Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Conferinta „Metropolitan Area Networks“

23 Octombrie 2006



Intre 10 si 12 octombrie 2006 a avut loc cea de a cincea editie “International Broadband Communications Conference” sub titulatura „Metropolitan Area Networks” dedicata, retelelor metropolitane. Printre participantii la lucrarile conferintei s-au aflat autoritatile de resort (ANRC, IGCTI, MCTI), operatori de telecomunicatii (RomTelecom, Vodafone, Orange, Telemobil, INES), fabricanti de echipamente (Siemens, Alcatel, Intrarom, Intel, etc.). Evenimentul major al conferintei a fost participarea reprezentantilor municipalitatii bucurestene si prezentarea demersurilor pe care acestia le fac pentru realizarea primei retele metropolitane pentru comunicatii de banda larga din Romania si poate din regiune.


Telefonia fixa continua stagnarea si in 2006


schema-1Presedintele ANRC, Dan Georgescu, a prezentat statistici partiale ale telecomunicatiilor romanesti la mijlocul anului 2006, tendinta fiind in continuare de crestere avand acelasi motor al cresteri - telecomunicatiile mobile. Astfel, a continuat cresterea numarului SIM-urilor vandute, ajungandu-se la circa 14,9 milioane, marea majoritate a lor, 93.5%, fiind conectate in retelele operatorilor GSM900 (Vodafone Romania si Orange Romania). Este rezultatul prestatiilor deosebite ale operatorilor Vodafone si Orange, dar si al unor tarife de interconectare prea mari si mentinute de prea multi ani. Sa semnalam cresterea SIM-urilor vandute de operatorul Cosmote la peste o jumatate de million, dar si faptul ca marea majoritate sunt preplatite rezultand un venit lunar mic. Factura lunara si ponderea cartelelor preplatite vor continua sa fie problemele pe care Cosmote le are de rezolvat alaturi de cresterea bazei de clienti, in tentative de a ramane in afacere. In ultimul moment s-a adaugat si licenta 3G.


Telefonia fixa continua procesul de stagnare inceput anul trecut, singurul fapt notabil fiind trecerea abonatilor RomTelecom la operatorii alternativi si in special la RCS&RDS. Sa mai amintim ca rezultatele RomTelecom din trimestrul II 2006 arata ca pentru prima data dupa mai multe trimestre operatorul revine pe pierderi.


Pierderea de abonati pe care o sufera RomTelecom este rezultatul rebalansarii prea mult intarziate a tarifelor, a substitutiei fix-mobil, a suprareglementarii unei piete care ar fi trebuit dereglementata la liberalizare, dar si a „agresivitatii“ operatorului RCS&RDS, care detine marea majoritate, 0,55 millioane din circa 0,65 milioane, a abonatilor conectati in retelele alterantive. Procesul pare a dura pana ce se va reusi vanzarea operatorului RCS& RDS, avand rolul de a-l face mai atractiv, dupa care este de asteptat un proces invers - trecerea unei parti a abonatilor atrasi in alte retele (RomTelecom, etc.).


schema-2In ultima vreme telefonia fixa pare a fi un “joc cu suma constanta”, singurele evolutii notabile fiind trecerea abonatilor de la RomTelecom la operatorii alternativi in general si RCS&RDS in special. Este si meritul reglementarii.


Nu este tragic faptul ca in Romania telefonie fixa stagneaza, acest lucru se intampla cam peste tot in Europa. Tragic este ca stagnarea se produce la o densitate de circa 20%, adica un telefon la doua case, fata de 34% in Ungaria sau un telefon la fiecare casa, sau circa 55% in UE15, adica doua telefoane la fiecare casa.


Licitatia pentru licente WiMAX in martie 2007


Presedintele IGCTI a mai anuntat lansarea unei consultarii publice, timp de 2 saptamani, pentru utilizarea benzii de frecvente de 3.5 GHzi. „Am lansat aceasta consultare deoarece banda de frecvente de 3.5 GHz are mare potential cu privire la serviciile pe care le poate furniza“ a spus presedintele IGCTI. Consultarea isi propune sa identifice disponibilitatea operatorilor privind introducerea unor solutii noi in conditiile neutralitatii tehnologice, dar si sa afle opinia pietei privind acordarea de licente regionale in aceasta banda. IGCTI are in vedere reguli noi de alocare a spectrului, reorganizarea canalelor si identificarea de noi tehnologii. „Consideram ca vechile licente corespund unei realitati din 2000, dar de atunci lucrurile au evoluat foarte mult“ a mai spus Catalin Marinescu. Consultarea publica lansata de IGCTI se inscrie pe linia masurilor pregatitoare pentru licitatia pentru licente WiMAX anuntata deja pentru martie 2007.


Reteaua metropolitana NetCity



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite