificială a Sony (Sony AI) și dezvoltatorii de jocuri de la PlayStation au început o colaborare pentru dezvoltarea unor personaje animate inteligente, care să devină adversari sau parteneri de joc, total autonomi. Simultan, EA a patentat o tehnologie nouă de dezvoltare a jocurilor, care ar urma să schimbe fundamental modul în care ”inteligență artificială imită comportamentul uman în timpul sesiunilor de „gaming”. Inteligentă Artificială integrată în aceste personaje le va permite să învețe cum să reacționeze pe principii de ”trial and eror”, să imite acțiunile jucătorilor umani și cu anumite limite să gândească singure. Astfel de inițiative nu sunt noi, însă devin reprezentative pentru direcția în care merge industria jocurilor video.



În 2014, compania The Creative Assembly, împreună cu publisherul Sega, au dezvoltat jocul "Alien Isolation". Un joc horror bazat pe universul filmelor Sci-fi de James Cameron și Ridley Scott, Alien Isolation a devenit un mega-hit, apărând și astăzi în lista topului celor mai bune jocuri. Jucătorii au fost terifiați să descopere că antagonistul principal, Xenomorph-ul, își schimbă observabil comportamentul în raport cu stilul jucătorilor. Abordarea nouă și transformarea jucătorului din vânător în pradă a contribuit la succesul jocului, 2.1 milioane de exemplare fiind vândute în doar câteva luni.

Personaje cu adevărat inteligente?

2014 era însă prea devreme pentru personaje cu adevărat inteligente. În spatele memorabilei creaturi din Alien Isolation se află un sistem complex de parametri, care determină comportamentul Xenomorphului. Dezvoltatorii jocului au bazat acțiunea personajului pe un sistem de tip ”behaviour trees”, un model matematic al unui plan de execuție cu un număr limitat de acțiuni. Un astfel de sistem permite caracterelor din jocuri să acționeze în funcție de un arbore decizional. Pentru ca Xenomorphul să dea impresia capacității de învățare, dezvoltatorii au creat unul dintre cele mai complexe modele, introducând în sistem mii de date și parametri. Personajul nu era cu adevărat inteligent, doar era bine programat.
În ultimii ani, domeniul Machine Learning a avansat însă suficient, încât să poate simplifica un astfel de proces și să permită dezvoltatorilor să infuzeze cu adevărat "inteligență" în personajele lor. Algoritmii de Machine Learning oferă unui sistem/program capacitatea învățării din experiență. Inteligenţa Artificială poate, prin Machine Learning, să fie "antrenată", expusă la diverse situații și condiționări, care mai apoi să fie integrate în joc. Nevoia de a coda întreg comportamentul unui caracter ar fi înlocuită de procesul de "pregătire". Capacitatea de procesare disponibilă atât pe PC-uri cât și pe console este suficient de performantă încă să poată susține un astfel de proces.

Jocuri mai captivante

Alături de simplificarea și accelerarea modului de producție a jocurilor, Inteligenta Artificială ar avea un impact direct și asupra calității acestora. Capacitatea jucătorilor de fi captivați ar creşte exponențial. AI-ul, interacționând cu aceștia și-ar schimba comportamentul, dând naștere unor experiențe unice, variind de la jucător la jucător, devenind astfel un sculptor, care prin A.I, își creează o experiență personalizată, bazată pe modul său de a interacționa cu lumea dezvoltatorului. Aspecte tehnice pot fi îmbunătățite; elemente dinamice ale mediului, precum lumina, bătaia vântului și sunetele, toate controlate în timp real de AI, pregătit să simuleze cu precizie viziunea dezvoltatorului . Aceasta posibilă nouă dimensiune adusă game designului va alimenta idei și concepte, care momentan nu ar putea fi atinse. Artificialului i s-ar da o vibrantă tenta de real.
Jocurile video sunt mediul perfect pentru studierea și dezvoltarea inteligenţei artificiale. DeepMind (deținut de Google) a explorat această posibilitatea, utilizând jocul de strategie StarCarft 2. În 2019, printr-o colaborare intre Google și Activision-Blizzard, pentru o perioadă de câteva luni, jucători de toate nivelurile au alege să înfrunte AlphaStar (sistem AI bazat pe DeepMind), deghizat să apară ca unul dintre ei. După șase luni de învățare și alimentare cu date, AlphaStar obținuse deja rangul de "grand master" în StarCraft 2, șocând lume jucătorilor profesioniști cu deciziile și strategiile sale neortodoxe. Experiența AlphaStar a reprezentat un câștig esențial pentru proiectul DeepMind. Rezultatele au fost aplicate în multiple direcții: robotică, autovehicule autonome, asistenți virtuali, ceea ce demonstrează că jocurile sunt spațiul perfect pentru studiul AI-ului, datorită cantității și varietății de date ce pot fi obținute.
De la Pac-Man, până la Alien Isolation, dezvoltatorii de jocuri au îmbunătățit continuu metodele de simulare a comportamentului personajelor și lumii lor. Studiourile au investit miliarde în tehnologie și au intra deja într-o nouă eră. Algoritmii de Machine Learning și Inteligenţa Artificială duc experiență oferită jucătorilor la un nou nivel și devin un catalizator pentru creații de o complexitate și un realism de neimaginat. Iată de ce, analiștii consideră că AI va fi unul dintre principalii catalizatori ai industriei de jocuri video, estimată să ajungă la venituri de cca 260 miliarde USD în 2025, conform Statista. (https://www.statista.com/statistics/292056/video-game-market-value-worldwide/)







Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite