Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Creierul cuantic - „Conexiunile” profesorului Jean-Jacques Askenasy

26 Ianuarie 2022



Conferința profesorului Jean-Jacques Askenasy, din seria prelegerilor organizate de Academia Română sub denumirea „Conexiuni, descrie relația dintre procesele biologice de la nivel neuronal și mecanica cuantică. Raportul stabilit între funcționarea celulară și undele electromagnetice creează un microunivers invizibil, care direcționează acțiunile celor circa 100 de miliarde de neuroni de la nivel cerebral.

Având ca punct de pornire cercetările lui Albert Einstein asupra fenomenelor fizicii cuantice, neurologul Jean-Jacques Askenasy exemplifică modul în care cuantele acționează asupra microtubulilor de la nivelul neuronilor, declanșând vibrații ce oferă informații despre modul de reacție a celulei, reflectat în procesele cognitiv-senzoriale ca percepția și conștiența. Acest mecanism al vibrațiilor stă la baza investigațiilor esențiale din consultul neurologic, cum sunt electroencefalograma și imaginea de rezonanță magnetică.

Aprofundarea conceptelor de energie și spațiu, așa cum au fost definite în fizica cuantică, poate facilita înțelegerea realității înconjurătoare, în care efectul fotoelectric are un rol fundamental, câmpurile magnetice influențează legăturile sinapsale, iar organismul uman este supus adaptării continue.


Jean-Jacques Askenasy, Membru de onoare al Academiei Române

Medicul Jean-Jacques Askenasy s-a format ca specialist neurolog în România, la școala profesorilor Gheorghe Marinescu și Oscar Sager. În 1969 a devenit doctor în științe medicale cu o teză despre efectul vibrațiilor asupra sistemului nervos. În perioada 1970-1972 a coordonat activitatea departamentului de neurologie din cadrul Spitalului CF2 București. În anul 1972 a emigrat în Israel, iar un an mai târziu făcea parte din colectivul cadrelor medicale de la Ichilov Hospital-Tel-Aviv University ca neurolog. Între anii 1974-1975 a activat ca cercetător la Institutul Weizmann, sub îndrumarea profesorului David Samuel.
Cercetările sale în domeniul somnologiei și neurologiei, în echipe de specialiști din Europa, SUA și Israel, i-au adus recunoașterea internațională. Din anul 1976 este cadrul didactic al Facultății de Medicină Sackler a Universității din Tel-Aviv, în 1995 devenind profesor.
A fost acreditat ca specialist în medicina somnului la Stanford University California SUA (1985), iar în 1986 a realizat un proiect de investigare a somnului în bolile neurologice la Clinica Charcot a Spitalului „Salpêtrière“, Universitatea „Pierre et Marie Curie“ din Paris.
În anul 1988 a fondat primul institut de medicina somnului, în cadrul Centrului Universitar „Sheba“ din Tel-Aviv, pe care l-a coordonat timp de 18 ani. În prezent susține cursuri de somnologie, neurologie și medicină judiciară în programele Universității din Tel-Aviv.
Este membru de onoare al Societății Franceze de Neurologie (1977) și membru asociat al Academiei de Neurologie al SUA. În anul 2003 a primit din partea Academiei Române diploma „Meritul Academic“.

„Conexiuni“ – Conferințele Academiei Române

Constituie un proiect menit să răspundă uneia dintre principalele misiuni ale Academiei Române, aceea de a oferi repere științifice și culturale autentice pentru națiunea română și de a stimula viața intelectuală. Conferințele sunt susținute de membri ai Academiei Române și de cercetători din institutele sale, acoperind arii diverse de specializare, circumscrise unor domenii specifice sau situate în zona transdisciplinarității.

Prelegerile au fost gândite cu un grad sporit de accesibilitate și sunt destinate publicului de orice vârstă și de orice formare intelectuală, umanistă ori științifică, specialiști afirmați sau tineri aflați la început de carieră. Ele pot fi utilizate inclusiv ca material didactic în mediul universitar și chiar liceal, cu scopul de a orienta și a fundamenta gustul pentru dezbatere, exersarea gândirii critice, dezvoltarea capacității analitice și manifestarea spiritului creativ.

Conferințele sunt înregistrate și publicate pe canalul YouTube al Academiei Române (https://bit.ly/3whyCkY), fiind disponibile în regim gratuit. Ele vor face, de asemenea, obiectul unor videobook-uri editate de Editura Academiei Române și vor fi distribuite în biblioteci, universități, licee și librării.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite