Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

2021 – cel mai nefast an pentru telecomunicațiile românești

03 Februarie 2022



2021 a fost cel mai nefast an postdecembrist pentru telecomunicațiile noastre, în continuare neguvernate, fiind marcat de evenimente cu impact negativ asupra pieței, uneori ireversibil.

1. Legea 5G, legea 163/2021 - lege neclară, cu impact nefast pe termen lung

Anul trecut a fost aprobată așa numita lege 5G, care, în premieră, își propune autorizarea furnizorilor de echipament de telecomunicații, scopul fiind eliminarea fabricanților chinezi de pe piața noastră, care s-ar restrânge, astfel, la doi mari funizori (duopol) - vezi blogul https://nicolaeoaca.blogspot.com/ 16 feb 2020 și 29 oct 2020. Puternica scădere a competiției pe piața furnizării de echipament ar fi trebuit să determine Consiliul Concurenței să intervină.


Sursă: https://nicolaeoaca.blogspot.com

Legea 5G reprezintă o intervenție brutală pe o piață liberă, în contradicție cu reglementările UE care prevăd doar autorizarea operatorilor de telecomunicații.

Dat fiind complexitatea și puterea mare de calcul, tehnologia 5G are vulnerabilități intrinseci la care se pot adăuga și amenințări din exterior, care ar fi cerut mai degrabă elaborarea unei strategii naționale, cum a făcut Anglia. Deși se clamează, legea nu abordează problema securității rețelelor 5G, pentru care UE a elaborat un „toolbox”.

După ce a interzis fabricanții chinezi, Anglia s-a aflat în fața unei mari probleme, pentru care a creat o comisie: care vor fi furnizorii de rețele 5G, Samsung și NEC fiind departe de a fi furnizori totali? Și România va avea această problemă, care este chiar una de securitate.

Efectele unei piețe cu puțini furnizori vor fi suportate de români: investiții mărite, adică tarife mărite, întârzierea instalării rețelelor, adoptarea serviciilor întârziată și îngreunată și, în final, întârzierea digitalizării. Dacă o țară dezvoltată precum Anglia poate depăși mai ușor aceste probleme, nu același lucru se poate spune despre România, o economie în dezvoltare, unde puterea de cumpărare mică va fi obstacol în achiziția noilor servicii, fiind așteptată creșterea decalajului digital, încetinirea dezvoltării economice.

Operatorii nu sunt prea optimiști cu privire la implementarea tehnologiei 5G. https://republica.ro/achilleas-kanaris-ceo-ul-vodafone-romania-zin-acest-moment-pot-sa-va-spun-ca-nu-sunt-foarte-optimist-cu

Păstrarea legii 5G pune în pericol implementarea tehnologiei 5G în România, digitalizarea, evoluția economică.

2. Achiziția fostului RomTelecom de către Orange Romania, greșeală fatală ireparabilă
Idila dintre Telekom Romania și Orange România a început în februarie 2016, când se anunța un acord ciudat: Telekom acorda acces la rețeaua sa fixă pentru a primi acces la rețeaua 4G Orange. Telekom oferea un activ pe care concurentul său nu-l putea avea, pentru un activ pe care îl avea, rețeaua de comunicații mobile, dar în care nu a investit. Povestea de dragoste dintre Deutsche Telekom/DT și Orange este mai veche, iar rodul ei se numește Everything Everywhere, operator de comunicații mobile realizat în comun în Anglia, sau BuyIn, parteneriat pentru achiziții lansat în 2011.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite